Τι να κάνετε εάν πέσετε θύμα κυβερνοεγκλήματος

Τι να κάνετε εάν πέσετε θύμα κυβερνοεγκλήματος
epa06053459 A computer screen displays binary code in Taipei, Taiwan, 28 June 2017. Kaspersky Lab reported that the malware, despite resembling 'Petya' malware that affected computers last year, is believed to be a new type of ransomware, which the cybersecurity company called 'ExPetr'. The ransomware has reportedly affected mostly Ukraine and Russia and several cases were also found in Poland, Italy, Britain, Germany, France, the US and several other countries, with around 2,000 cases reported so far. The ransomware has reportedly affected US pharmaceutical giant Merck, Russia's oil producer Rosneft, Ukrainian central bank, Spanish food company Mondelez, Australia's Cadbury chocolate factory and French shipping company TNT, among other global companies. EPA/RITCHIE B. TONGO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα πρώτα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε σε περίπτωση διαδικτυακής απάτης.

Πόσο ασφαλής είστε στο διαδίκτυο; Καθώς σκάνδαλα όπως η κατάχρηση δεδομένων από το Facebook βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής, είναι φυσιολογικό ότι όλοι μας σκεφτόμαστε το ζήτημα της διαδικτυακής ασφάλειας. Αυτό που μας απασχολεί, όμως, λιγότερο, είναι το τι πρέπει να κάνουμε εάν γίνουμε εμείς θύμα του κυβερνοεγκλήματος.

Σε έρευνα γνώμης με τη συμμετοχή 22.000 Ευρωπαίων, το 88% των καθημερινών χρηστών ανέφεραν ότι πεποίθησή τους είναι πως το κυβερνοέγκλημα αυξάνεται και πως ο κίνδυνος για τους χρήστες του διαδικτύου είναι ολοένα και μεγαλύτερος. Όμως, σε σχέση με τα αποτελέσματα του 2017, οι περσινοί συμμετέχοντες λάμβαναν σπανιότερα κάποια μέτρα ασφαλείας, όπως η τακτική αλλαγή κωδικού πρόσβασης.

Σύμφωνα με τη μελέτη, άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών ή όσοι δεν έχουν ενημερωθεί για τους κινδύνους είναι πιθανότερο να πέσουν θύματα κυβερνοεγκλήματος.

Το πρόβλημα είναι ότι 47% των ατόμων που ανακάλυψαν κακόβουλο λογισμικό στις συσκευές τους δεν έκαναν τίποτα γι’ αυτό. Επιπλέον, 77% των συμμετεχόντων στην έρευνα δεν είχαν ιδέα τι έπρεπε να κάνουν εάν έπεφταν θύματα κυβερνοεγκλήματος.

Με άλλα λόγια, ενώ υπάρχουν άφθονες πληροφορίες στο διαδίκτυο για το πώς να προστατευτούμε απ’ το κυβερνοέγκλημα, ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά στον πολύ κόσμο γύρω απ’ το τι πρέπει να κάνουμε όταν πέσουμε εμείς θύματά του.

Το κυβερνοέγκλημα μπορεί να πάρει διάφορες μορφές, από την παραβίαση και τα δόλια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μέχρι την κλοπή ταυτότητας. Κάποιες φορές, η αναφορά του στις αστυνομικές αρχές μπορεί να θεωρείται αχρείαστη, ειδικά εάν το έγκλημα φαντάζει ασήμαντο.

Σε κάθε περίπτωση, εάν υποπτεύεστε ότι έχετε πέσει θύμα κυβερνοεγκλήματος, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι πρόκειται για αδίκημα που τιμωρείται εφόσον ταυτοποιηθεί ο δράστης. Το 2017, για παράδειγμα, συνελήφθη ο Mark Vartanyan και καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση για απάτη και κλοπή των κωδικών πρόσβασης σχεδόν 11 εκατομμυρίων υπολογιστών σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με το SC magazine, η δράση του είχε οδηγήσει σε ζημιές 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι αναφοράς ενός κυβερνοεγκλήματος, αν και αυτοί διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα όπου πραγματοποιήθηκε η επίθεση.

Κάποιες διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως το Gmail και το LinkedIn, προφέρουν τις δικές τους σελίδες υποβολής αναφοράς, ώστε οι χρήστες να μπορούν να επισημάνουν πού συνέβη η παραβίαση ασφαλείας.

Η άμεση αναφορά στην πλατφόρμα είναι συνήθως ο ταχύτερος τρόπος προστασίας του λογαριασμού, και το ζήτημα στη συνέχεια προωθείται στην ομάδα που έχει αναλάβει το καθήκον να διαχειρίζεται παραβιάσεις ασφαλείας στην πλατφόρμα.

Το βασικό βήμα είναι η επιλογή της υπηρεσίας στην οποία θα αναφερθεί το έγκλημα. Για τους πολίτες Ευρωπαϊκών χωρών, υπάρχει η ακόλουθη λίστα με το πού πρέπει να γίνεται η αναφορά διαδικτυακά, ανάλογα με την χώρα, ενώ για άλλες χώρες αρκεί συχνά μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο για την εύρεση της αρμόδιας αρχής.

Σε περίπτωση που δεν προσφέρεται σελίδα διαδικτυακής υποβολής αναφοράς για παραβιάσεις κυβερνοασφάλειας, τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πάρετε όλα τα έγγραφα και τα screenshot του εγκλήματος και να το αναφέρετε στο τοπικό αστυνομικό τμήμα.

Σε κάθε περίπτωση, η πλειοψηφία των κυβερνήσεων σε όλο τον πλανήτη αντιμετωπίζει το κυβερνοέγκλημα ως μια εντεινόμενη απειλή. Η αναφορά κάθε περίπτωσης από τα θύματα προσθέτει στο πάζλ κάποια κομβικά κομμάτια που λείπουν.