Τι μήνυμα στέλνει ο Γκ. Χαρδούβελης στους δανειστές

Τι μήνυμα στέλνει ο Γκ. Χαρδούβελης στους δανειστές

«Οι δανειστές δεν πρέπει να επιμείνουν πολύ στη δημοσιονομική πλευρά» εκτιμά ο υπουργός Οικονομικών.

Συνέντευξη στους New York Times παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ενόψει των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών στο Παρίσι.

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ θεωρεί ότι η «Ελλάδα έχει ήδη «υλοποιήσει τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις», ενώ εκτίμησε μάλιστα ότι οι θα είναι περισσότερο αποτελεσματικές στο μέλλον «επειδή η τρόικα δεν θα είναι στο λαιμό μας, αλλά στο παρασκήνιο».

Επίσης προτείνει στους δανειστές να μην εμμείνουν τόσο στη δημοσιονομική πλευρά του προγράμματος.  «Τώρα έχουν κίνητρο να αφήσουν την ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί, καθώς έτσι μπορούμε να εξυπηρετήσουμε καλύτερα το χρέος μας», σημείωσε ο κ. Χαρδούβελης.

«Η οικονομική ανάκαμψη θα μπορούσε να δεχτεί πλήγμα από τυχόν νέους, επαχθείς στόχους» συμπλήρωσε, ενώ υπενθύμισε την αστοχία των δανειστών στους υπολογισμούς τους για το πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε τελικά η Ελλάδα.

«Ελπίζω αυτό να τους δίδαξε ένα μάθημα, και να μην επιμείνουν πολύ στη δημοσιονομική πλευρά», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχεται επίσης ότι οι Έλληνες υπερφορολογούνται, αλά τονίζει την ανάγκη οι όποιες ελαφρύνσεις να συμβαδίζουν με την ανάπτυξη.

Αναφορικά με το χρέος, ο Γκίκας Χαρδούβελης σημείωσε ότι στόχος της Ελλάδας είναι να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους μέσω μείωσης των επιτοκίων και επιμήκυνσης των δανείων στήριξης. «Το χρέος μας είναι μεγάλο, αλλά και πολύ μακροπρόθεσμο, οπότε εύκολα εξυπηρετούμενο», ανέφερε.

Προσθέτει μάλιστα ότι η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να καταφύγει στις διεθνείς αγορές με νέα έκδοση ομολόγου τις επόμενες εβδομάδες.

Διαβάστε ακόμη: 

Αλλεπάλληλες συναντήσεις Χαρδούβελη με «φόντο» το Παρίσι