Τι γυρεύουν …τρεις κορυφαίοι επενδυτές σήμερα στην Αθήνα

Τι γυρεύουν …τρεις κορυφαίοι επενδυτές σήμερα στην Αθήνα

Η πρώτη συντονισμένη επίσκεψη επενδυτών - τόσο υψηλού βεληνεκούς - στην Ελλάδα.

Στην Αθήνα θα βρεθούν σήμερα και αύριο κορυφαίοι ξένοι επενδυτές, μεταξύ των οποίων οι Πρεμ Γουάτσα, Γουίλμπορν Ρος και Τζον Πόλσον.

Στόχος της παρουσίας τους στην ελληνική πρωτεύουσα αποτελεί η ενίσχυση της εικόνας της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού. Σημειώνεται ότι και οι τρεις επενδυτές διαθέτουν μετοχές στις ελληνικές τράπεζες αλλά και άλλες, μεγάλες ελληνικές εταιρείες.

Πρόκειται για την πρώτη συντονισμένη επίσκεψη επενδυτών – τόσο υψηλού βεληνεκούς – στην Ελλάδα, γεγονός που πιστοποιεί και την κρισιμότητα της πρωτοβουλίας τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις επενδυτές θα έχουν σειρά συναντήσεων με κυβερνητικούς και οικονομικούς παράγοντες της χώρας, ανάμεσα τους ο πρωθυπουργός αλλά και υπουργοί της κυβέρνησης.

«Που πάει η ελληνική οικονομία»
Τα διεθνή funds με μεγάλες επενδυτικές θέσεις στην Ελλάδα ζήτησαν να συναντήσουν τον πρωθυπουργό με στόχο να αποκομίσουν μια καθαρή θέση για το που πάει η ελληνική οικονομία. Η αβεβαιότητα με το πότε μπορεί να κλείσει η αξιολόγηση έχει προκαλέσει πάλι εσωστρέφεια και προβληματισμό, ενώ ξένοι επενδυτές που επένδυσαν περίπου 4,5 δισ. ευρώ νέα κεφάλαια –χωρίς τα LME ομολογιακά– στις αυξήσεις κεφαλαίου, βλέπουν οι επενδύσεις τους να απαξιώνονται.

Τα διεθνή funds ζήτησαν να έχουν ενημέρωση από τον κ. Τσίπρα ώστε να διαμορφώσουν την στρατηγική τους.

Ο P. Watsa του Fairfax έχει επενδύσει στρατηγικά στη Eurobank, στη Grivalia και τον Όμιλο Μυτιληναίο.

Ο John Paulson έχει επενδύσει στην Πειραιώς και την Alpha Bank.

Το Capital έχει επενδύσει στην Eurobank, όπως και ο Wilbur Ross.

Τα ραντεβού που έχουν ζητηθεί
Ο Ινδοκαναδός επικεφαλής της Fairfax θα έχει μαζί με τον J. Paulson και τον St. Johnson, νούμερο 2 της WL. Ross συνάντηση την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα. Ραντεβού έχει ζητηθεί και από τον νέο πρόεδρο της Ν.Δ., Κυριάκο Μητσοτάκη. Συνάντηση έχει ζητηθεί από στελέχη της Fairfax και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη καθώς και τον υπουργό Οικονομίας Γ. Σταθάκη.