Τι μέτρα χρειάζεται να πάρει η Ελλάδα για να εξασφαλίσει την επόμενη δόση;

Τι μέτρα χρειάζεται να πάρει η Ελλάδα για να εξασφαλίσει την επόμενη δόση;

Οι Ευρωπαίοι επιθυμούν διακαώς να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση εντός του 2015, προκειμένου να γίνει με τους παλαιούς κανόνες.

Μια πρώτη συζήτηση για τα μέτρα που πρέπει να πάρει η Ελλάδα, ώστε να εξασφαλίσει την πρώτη υποδόση των 1,5-2 δισ.ευρώ, από τα 3 δισ. ευρώ που απομένουν ως υπόλοιπο της πρώτης δόσης αναμένεται στο αποψινό δείπνο του EuroWorkingGroup.

Οι τεχνοκράτες εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών θα ενημερωθούν από τον Έλληνα εκπρόσωπο, Φραγκίσκο Κουτεντάκη, ο οποίος αναπληρώνει τον Γιώργο Χουλιαράκη, μέχρι ο δεύτερος να επανέλθει στο ΣΟΕ.

Καλά ενημερωμένες πηγές υποστηρίζουν πως η εκταμίευση της πρώτης υποδόσης δεν θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη, αφού τα προαπαιτούμενα που θα καθοριστούν θα περιοριστούν σε διαδικαστικής φύσης ρυθμίσεις.

Όμως, οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών θα απαιτήσουν από τη νέα κυβέρνηση να δεσμευθεί επισήμως ότι παραμένει προσηλωμένη στην εφαρμογή του Μνημονίου, που η ίδια ψήφισε, καθώς και ότι θα κινηθεί με ταχείς ρυθμούς στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων του φθινοπώρου, ώστε να μην καθυστερήσει η αξιολόγηση.

Το μήνυμα αναμένεται σαφές και αυστηρό, με την προειδοποίηση ότι σε αντίθετη περίπτωση τίθεται εν κινδύνω η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στο χρονοδιάγραμμα που έχει αποφασιστεί, άρα και οι ανασφάλιστες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Οι Ευρωπαίοι επιθυμούν διακαώς να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση εντός του 2015, προκειμένου να γίνει με τους παλαιούς κανόνες και όχι με την εφαρμογή της νέας οδηγίας για το bail in, που τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2016 και περιλαμβάνει το “κούρεμα” των καταθέσεων, πάνω από 100.000 ευρώ.

Στα μέτρα που πιθανότατα θα μπουν στο τραπέζι ως milestones για την εκταμίευση των πρώτων 1,5 δισ. ευρώ θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η απορρόφηση του ΣΔΟΕ από τη ΓΓΔΕ, ο καθορισμός της πρώτης ομάδας των νησιών του Αιγαίου που θα αυξηθούν κατά 30% οι συντελεστές του ΦΠΑ, οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων, που θα γίνουν πιο ακριβές και για λιγότερους, η επιβολή των προστίμων για τα ΙΧ που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ.

Τα υπόλοιπα χρήματα (1,5 δισ. ευρώ) θα εκταμιευθούν στη βάση προαπαιτούμενων, που θα αφορούν στον τραπεζικό τομέα, με μεγαλύτερο “αγκάθι” τη ρύθμιση για τα “κόκκινα” δάνεια.