Τι κολλάει την εκταμίευση του συνολικού ποσού της δόσης στην Ελλάδα

Τι κολλάει την εκταμίευση του συνολικού ποσού της δόσης στην Ελλάδα
epa05420704 European Commissioner in charge of Economic and Financial Affairs, Pierre Moscovici (L) and Dutch President of Eurogroup Jeroen Dijsselbloem (R) during Eurogroup finance ministers meeting in Brussels, Belgium, 11 July 2016. EPA/OLIVIER HOSLET

«Πράσινο φως» για το 1,1 δισ. ευρώ και όχι για το σύνολο της δόσης η απόφαση στην οποία προσανατολίζεται το Eurogroup.

Σε εξέλιξη βρίσκεται το Eurogroup με βασικό θέμα την Ελλάδα στην ατζέντα και την εκταμίευση της δόσης των 2.8 δισ. ευρώ. Παρά το γεγονός ότι ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε νωρίτερα πώς η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα και η δόση πρέπει να εκταμιευτεί, αυτό φαίνεται πώς δεν θα γίνει για το σύνολο του ποσού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ αναμένεται να ανάψουν «πράσινο φως» για το 1,1 δισ. ευρώ και όχι για το συνολικό μέρος της δόσης των 2,8, όπως αναμενόταν.

Το κώλυμα φαίνεται να προκύπτει στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς λείπουν ακόμα κρίσιμα στοιχεία από την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης, και όχι στην ολοκλήρωση των 15 προαπαιτούμενων, που θεωρούνται ολοκληρωμένα.

Αναλυτικά από την δόση των 2,8 δισ. που προορίζεται για τα ελληνικά ταμεία, τα 1,1 είναι για αποπληρωμή του χρέους και τα υπόλοιπα 1,7 για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες.

Σύμφωνα, όμως, με την απόφαση του Eurogroup του περασμένου Μαΐου, για να γίνει η επόμενη εκταμίευση όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα πρέπει η πρώτη δόση (αυτή που εκταμιεύθηκε τον περασμένο Ιούνιο ύψους 1,8 δισ) να έχει απορροφηθεί.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, για το κατά πόσο έχει απορροφηθεί ή όχι, δεν υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία και έτσι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν θα μπορούν να αποφασίσουν κατά πόσο μπορούν να προχωρήσουν στην δεύτερη εκταμίευση του ποσού αυτού.

Πάντως ο Γερούν Ντάισελμπλουμ νωρίτερα ανέφερε ότι εφόσον οι θεσμοί επιβεβαιώσουν την ολοκλήρωση της εφαρμογής των 15 προαπαιτούμενων, το Eurogroup θα εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση, στο Λουξεμβούργο.

«Φτάνουν αισιόδοξα νέα, ωστόσο, προτιμώ να ενημερωθώ απευθείας από τους θεσμούς» υπογράμμισε ο κ. Ντάισελμπλουμ και σημείωσε πως η Ελλάδα τα πάει πολύ καλύτερα, επιστρέφει η ανάπτυξη αλλά και η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.

Τέλος, σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, παρέπεμψε στην απόφαση του Eurogroup τον Μάιο, στην οποία το Ταμείο εκδηλώνει την πρόθεσή του να συμμετάσχει και στο χρηματοδοτικό σκέλος. Επίσης, υποστήριξε ότι σήμερα δεν θα διεξαχθεί καμία συζήτηση για το χρέος και δεν θα «ανοίγει» αυτό το θέμα κάθε μήνα.