Τι είναι το απόρρητο πρόγραμμα AI «Λεβάντα» και γιατί ο ισραηλινός στρατός αρνείται ότι το χρησιμοποιεί

Τι είναι το απόρρητο πρόγραμμα AI «Λεβάντα» και γιατί ο ισραηλινός στρατός αρνείται ότι το χρησιμοποιεί
This photograph taken on January 15, 2024 from Rafah shows smoke billowing over Khan Yunis in the southern Gaza Strip during Israeli bombardment, amid ongoing battles between Israel and the Palestinian militant group Hamas. (Photo by AFP) Photo: AFP
Σύμφωνα με ισραηλινό ειδησεογραφικό site, το σύστημα AI γνωστό ως «Λεβάντα» μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο έως και 100 αμάχων για κάθε επιτυχημένο χτύπημα σε στόχο της Χαμάς.

Τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με δημοσίευμα ισραηλινών ΜΜΕ, σύμφωνα με το οποίο ο στρατός του Ισραήλ βασίστηκε σε πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) για να προσδιορίσει δεκάδες χιλιάδες στόχους βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζον Κέρμπι, στο CNN.

Η Ουάσιγκτον δεν έχει ακόμη επαληθεύσει το περιεχόμενο του δημοσιεύματος των +972 Magazine και Local Call, είπε ο κ. Κέρμπι.

Το ρεπορτάζ επικαλείται έξι αξιωματικούς των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών οι οποίοι ενεπλάκησαν στη δημιουργία ή τη χρήση του προγράμματος, του «Lavender» («Λεβάντα»), μέσω του οποίου, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ο ισραηλινός στρατός όρισε δεκάδες χιλιάδες στόχους με το πρόγραμμα ΑΙ, με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση. Το αποτέλεσμα ήταν πως περίπου 37.000 Παλαιστίνιοι θεωρήθηκαν εξτρεμιστές ή δυνητικά εξτρεμιστές και βομβαρδίστηκαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αρνείται ο ισραηλινός στρατός

Ο ισραηλινός στρατός αρνείται κατηγορηματικά πως χρησιμοποίησε πρόγραμμα ΑΙ για να ορίσει τους στόχους των βομβαρδισμών του. Επέμεινε, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, πως «δεν χρησιμοποιεί σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για να αναγνωρίζει τρομοκράτες ή να προσπαθεί να προβλέψει αν κάποιος είναι τρομοκράτης», προσθέτοντας πως «τα συστήματα πληροφορικής είναι απλά εργαλεία των αναλυτών στη διαδικασία αναγνώρισης των στόχων».

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, προβλέπεται πως αναλυτές κάνουν με ανεξάρτητο τρόπο εξέταση των δεδομένων για να επαληθεύσουν αν οι στόχοι που αναγνωρίζονται εκπληρώνουν τα κριτήρια.

Ωστόσο πηγή του περιοδικού επέμεινε στο ότι το προσωπικό απλά βάζει «σφραγίδα» στα αποτελέσματα της στοχοποίησης από το πρόγραμμα ΑΙ, εξηγώντας πως συνήθως κάποιος ασχολείται με τον στόχο «κάπου 20 δευτερόλεπτα» απλά για «να σιγουρευτεί ότι πρόκειται για άνδρα», παρότι το πρόγραμμα είναι «γνωστό πως κάνει “λάθη”» που φθάνουν ως και «το 10% των περιπτώσεων».

Οι στόχοι βομβαρδίζονταν συστηματικά «ενώ βρίσκονταν σπίτια τους», κάτι που ήταν βέβαιο ότι θα προκαλούσε θανάτους αμάχων, συμπλήρωσε.

Ο εκπρόσωπος του ΣΕΑ της αμερικανικής προεδρίας Κέρμπι είπε εξάλλου στο CNN, ερωτηθείς σχετικά, πως θεωρεί «ευπρόσδεκτη» εξέλιξη το άνοιγμα του σημείου διέλευσης Έρετς για την παράδοση περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στον παλαιστινιακό θύλακο.

Τι είναι και πώς λειτουργεί το πρόγραμμα «Λεβάντα»

Το μυστικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που ονομάστηκε «Λεβάντα» χρησιμοποίησε ευρείες παραμέτρους για τον εντοπισμό πιθανών στόχων, καθορίζοντας περίπου 37.000 άτομα ως στόχους για πιθανές αεροπορικές επιδρομές.

Η έρευνα των +972 Magazine και Local Call αποκάλυψε περαιτέρω ότι το πρόγραμμα «Λεβάντα» εντάχθηκε σε ένα άλλο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης The Gospel.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, η θεμελιώδης διαφορά μεταξύ των δύο συστημάτων έγκειται στον ορισμό του στόχου: ενώ το Gospel στοχοποιεί κτίρια και κατασκευές  όπου ο στρατός ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιούν μέλη της Χαμάς, το «Λεβάντα» στοχοποιεί και φτιάχνει λίστα με υπόπτους.

Το πρόγραμμα αναπτύχθηκε, σύμφωνα με την κοινή έρευνα, από την ελίτ του τμήματος πληροφοριών των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων, Μονάδα 8200. Αυτό είναι παρόμοιο με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας της Αμερικής (NSA) ή το GCHQ του Ηνωμένου Βασιλείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: