Οι μετοχές ανεβαίνουν, αλλά τα χρηματιστήρια βρίσκονται σε κρίση

Οι μετοχές ανεβαίνουν, αλλά τα χρηματιστήρια βρίσκονται σε κρίση
Traders work the floor at the New York Stock Exchange (NYSE) during the opening bell in New York on May 23, 2023. Stock markets slid on May 23 after fresh talks between President Joe Biden and House Speaker Kevin McCarty on raising the US debt ceiling ended without an agreement as a crucial deadline approaches. (Photo by ANGELA WEISS / AFP) Photo: AFP
Η παγκόσμια προσφορά μετοχών συρρικνώνεται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δεκαετιών

Mε τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δεκαετιών συρρικνώνεται η παγκόσμια προσφορά μετοχών. Βασικές αιτίες για αυτό είναι η οικονομική και γεωπολιτική αβεβαιότητα, που επιβαρύνει τις πωλήσεις νέων μετοχών, ενώ οι εταιρείες συνεχίζουν να αγοράζουν μεγάλους όγκους των δικών τους μετοχών.

Επίσης, σύμφωνα με την JPMorgan, διαπιστώνεται μια παρατεταμένη έλλειψη εμπιστοσύνης. 

Τα χρηματιστηριακά ράλι και οι σχετικά ισχυρές οικονομίες θεωρητικά θα πρέπει να ενθαρρύνουν τις εταιρείες να αντλούν κεφάλαια πουλώντας νέες μετοχές σε υψηλές τιμές αντί να ξοδεύουν μετρητά για να τις επαναγοράσουν. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι το σύμπαν των μετοχών έχει ήδη συρρικνωθεί κατά 120 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, ξεπερνώντας τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια που αφαιρέθηκαν όλο το περασμένο έτος.  

Τα στοιχεία της JPMorgan έδειξαν ότι οι εξαγορές φέτος είχαν τον ίδιο ρυθμό με τα τρία προηγούμενα έτη, φτάνοντας περίπου το 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, οι αρχικές δημόσιες προσφορές και άλλες πωλήσεις μετοχών υπολείπονται των προβλέψεων.

Οι δύο τάσεις αντανακλούν «επίμονη αβεβαιότητα», δήλωσε ο Νικόλαος Πανηγυρτζόγλου της JPMorgan. Οι δημόσιες προσφορές μετοχών αναμενόταν να αυξηθούν φέτος καθώς οι επενδυτές σιγουρεύτηκαν ότι οι ΗΠΑ θα αποφύγουν την ύφεση.

 Ωστόσο, η παρατεταμένη ανησυχία ότι ο πληθωρισμός μπορεί να αυξηθεί ξανά, υποκινούμενος από αυτή την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, σημαίνει ότι «αυτό δεν θα συμβεί. Αυτό υποδηλώνει ότι κάποιοι άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι είμαστε έξω από το δάσος» πρόσθεσε ο Πανηγυρτζόγλου. 

Μόλις τον Νοέμβριο, η JP Morgan προέβλεψε ότι η προσφορά θα αυξηθεί κατά 360 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, καθώς οι ήδη εισηγμένες εταιρείες μείωσαν τον ρυθμό των εξαγορών, ενώ οι νεότερες προχώρησαν σε δημόσιες προσφορές.

Οι μετοχές σημειώνουν ισχυρό ράλι το 2023, ολοκληρώνοντας το πρώτο τρίμηνο έχοντας το καλύτερο ξεκίνημα χρονιάς από το 2019, ενισχυμένες από τις ελπίδες για συνεχή οικονομική ανάπτυξη και την έκρηξη των εταιρειών που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη. Ο δείκτης MSCI All-Country World έχει προσθέσει 6,4% από την αρχή του έτους. Στις ΗΠΑ, ο S&P 500 έχει προσθέσει 7,9%. 

Τι γίνεται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

Αλλά τι γίνεται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας; Μετά από μια περίοδο παρατεταμένης ανομβρίας, διανύει περίοδο επενδυτικής άνοιξης. Βέβαια, το επενδυτικό κοινό επικεντρώνεται σε 10-15 μετοχές. Είναι οι εταιρίες που έχουν ικανή διοίκηση, έχουν ενδιαφέρουσες προοπτικές και αποτελούν στόχους των επενδυτών από το εξωτερικό. Άλλωστε οι ξένοι επενδυτές ελέγχουν πλέον πάνω από το 63% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του χρηματιστηρίου της Αθήνας.

Παρ’ όλα αυτά το χρηματιστήριο φυλλορροεί. Όλο και περισσότερες εταιρείες αποχωρούν από την αγορά για διάφορους λόγους. Επιπλέον δεν καταγράφεται προς το παρόν, αλλά ούτε και διακρίνεται στον ορίζοντα, βούληση για είσοδο νέων εταιριών. Επομένως το ισοζύγιο είναι αρνητικό και η σημασία του χρηματιστηρίου ως ενός από τους βασικούς μηχανισμούς χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, έχει αναιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: