Τι «γυρεύει» σύσσωμο το ελληνικό οικονομικό επιτελείο στη Νέα Υόρκη

Τι «γυρεύει» σύσσωμο το ελληνικό οικονομικό επιτελείο στη Νέα Υόρκη

Επενδύσεις και προαπαιτούμενα θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων. Ποιες οι εκκρεμότητες και ποιος ο ρόλος του ΔΝΤ;

Μπορεί στην Αθήνα από το βράδυ της Τετάρτης να μονοπωλεί το θέμα της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα, ωστόσο, εξαιρετικής σημασίας είναι η παρουσία του οικονομικού επιτελείου της χώρας στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη.

Εκεί βρίσκεται ήδη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενώ στις ΗΠΑ θα μεταβούν και οι υπουργοί Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, και Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, αλλά και επικεφαλής μεγάλων εταιρειών και τραπεζίτες, προκειμένου να συμμετάσχουν στις εργασίες του επενδυτικού συνεδρίου Capital Link.
Μάλιστα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα είναι και αυτός που θα χτυπήσει το κουδούνι της Wall Street στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Τρίτης, που είναι «Ημέρα της Ελλάδας» στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Στην παγωμένη αλλά γιορτινή Νέα Υόρκη δε θα βρεθεί μόνο το οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και οι επικεφαλής των θεσμών – τουλάχιστον σίγουρα οι επικεφαλής των κλιμακίων της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο, του ESM, Νίκολα Τζαμαρόλι, και της ΕΚΤ, Φραντσέσκο Ντρούντι, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Όπως διαφαίνεται, πρόκειται να ξεκινήσουν οι νέες συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών, με το βλέμμα στις 22 Ιανουαρίου, όταν και επιδιώκεται να έχει κλείσει, σε συνέχια της τεχνικής, και η πολιτική συμφωνία που επιδιώκουν όλες οι πλευρές.

Εκκρεμότητες

Τα ανοιχτά ζητήματα είναι μεταξύ άλλων τα εκκρεμή προαπαιτούμενα, στη συζήτηση για το χρέος, αλλά και το ύψος της δόσης που θα λάβει η Ελλάδα, το οποίο παραμένει ακόμα ασαφές.

Στο Μαξίμου να δηλώνουν ικανοποιημένοι  και αισιόδοξοι από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, ωστόσο, οι ευρωπαϊοι εταίροι δεν παύουν να εμμένουν πίσω από μια κοινή γραμμή: υλοποιήστε όλες τις μεταρρυθμίσεις.

Στα κρίσιμα προαπαιτούμενα περιλαμβάνεται η ενέργεια, με την ΔΕΗ και τον ΔΕΣΦΑ, οι διατάξεις για τις απεργίες, οι παρεμβάσεις για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο, για την χρηματοδότηση των κομμάτων, για το Κτηματολόγιο, την αδειοδότηση των επιχειρήσεων και την άρση εμποδίων στην επιχειρηματικότητα.

Σε εκκρεμότητα παραμένουν πιθανά αντισταθμιστικά της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα 32 νησιά του Β. Αιγαίου και της Δωδεκανήσου.  Αυτό που είναι δεδομένο προς το παρόν είναι η μετακίνηση κονδυλίων από άλλες δράσεις του ΠΔΕ.

Τέλος, μετά το ταξίδι στις ΗΠΑ και το απρόσκοπτο κλείσιμο της αξιολόγησης μένει να διευκρινιστεί ο ρόλος του ΔΝΤ και αναλόγως πως θα κλειδώσουν (στην επόμενη αξιολόγηση) τα πακέτα μέτρων και αντίμετρων του 2019-2020.