Τι παραλείπει η συζήτηση για την εξ αποστάσεως εργασία

Τι παραλείπει η συζήτηση για την εξ αποστάσεως εργασία
Businessman writing notes. (Photo by IGOR STEVANOVIC / SCIENCE PHOTO / IST / Science Photo Library via AFP) Photo: AFP
Οι εργοδότες υποθέτουν ότι τα κορυφαία ταλέντα χρειάζονται ευκαιρίες για να δουλεύουν από απόσταση. Ίσως κάνουν λάθος.

Από τον Geoff Colvin

Στον πόλεμο για ταλέντα, ορισμένοι μεγάλοι εργοδότες –αλλά και μικρότεροι– μπορεί να κάνουν ένα στρατηγικό λάθος.

Τους οδηγεί η απελπισία. Οι απογοητευμένοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στο Σπρίνγκφιλντ του Μο, για παράδειγμα, ενώθηκαν για να τοποθετήσουν διαφημιστικές πινακίδες: «Σηκωθείτε! Πηγαίνετε να κάνετε αίτηση για δουλειά. Οπουδήποτε». Η αμερικανική αγορά εργασίας δεν έχει υπάρξει τόσο σφιχτή εδώ και δεκαετίες και ο κοινός τόπος είναι ότι οι εργοδότες μπορούν να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα υιοθετώντας φιλελεύθερες πολιτικές απομακρυσμένης εργασίας. Ο Laszlo Bock, διευθύνων σύμβουλος της Humu και πρώην επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού της Google, δηλώνει στο Fortune ότι «οι παραδοσιακές τράπεζες, οι οποίες δίνουν έμφαση κυρίως στην προσωπική κουλτούρα, ανησυχούν πράγματι για την απώλεια κορυφαίων ταλέντων από τις εταιρείες τεχνολογίας που προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία».

Τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως, οι τράπεζες αυτές έχουν δίκιο να ανησυχούν. Οι έρευνες δείχνουν σταθερά ότι οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι θέλουν στη συντριπτική τους πλειονότητα να παραμείνουν απομακρυσμένοι, και ορισμένες εταιρείες τεχνολογίας τούς το προσφέρουν. Το Twitter έχει πει στους υπαλλήλους του ότι, αν η δουλειά τους μπορεί να γίνει από το σπίτι, μπορούν να την κάνουν έτσι για πάντα. Η στάση του Facebook είναι παρόμοια. Η Salesforce και η Spotify έχουν υιοθετήσει πολιτικές «εργασίας από οπουδήποτε». Το σκεπτικό τους: Αν δεν προσφέρετε στους υποψηφίους εργασίας την ελευθερία που απαιτούν, οι καλύτεροι δεν θα ασχοληθούν καν μαζί σας.

Τι γίνεται, όμως, αν αυτό το συμπέρασμα δεν είναι σωστό; Ορισμένοι δείκτες υποστηρίζουν μια αντίθετη υπόθεση: ότι οι πιο φιλόδοξοι υποψήφιοι για δουλειά μπορεί να προτιμούν να εγκαταλείψουν τους πιο χαλαρούς (ως προς τη φυσική παρουσία) χώρους εργασίας υπέρ των παραδοσιακών, των εταιρειών που θέλουν αδιαμαρτύρητα τους υπαλλήλους στα γραφεία τους όσο το δυνατόν περισσότερο.

Πάρτε την Goldman Sachs. Η εργασία εξ αποστάσεως «δεν είναι μια νέα κανονικότητα» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος David Solomon σε ακροατήριο συνεδρίου νωρίτερα φέτος. «Είναι μια παρεκτροπή που θα διορθώσουμε το συντομότερο δυνατό». Οι ανταγωνιστές του Solomon στις JPMorgan Chase και Morgan Stanley αισθάνονται περίπου το ίδιο. «Θέλουμε τους ανθρώπους πίσω στη δουλειά» δήλωσε ο Jamie Dimon της Chase σε συνέδριο της Wall Street Journal. «Ναι, στους ανθρώπους δεν αρέσει να μετακινούνται, αλλά και τι έγινε;». Ο James Gorman της Morgan Stanley είπε με νόημα στους υπαλλήλους: «Αν μπορείτε να πάτε σε ένα εστιατόριο στη Νέα Υόρκη, μπορείτε να έρθετε και στο γραφείο».

«Ναι, δεν αρέσει στους ανθρώπους να πηγαίνουν στη δουλειά. Ε, και;», Jamie Dimon – JPMorgan Chase

Εξετάστε τώρα τα τελευταία ευρήματα από τη Universum, μια εταιρεία που συμβουλεύει εταιρείες σχετικά με το employer branding. Κάθε χρόνο διεξάγει έρευνα σε φοιτητές κολεγίων και σχολών διοίκησης επιχειρήσεων σχετικά με τους πιο αξιοθαύμαστους υποψήφιους εργοδότες τους, και φέτος ρώτησε επίσης τους συμμετέχοντες σχετικά με την προσωπικότητά τους για να προσδιορίσει πέντε προσωπικότητες υποψηφίων για εργασία. Οι πιο φιλόδοξοι υποψήφιοι είναι οι «Go-Getters», οι οποίοι επικεντρώνονται «στην υψηλή απόδοση, τη γρήγορη προαγωγή, το κύρος και την επίτευξη υψηλού επιπέδου ευθύνης». Οι τρεις εργοδότες στις ΗΠΑ, σε όλους τους κλάδους, για τους οποίους θέλουν να εργαστούν περισσότερο; Morgan Stanley, Goldman Sachs και JPMorgan Chase.

Ο Jamie Dimon της JPMorgan Chase θέλει οι εργαζόμενοι να πάνε στα γραφεία τους.
Ο Jamie Dimon της JPMorgan Chase θέλει οι εργαζόμενοι να πάνε στα γραφεία τους.

Η έρευνα διεξήχθη εξ ολοκλήρου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν ήταν γνωστές οι απόψεις των εν λόγω εταιρειών για την εξ αποστάσεως εργασία. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι πιο φιλόδοξοι υποψήφιοι για εργασία όχι μόνο θα ανεχθούν την εργασία στο γραφείο, αλλά ίσως και να την προτιμήσουν.

Αυτό το εύρημα δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη. Σημαντικές έρευνες δείχνουν ότι η προσωπική αλληλεπίδραση προσφέρει πολλά οφέλη τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους εργοδότες. Οι εργαζόμενοι οικοδομούν ισχυρότερες σχέσεις με συναδέλφους και προϊσταμένους, εν μέρει επειδή η προσωπική αλληλεπίδραση δημιουργεί εμπιστοσύνη πολύ πιο αποτελεσματικά από ό,τι η αλληλεπίδραση εξ αποστάσεως. Οι εργαζόμενοι μαθαίνουν περισσότερα και γρηγορότερα από κοντά. Και είναι πιο πιθανό να συμβάλουν στη δημιουργικότητα και την καινοτομία.

Οι υποψήφιοι για εργασία που θέλουν περισσότερο να αποκτήσουν αυτά τα πλεονεκτήματα –αυτοί που θέλουν να ανέβουν περισσότερο και γρηγορότερα– φαίνεται να είναι αυτοί που είναι πιο πρόθυμοι να εργαστούν σε εταιρείες που απαιτούν σημαντικό χρόνο στο γραφείο. Ο Dimon είχε τους λόγους που είπε ότι η εργασία εξ αποστάσεως «δεν λειτουργεί για όσους θέλουν να βιαστούν».

Αν και είναι δελεαστικό να θεωρήσουμε τη συζήτηση για την εξ αποστάσεως εργασία ως μια συζήτηση μεταξύ της χαλαρής Silicon Valley και της αυστηρής Wall Street, αυτή η διατύπωση δεν είναι έγκυρη. Ορισμένες μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, κυρίως η Apple, η Microsoft και η Alphabet, θέλουν εμφατικά τους περισσότερους από τους εργαζομένους τους πίσω στο γραφείο, αν και οι διακυμάνσεις του COVID-19 έχουν διαταράξει τον προγραμματισμό. Ακόμη και στον τεχνολογικό τομέα, οι ανελαστικές πολιτικές απομακρυσμένης εργασίας φαίνεται να συσχετίζονται με την ελκυστικότητα του εργοδότη.

Αυτές οι αντιφατικές τάσεις είναι σαφείς. Όμως, όπως κανένα σχέδιο μάχης δεν επιβιώνει από την επαφή με τον εχθρό, έτσι και καμία πολιτική απομακρυσμένης εργασίας δεν θα είναι άτρωτη στη μετα-πανδημική πραγματικότητα. Σε ταραγμένους καιρούς, όλες οι πολιτικές είναι πειράματα. Οι αξίες των ακινήτων, οι χρόνοι μετακίνησης, οι λειτουργίες της αλυσίδας εφοδιασμού και πολλά άλλα θα επανέλθουν μόνο εν μέρει στα προ της πανδημίας μοτίβα τους επόμενους μήνες. Η νέα τεχνολογία θα μεταμορφώσει σταδιακά την εξ αποστάσεως εργασία. Ακόμη και ο Dimon αναγνωρίζει ότι «ορισμένες δουλειές μπορείτε πιθανώς να τις κάνετε τέσσερις ημέρες την εβδομάδα από το σπίτι. Αυτό είναι μια χαρά. Δεν είμαι εναντίον κάτι τέτοιου. Οπότε θα εξαρτάται από το είδος της εργασίας».

Η ευελιξία ως νέα κανονικότητα

Οι εταιρείες τεχνολογίας πρωτοστάτησαν στη διαμόρφωση πολιτικών απομακρυσμένης εργασίας μετά την πανδημία, εν μέρει επειδή πολλές από αυτές άρχισαν να αφήνουν τους υπαλλήλους να εργάζονται εξ αποστάσεως χρόνια πριν από την άφιξη του COVID-19.

Facebook

Οι εργαζόμενοι μπορούν να εργάζονται εξ αποστάσεως, εάν η εργασία τους μπορεί να γίνει εξ αποστάσεως, αλλά η εταιρεία θα οργανώνει τακτικές προσωπικές συγκεντρώσεις για όλους τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι που θέλουν να εργάζονται σε γραφείο καλούνται να έρχονται τουλάχιστον τον μισό εργάσιμο χρόνο τους.

Salesforce

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι θα εργάζονται μία έως τρεις ημέρες την εβδομάδα σε γραφείο. Όσοι δεν ζουν κοντά σε γραφείο ή έχουν μια δουλειά που δεν απαιτεί γραφείο, θα εργάζονται εξ αποστάσεως με πλήρη απασχόληση.

Twitter

Οι εργαζόμενοι μπορούν να ζουν οπουδήποτε και να εργάζονται σε ένα γραφείο του Twitter (αν υπάρχει κοντά) ή στο σπίτι ή σε συνδυασμό, όπως επιθυμούν.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα

**Φωτογραφία μέσα στο άρθρο: AL DRAGO—BLOOMBERG VIA GETTY IMAGES