Τι είδους air condition αγοράζουν σήμερα οι Έλληνες

Τι είδους air condition αγοράζουν σήμερα οι Έλληνες

DAIKIN και Inventor μιλούν για την πορεία του κλάδου των κλιματιστικών και για τα νέα καταναλωτικά trends.

Οι υψηλές θερμοκρασίες και τα κύματα καύσωνα που επισκέπτονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες τη χώρα, μπορεί να ταλαιπωρούν τους Έλληνες πολίτες, προσφέρουν όμως ανάσα δροσιάς στην αγορά των κλιματιστικών κάνοντας τους μεγάλους παίχτες στο χώρο του λιανεμπορίου να τρίβουν τα χέρια τους από τις πωλήσεις.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Κωτσόβολου ο οποίος είδε τον τζίρο του 2017 να ανεβαίνει ως ένα βαθμό χάρη στις πωλήσεις των κλιματιστικών και των αφυγραντήρων. Φαίνεται πως αρκούν μερικές εκρήξεις ζέστης για να οδηγήσουν τους καταναλωτές να βάλουν το χέρι στην τσέπη ώστε να εξασφαλίζουν την πολυπόθητη δροσιά. Με ποια κριτήρια αγοράζουν όμως οι Έλληνες το κλιματιστικό τους, πόσα χρήματα δαπανούν και κατά πόσο λαμβάνουν κατά την επιλογή τους υπόψη τον παράγοντα περιβάλλον;

«Στην χώρα μας ο κλάδος του κλιματισμού κινείται τα τελευταία χρόνια ανοδικά παρά το γεγονός ότι η κατασκευή κατοικίας παραμένει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα με “όχημα” την αγορά αντικατάστασης», επισημαίνει στο fortunegreece.com o Ηλίας Κατσούλης, Διευθύνων Σύμβουλος της Daikin Ελλάς τονίζοντας παράλληλα πως πρόκειται για έναν κλάδο με πολύ δυνατό ανταγωνισμό και ιδιαίτερες προκλήσεις.

Ο κ. Κατσούλης, ο οποίος βρίσκεται για δεκαετίες στους κόλπους της DAIKIN και παρακολουθεί στενά τον κλάδο, εξηγεί πως ο καταναλωτής είναι πιο ενημερωμένος και απαιτητικός από ποτέ, αναζητά την ποιότητα και την αξία έχοντας κατά νου, τόσο την αρχική επένδυση όσο και το λειτουργικό κόστος, με την ενεργειακή απόδοση, την στάθμη θορύβου, την συνδεσιμότητα, την ποιότητα του αέρα και την αισθητική να αποτελούν τα βασικά κριτήρια επιλογής, και με την η αγορά κλιματιστικού να αντιμετωπίζεται σαν επένδυση.

«Σημαντικός παράγοντας για την άνοδο του κλιματισμού τα τελευταία χρόνια είναι και η ανάγκη για οικονομική και αυτόνομη θέρμανση, ανάγκη που, εντάθηκε περεταίρω μέσα στην κρίση. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το κλιματιστικό είναι και αυτό μια αντλία θερμότητας (αέρος-αέρος) με υψηλές επιδόσεις στην λειτουργία θέρμανσης κατατάσσοντας το στις πρώτες θέσεις από πλευράς εξοικονόμησης ενέργειας και λειτουργικού κόστους» αναφέρει και υπενθυμίζει πως ο κλιματισμός αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον».

Κερδίζουν έδαφος τα κλιματιστικά με wi-fi

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η GfK Hellas προκύπτει ότι μόνο τον Ιούνιο του 2017 οι πωλήσεις κλιματιστικών στη χώρα μας ξεπέρασαν τα 50.000 κομμάτια, καταγράφοντας αύξηση 4,5%, συμπαρασύροντας και τον Ιούλιο σε αντίστοιχα επίπεδα πωλήσεων (55% αύξηση σε τεμάχια σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016). Επιπρόσθετα, οι προσφορές σε επίπεδα τιμής σε υψηλότερες κατηγορίες BTU, οι οποίες ήταν εντονότερες τον Αύγουστο, οδήγησαν την αγορά σε μια θετική ανοδική πορεία.

Στην κορυφή των προτιμήσεων των καταναλωτών βρέθηκαν οι συσκευές των 9.000 και 12.000 BTUs, ενώ μικρή άνοδος παρατηρήθηκε στις υψηλότερες ενεργειακές κλάσεις, όπως επίσης και στο ψυκτικό υγρό R32, το οποίο όμως βρίσκεται σε αρχικό στάδιο εισαγωγής του στην Ελληνική αγορά.

Έδαφος έχουν αρχίσει να κερδίζουν τα κλιματιστικά νέας γενιάς που διαθέτουν σύνδεση wi-fi παρέχοντας στο χρήστη τη δυνατότητα να προβαίνει στη ρύθμιση και τη διαχείρισή τους δίνοντας εντολές από όπου και αν βρίσκεται. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως αυτή είναι μια ανερχόμενη κατηγορία δεδομένου ότι η έννοια του “Smart Home” και των «έξυπνων» συσκευών τώρα παρεισφρέουν στην καθημερινότητά του Έλληνα, ενώ υπογραμμίζουν πως απαιτείται η εκπαίδευσή του.

«Πολλά από τα κλιματιστικά έρχονται έτοιμα με το wi-fi προσαρμοσμένο. Η αλήθεια είναι ότι οι καταναλωτές γνωρίζουν για την ύπαρξή τους, όμως είναι ακόμα διστακτικοί γιατί έχουν την αίσθηση ότι είναι ένα ακριβό προϊόν, μια πολυτέλεια που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά και δεν το ψάχνουν παραπάνω. Αυτό δεν είναι αλήθεια» τονίζει η Marketing Director της Inventor, Κυριακή Παπαδοπούλου. Προσθέτει πως με ένα επιπλέον κόστος που δεν ξεπερνά τα 30 ευρώ μπορεί κανείς να αποκτήσει την υπηρεσία wi-fi και να επωφεληθεί από τα δεκάδες πλεονεκτήματα, μεταξύ των οποίων η εξοικονόμηση ενέργειας, η δυνατότητα υπενθύμισης και εβδομαδιαίου προγραμματισμού.

«Οι Έλληνες επενδύουν στις νέες τεχνολογίες εάν δουν ότι κάτι αξίζει πραγματικά. Η κρίση συνέβαλε πολύ στην αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς. Θα δώσουν το κάτι παραπάνω για να πάρουν ένα ακριβότερο και καλύτερο ποιοτικά προϊόν, εφόσον πειστούν ότι θα αποσβέσουν και το τελευταίο cent». Η μέση τιμή λιανικής των κλιματιστικών που αγοράζουν οι Έλληνες ανέρχεται, σύμφωνα με την κα Παπαδοπούλου στα 370 ευρώ, με το 70%  εξ’ αυτών να αφορά κλιματιστικά 9 και 12 btu.

Η εκτίμηση της  κα Παπαδοπούλου είναι πως λόγω του ότι το φετινό καλοκαίρι δεν σημειώθηκε ιδιαίτερη ζέστη κατά τους μήνες Ιούνιο-Ιούλιο, παρά μόνο τον Μάιο, η αγορά των κλιματιστικών θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, με τις εταιρείες να μάχονται για διεκδίκηση μεγαλύτερων μεριδίων αγοράς από τους ανταγωνιστές τους.

Αναφερόμενη στα προγράμματα που βγαίνουν κατά καιρούς, κυρίως εκείνα που μέσω της ανακύκλωσης δίνουν κίνητρα για αγορά καινούριων κλιματιστικών σε χαμηλότερο κόστος, παραδέχεται  ότι συμβάλλουν καθοριστικά στην τόνωση της αγοράς. Όσο δε για τον ξενοδοχειακό κλάδο, επισημαίνει πως πολλοί επιχειρηματίες κάνουν χρήση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και ανακαινίζουν τις μονάδες τους με την προσθήκη air condition νέας γενιάς.

Τι να προσέξετε κατά την αγορά ενός κλιματιστικού

Επειδή η αγορά ενός air condition συνιστά επένδυση μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, πριν από την απόκτησή του καλό θα είναι να λάβουμε υπόψη μας στοιχεία όπως: η ενεργειακή κλάση (να είναι Α ή Α+ για οικονομία στο ρεύμα), ο θόρυβος της εσωτερικής όσο και της εξωτερικής μονάδας (σχεδόν αθόρυβα είναι από 21db και κάτω), το brand (εμπιστευτείτε εταιρείες με μακροχρόνια εμπειρία), οι ιονιστές και τα φίλτρα κλιματιστικών (επενδύστε σε κλιματιστικά που διαθέτουν βιολογικό φίλτρο και φίλτρο για τις μυρωδιές). Επίσης πολύ σημαντικό είναι να μην εστιάζουμε μόνο στο design αλλά να αγοράζουμε ένα προϊόν που πραγματικά καλύπτει τις ανάγκες μας, χωρίς να πέφτουμε θύματα των τεχνικών του marketing. Τέλος να είναι  κλιματιστικό Inverter, έτσι ώστε η ατμόσφαιρα του εσωτερικού χώρου να είναι πιο ευχάριστη και να μη νιώθετε υγρασία.