Τι κατέγραψε ένα drone στα ερείπια της Μοσούλης

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Αμπάντι ανακηρύσσει επίσημα τη νίκη στη Μοσούλη επί «της βαρβαρότητας και της τρομοκρατίας» του Ισλαμικού Κράτους.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι ανακήρυξε σήμερα και επίσημα τη νίκη των ιρακινών δυνάμεων επί «της βαρβαρότητας και της τρομοκρατίας» στη Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας που κατείχαν οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), εκτιμώντας ότι σηματοδοτεί την «κατάρρευση» του υποτιθέμενου χαλιφάτου του.

«Η νίκη μας σήμερα είναι μια νίκη επί της βαρβαρότητας και της τρομοκρατίας και ανακοινώνω σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο το τέλος, την αποτυχία και την κατάρρευση του πλασματικού τρομοκρατικού Κράτους του Ντάες», είπε ο Αμπάντι από τη δυτική Μοσούλη, χρησιμοποιώντας ένα ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά.

Εξάλλου, μετά την ανακατάληψη της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, τρία χρόνια αφότου έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών κι έπειτα από μήνες καταστροφικών μαχών οι οποίες οδήγησαν στην έξοδο πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, ο Αμπάντι διαβεβαίωσε ότι οι προτεραιότητες της κυβέρνησή του είναι πλέον η «σταθερότητα» και η «ανοικοδόμηση» της Μοσούλης.

Οι ιρακινές δυνάμεις προσπαθούσαν νωρίτερα να εξαλείψουν τον ύστατο θύλακα αντίστασης των τζιχαντιστών στην σχεδόν ολοσχερώς κατεστραμμένη παλιά πόλη της Μοσούλης, όπου είχε πάει ο Αμπάντι ήδη χθες Κυριακή για να συγχαρεί τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις για τη νίκη τους.

Μια συμμαχία μονάδων του ιρακινού στρατού, των Κούρδων Πεσμεργκά και σιιτικών παραστρατιωτικών οργανώσεων άρχισαν την επιχείρηση για την ανάκτηση της Μοσούλης τον Οκτώβριο, με την κρίσιμη αεροπορική αλλά και χερσαία υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος πολεμάει εναντίον ΙΚ στο έδαφος του Ιράκ και της Συρίας.

Ο Αμπάντι, φορώντας μαύρη στρατιωτική στολή και περιστοιχισμένος από αξιωματικούς του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας, ευχαρίστησε τόσο τις ιρακινές δυνάμεις όσο και τον συνασπισμό, αλλά επισήμανε ότι υπάρχουν πλέον νέες, μεγάλες προκλήσεις.

Ο συνασπισμός επίσης προειδοποίησε, στην ανακοίνωσή του με την οποία χαιρέτισε τη νίκη επί του ΙΚ στη Μοσούλη, ότι δεν έχει τελειώσει ο αγώνας για την αντιμετώπιση της διεθνούς απειλής, καλώντας τους Ιρακινούς να ενωθούν για να νικήσουν τους τζιχαντιστές.