Τι είναι τα bank run και ποια είναι η σημασία της εμπιστοσύνης

Τι είναι τα bank run και ποια είναι η σημασία της εμπιστοσύνης
Silicon Valley Bank logo displayed on a phone screen and an illustrative stock chart displayed on a laptop screen are seen in this multiple exposure illustration photo taken in Krakow, Poland on March 13, 2023. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Γιατί τα προβλήματα που γίνονται αντιληπτά σε ένα τραπεζικό ίδρυμα έχουν συχνά επιπτώσεις και σε άλλα ιδρύματα;

Ως εμπιστοσύνη ορίζουμε την πεποίθηση ότι μπορούμε να βασιστούμε σε κάτι – να έχουμε πίστη σε αυτό. Το αντίθετο – το αίσθημα ότι δεν μπορείς να βασιστείς σε κάτι – μπορεί να επικρατήσει και να εξαπλωθεί γρήγορα, οδηγώντας σε νευρικότητα.

Όταν μιλάμε για bank run, αναφερόμαστε ακριβώς σε αυτές τις δύο πανίσχυρες τάσεις.

Τα bank run, το χρηματοπιστωτικό σύστημα και η εμπιστοσύνη βρέθηκαν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων μετά την παρέμβαση αξιωματούχων των ΗΠΑ για την προστασία των καταθετών σε δύο αμερικανικές τράπεζες: τη Silicon Valley Bank της Καλιφόρνια, και τη Signature Bank της Νέας Υόρκης.

Η κατάρρευση της Silicon Valley είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χρεοκοπία τράπεζας στην ιστορία των ΗΠΑ, με την κρίση να εξαπλώνεται γρήγορα και σε άλλες τραπεζικές μετοχές. Αυτό οδήγησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να προβεί σε μια δημόσια δήλωση για να καθησυχάσει τους πολίτες σε όλη τη χώρα ότι τα χρήματά τους είναι ασφαλή. Το γεγονός αυτό υπενθυμίζει πόσο υψηλό είναι το διακύβευμα.

Τι είναι λοιπόν ένα bank run; Και γιατί τα προβλήματα που γίνονται αντιληπτά σε ένα τραπεζικό ίδρυμα έχουν συχνά επιπτώσεις και σε άλλα ιδρύματα; Η απάντηση, όπως επισημαίνει το World Economic Forum, έγκειται στην εμπιστοσύνη.

Όταν όλα πάνε καλά, έχετε εμπιστοσύνη στην τράπεζά σας ότι όλα είναι υπό έλεγχο και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν χάσετε έστω και λίγη από αυτή την εμπιστοσύνη  – αν ακούσετε π.χ. μια φήμη ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες ή ότι συσσωρεύει επισφαλή περιουσιακά στοιχεία – τότε είναι πολύ εύκολο να χάσετε την εμπιστοσύνη σας σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Κι αν χάσετε την εμπιστοσύνη σας, είναι πολύ πιθανό να θέλετε να βγάλετε τα χρήματά σας. Αν αισθάνεστε έτσι εσείς, είναι πολύ πιθανό να αισθάνονται έτσι και οι άλλοι. Αυτό ανατρέπει ολόκληρο το σύστημα, το οποίο βασίζεται στο ότι δεν χρειάζονται όλοι τα χρήματά τους την ίδια ακριβώς στιγμή.

Ο φόβος εξαπλώνεται γρήγορα από τη μία τράπεζα στην άλλη και από το ένα άτομο στο άλλο, και πολύ σύντομα σχηματίζονται ουρές για ανάληψη χρημάτων στα ATM και διαδικτυακά, επιτείνοντας το πρόβλημα και θέτοντας ολόκληρο το σύστημα υπό πίεση. Η τράπεζα μπορεί να μην έχει αρκετά αποθέματα για να καλύψει τις αναλήψεις όλων.

Αυτό ακριβώς συνέβη στις 9 Μαρτίου, όταν η Silicon Valley Bank – ένα ίδρυμα που ειδικευόταν σε τραπεζικές υπηρεσίες για εταιρείες τεχνολογίας – βρέθηκε αντιμέτωπη με αναλήψεις 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων και έμεινε με αρνητικό υπόλοιπο μετρητών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: