Τι γυρεύει το αφεντικό της Amazon στην Ινδία;

Τι γυρεύει το αφεντικό της Amazon στην Ινδία;

Η πιθανή εξαγορά ενός ιστότοπου διαδικτυακών πωλήσεων μόδας μπορεί να αποδειχθεί «χρυσή», αφού θα ενισχύσει την παρουσία της εταιρείας σε μια αγορά-«κλειδί».

του Τζέφρι Σμιθ

Η Amazon.com βρίσκεται σε πρώιμες συζητήσεις για την εξαγορά της ινδικής εταιρείας διαδικτυακής λιανικής πώλησης ρούχων Jabong από τη γερμανική Rocket Internet AG, σύμφωνα με αναφορά της ινδικής εφημερίδας The Economic Times.

Η συμφωνία θα είναι μια οριακή αλλά εν δυνάμει προσοδοφόρα προσθήκη στο αποτύπωμα της Amazon σε μια από τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου, που βρίσκεται μάλιστα σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης. Επίσης, θα επιτρέψει στην Rocket να «φρεσκάρει» τη φήμη της σαν εκκολαπτήριο και πωλητή διαδικτυακών εταιρειών, ύστερα από μια δύσκολη αρχή στον βίο της ως εισηγμένη εταιρεία.

Η τιμή της μετοχής της Rocket έχει μειωθεί κατά 17% από τότε που η εταιρεία εισήχθη στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι αγορές έχουν αναθεωρήσει τις προβλέψεις τους για την παγκόσμια οικονομία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Rocket αναμένει να λάβει 700 εκατ. δολάρια για το μερίδιό της.

Ο βασικός ανταγωνιστής της Amazon στην Ινδία, η εταιρεία Flipkart των αδερφών Μπανσάλ, προέβη πρόσφατα σε μια παρεμφερή κίνηση εξαγοράζοντας την Myntra.com, έναν από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της Jabong στη διαδικτυακή λιανική πώληση μόδας τον Μάιο. Τόσο η Flipkart όσο και η Amazon έχουν ετήσιες πωλήσεις στην Ινδία ύψους πάνω από 1 δισ. δολάρια.

RTR480QK   amazon jeff bezos
Ο CEO της Amazon, Τζεφ Μπέζος

Οι πωλήσεις της Jabong τριπλασιάστηκαν το 2013, αλλά βρίσκονται ακόμα στα 72 εκατ. δολάρια. Η εταιρεία είχε καθαρές ζημιές ύψους 47 εκατ. δολάρια. Όμως, ο πληθυσμός της Ινδίας έχει μόλις αρχίσει να κάνει αγορές διαδικτυακά. Οι διαδικτυακές αγορές ισοδυναμούν με λιγότερο από 1% των λιανικών πωλήσεων πέρυσι, σε σύγκριση με το 11% που είναι αντίστοιχα στις ΗΠΑ.

Ο αριθμός των Ινδών χρηστών του διαδικτύου πρόκειται να ξεπεράσει τα 280 εκατομμύρια το 2018. Αυτό θα καταστήσει την Ινδία τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά με όρους αριθμού χρηστών, μετά την Κίνα.

Όμως, η Jabong -όπως και η Amazon και η Flipkart (που έχει έδρα τη Σιγκαπούρη)- παρεμποδίζεται ως προς την επέκτασή της στην ινδική αγορά από νόμους που περιορίζουν τις εξωτερικές επενδύσεις. Έτσι, αναγκάζεται να λειτουργεί ως εταιρεία χονδρικής και μπορεί να δρα συνεργαζόμενη νομικά με τοπικούς πωλητές λιανικής – γεγονός που πιέζει προς τα κάτω τα περιθώρια κέρδους της.

Ο νέος πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, έχει υποσχεθεί να κάνει τη χώρα πιο ελκυστική στις εξωτερικές επενδύσεις, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει να άρει τους περιορισμούς στη λιανική αγορά.