Τι λέει η ιδιοκτήτρια εταιρεία του μοιραίου τουρκικού ορυχείου

REUTERS

Δεν διαπιστώθηκαν ελλείψεις στο επίπεδο ασφαλείας, αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ορυχείου της Σόμα επιβεβαίωσε τον κυβερνητικό απολογισμό που κάνει λόγο για 282 νεκρούς μετά την έκρηξη που σημειώθηκε την Τρίτη, ενώ ανακοίνωσε ότι 450 ανθρακωρύχοι έχουν διασωθεί, εκ των οποίων 80 εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

Εξάλλου σε ανακοίνωσή της στον ιστότοπό της η εταιρεία αναφέρει πως στο ορυχείο διεξάγονταν έλεγχοι για την κατάσταση ασφαλείας κάθε έξι μήνες, ο τελευταίος από τους οποίους πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο χωρίς να διαπιστωθούν ελλείψεις.

Παρόλα αυτά η εταιρεία δεν εξηγεί τη διαφορά που προκύπτει στους αριθμούς.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ ανακοίνωσε ότι 787 εργάτες βρίσκονταν στο ορυχείο όταν σημειώθηκε η έκρηξη και η πυρκαγιά. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι 55 ανθρακωρύχοι δεν έχουν καταγραφεί.

Στο μεταξύ οι δεκατέσσερις από τους ανθρακωρύχους που εντοπίστηκαν νεκροί είχαν αναζητήσει καταφύγιο στο μοναδικό δωμάτιο ασφαλείας του ορυχείου και χρησιμοποιούσαν με τη σειρά τις φιάλες με μάσκες οξυγόνου που υπήρχαν προτού πεθάνουν, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο DHA, επικαλούμενο διασώστες.

Οι διασώστες εντόπισαν 14 σορούς να κείτονται η μία πάνω στην άλλη, αναφέρει η ίδια πηγή, υπογραμμίζοντας ότι στο ορυχείο υπήρχε μόλις ένα δωμάτιο ασφαλείας για τους 6.500 ανθρακωρύχους.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο

Διαβάστε ακόμη:

Τουρκία: «Οι αναπτυγμένες χώρες δεν ζουν πλέον τέτοια δράματα»

Για μία «χούφτα»… άνθρακα!