Τι είπαν Ομπάμα και Ολάντ για το επεισόδιο Ρωσίας-Τουρκίας

Τι είπαν Ομπάμα και Ολάντ για το επεισόδιο Ρωσίας-Τουρκίας
epa05040138 US President Barack Obama (R) and French President Francois Hollande (L) shake hands during a joint press conference in the East Room of the White House in Washington, DC, USA, 24 November 2015. During their first meeting since the 13 November terrorist attack in Paris, Obama and Hollande discussed the cooperation of coalition forces fighting the Islamic State (IS). EPA/MICHAEL REYNOLDS

Οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Γαλλίας έκαναν έκκληση για αποκλιμάκωση της κατάστασης μετά την κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ προέτρεψαν σήμερα τη Ρωσία και την Τουρκία να αποφύγουν οποιαδήποτε κλιμάκωση μετά την κατάρριψη ενός ρωσικού αεροσκάφους από την τουρκική πολεμική αεροπορία στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία.

«Προτεραιότητά μου είναι να διασφαλίσουμε ότι δεν θα οδηγηθούμε σε κλιμάκωση» τόνισε ο Ομπάμα έχοντας στο πλευρό του τον Γάλλο ομόλογό του στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν.

«Πρέπει να αποφύγουμε μια κλιμάκωση. Θα ήταν εξαιρετικά επιβλαβής» επέμεινε και ο Ολάντ.

«Είναι πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή για εμάς να διασφαλίσουμε ότι τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Τούρκοι θα συνομιλήσουν απευθείας για να καταφέρουν να εξακριβώσουν τι συνέβη και να λάβουν τα μέτρα εκείνα με τα οποία θα αποφευχθεί οποιουδήποτε είδους κλιμάκωση» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Η Τουρκία, όπως κάθε χώρα, έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τα εδάφη της και τον εναέριο χώρο της» πρόσθεσε ο Ομπάμα.