Τι ισχύει για το δώρο των Χριστουγέννων;

Τι ισχύει για το δώρο των Χριστουγέννων;

Δείτε εδώ ποιοι και υπό ποιες προϋποθέσεις δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων φέτος.

Οι αλλαγές σχετικάμε το εργασιακό επίδομα για τις γιορτές των Χριστουγέννων, το λεγόμενο «δώρο», ήταν πάρα πολλές τα τελευταία χρόνια. Τι ισχύει για τη φετινή χρονιά;

Επίδομα εορτών Χριστουγέννων δικαιούνται όλοι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, που αμείβονται με μισθό ή με ημερομίσθιο. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το Δώρο καταβάλλεται στους δικαιούχους την 21η Δεκεμβρίου. Το επίδομα είναι ίσο με έναν μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό, και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Το Δώρο καταβάλλεται στο ακέραιο, εφόσον η σχέση εργασίας των μισθωτών με τον εργοδότη είχε διάρκεια ολόκληρη τη χρονική περίοδο, στην μεν περίπτωση του επιδόματος εορτών Πάσχα από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30ής Απριλίου, στη δε περίπτωση του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε χρόνου.

Το επίδομα των Χριστουγέννων είναι ποσό ίσο με τα 2/25 του μηνιαίου μισθού (ή 2 ημερομίσθια, ανάλογα με τον συμφωνημένο τρόπο αμοιβής), για κάθε δεκαεννιά (19) ημερολογιακές ημέρες εργασιακής σχέσης.

Για χρονικό διάστημα μικρότερο του 19ημέρου καταβάλλεται ανάλογο κλάσμα.

Διαβάστε ακόμη: ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: «Μη βιώσιμο το συνταξιοδοτικό σύστημα μετά το 2015»

Για τον υπολογισμό του επιδόματος των Χριστουγέννων συνυπολογίζεται:

– Ο χρόνος της υποχρεωτικής αποχής από την εργασία των γυναικών πριν και μετά τον τοκετό.

– Οι άδειες των σπουδαστών για συμμετοχή τους στις εξετάσεις. Οι μισθωτοί που απουσίασαν λόγω ασθένειας δικαιούνται να υπολογίσουν ολόκληρο τον χρόνο ασθένειάς τους, αφαιρώντας μόνο τις ημέρες για τις οποίες έλαβαν επίδομα ασθένειας από το ασφαλιστικό τους ταμείο.

Διαβάστε ακόμη: Τι προβλέπει το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020

Η ημέρα των Χριστουγέννων είναι σύμφωνα με τη νομοθεσία «ημέρα υποχρεωτικής αργίας» κατά την οποία απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις γιορτές» και προβλέπεται:

Στις επιχειρήσεις που την ημέρα εκείνη δεν θα λειτουργήσουν καταβάλλεται στους μισθωτούς που αμείβονται με ημερομίσθιο το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς καμία προσαύξηση. Στους μισθωτούς που αμείβονται με μισθό δεν οφείλεται τίποτα πέραν του μηνιαίου μισθού.

Για τις επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν, οι μισθωτοί που θα απασχοληθούν δικαιούνται να λάβουν:

α) Αν αμείβονται με ημερομίσθιο το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

β) Αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό: i) προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ωρομίσθιού τους και το οφειλόμενο κατά τη συγκεκριμένη ημέρα μισθό τους, ίσο με τόσα ωρομίσθια όσα είναι και οι ώρες απασχόλησης εφόσον πρόκειται για επιχειρήσεις που υπάγονται στις διατάξεις περί κυριακάτικης αργίας και λειτουργούν εκτάκτως και ii) μόνο προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν αν πρόκειται για μισθωτούς επιχειρήσεων που δεν υπάγονται στις διατάξεις περί κυριακάτικης αργίας.

Διαβάστε ακόμη: «Η Ελλάδα θα τα καταφέρει»