Τι μάθαμε μέχρι τώρα από το Νταβός

Τι μάθαμε μέχρι τώρα από το Νταβός
A member of the Swiss Police force uses binoculars to look out across the town from the rooftop of Hotel Davos during security operations ahead of the World Economic Forum (WEF) in Davos, Switzerland, on Tuesday, Jan. 20, 2015. This week World leaders, influential executives, bankers and policy makers will attend the 45th annual meeting of the World Economic Forum in Davos that runs from Jan. 21-24. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg via Getty Images

Μετά από τρεις ημέρες εργασιών στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, τέσσερα είναι τα μείζονα θέματα που απασχολούν την παγκόσμια οικονομική κοινότητα.

Είναι γεγονός πως ό,τι συμβαίνει στο Νταβός δεν είναι πάντα απόλυτα συνδεδεμένο με ό,τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο. Παρόλα αυτά, κατά τη φετινή συνάντηση των ισχυρών του κόσμου στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, οι συζητήσεις συνέκλιναν σε τέσσερα θέματα που προκάλεσαν μεγάλες συζητήσεις.

1. Οι αγορές δεν «βλέπουν» ύφεση. Μεταξύ των διευθυνόντων συμβούλων που βρίσκονται στο Νταβός, υπάρχουν στοιχεία πανικού. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η οικονομία θα επιβραδυνθεί το 2016, ιδίως στην Κίνα, αλλά δεν προετοιμάζονται για ραγδαία επιδείνωση της παγκόσμιας ύφεσης και σίγουρα δεν πιστεύουν πως μπορεί η σημερινή κατάσταση να συγκριθεί σε τίποτα με το 2008.

2.Η Ευρωπαϊκή Ένωση προκαλεί μπελάδες και όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε θέματα όπως η ασφάλεια και το μεταναστευτικό. Το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. αξιολογείται στο 50-50 και θα μπορούσαν κάλλιστα να ακολουθήσουν και άλλες χώρες. Η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία αναδείχθηκε ως πρόσωπο της χρονιάς για το 2015, αντιμετωπίζεται ως είδος υπό εξαφάνιση το 2016.

3.Το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή απαιτεί προηγμένη τεχνολογία και κατάλληλους ανθρώπους. Από τις ιδιωτικές συζητήσεις δύο CEO επιχειρήσεων, γνωρίζουμε πως το ενδιαφέρον τους επικεντρώνεται στην ψηφιακή μετατροπή των βιομηχανιών και στις προκλήσεις της τεχνολογίας. Οι εταιρείες προσπαθούν να δημιουργήσουν τη νοοτροπία που μπορεί να αγκαλιάσει τις ραγδαίες τεχνολογικές αλλαγές.

4. Ο μετασχηματισμός είναι σπουδαία επιχείρηση. Τα ελβετικά καταστήματα που βρίσκονται κανονικά στον κεντρικό δρόμο του Νταβός έχουν τροποποιήσει τη λειτουργία τους προκειμένου να προσφέρουν ένα άνετο καθιστικό, δωρεάν Wi-Fi, καλό καφέ και γιγαντιαίες πινακίδες για την προώθηση των εταιρειών που θέλουν να τροφοδοτήσουν τη λεγόμενη τέταρτη βιομηχανική επανάσταση.

Για παράδειγμα, η Accenture καταλαμβάνει σχεδόν μισό τετράγωνο, όπως και οι Flex και Infosys. Η Salesforce έχει βιτρίνες και στις δύο πλευρές του δρόμου, ενώ η Palantir έχει κατασκευάσει δικό της κτίριο, όπως και το Facebook.