Τι κάνουν οι περισσότεροι μεγαλοκαταθέτες της λίστας Μποργιανς

REUTERS

Οι κινήσεις των καταθετών που έχουν κληθεί να απολογηθούν για τα χρήματά τους στην τράπεζα UBS.

Τη δυνατότητα να πληρώσουν, αντί να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη, επιλέγουν φορολογούμενοι που περιλαμβάνονται στη «λίστα Μπόργιανς» και που έχουν κληθεί από τους οικονομικούς εισαγγελείς σε εξηγήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αρκετοί από τους καταθέτες στην UBS που περιλαμβάνονται στην εν λόγω λίστα, άρχισαν να εμφανίζονται στις δικαστικές αρχές, δηλώνοντας πως επιθυμούν να ξεκινήσουν τις διαδικασίες και να πληρώσουν τα ποσά που θα τους καταλογιστούν.

Ήδη 30 καταθέτες της UBS που έλαβαν κλήσεις από τους εισαγγελείς για να δώσουν εξηγήσεις για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, δήλωσαν πως θα υποβάλουν συμπληρωματικές φορολογικές δηλώσεις για τα ποσά που είχαν «βγάλει» στο εξωτερικό και θα πληρώσουν ώστε να μην προχωρήσει η ποινική διαδικασία σε βάρος τους.

Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει γίνει εκτίμηση για τα ποσά που αναμένεται να εισπραχθούν μέσω αυτής της διαδικασίας καθώς οι Οικονομικοί Εισαγγελείς αναμένουν τα αποδεικτικά των πληρωμών που θα προσκομίσουν οι συγκεκριμένοι κληθέντες. Πάντως, εφόσον πάρουν τα αποδεικτικά πληρωμών, οι δικογραφίες για τους συγκεκριμένους καταθέτες της UBS θα τεθούν στο αρχείο.

Να σημειωθεί πως οι ελεγχόμενοι από τους εισαγγελείς είναι αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών τους και άλλων κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων τους. Πριν από λίγες ημέρες οι εισαγγελείς προχώρησαν σε εντολές δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων για συγκεκριμένα πρόσωπα που καταγράφονται στη «λίστα Μπόργιανς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ