Τι περιλαμβάνει η καταρχήν συμφωνία για το όριο χρέους στις ΗΠΑ

Τι περιλαμβάνει η καταρχήν συμφωνία για το όριο χρέους στις ΗΠΑ
epa10660322 US Republican Speaker of the House Kevin McCarthy prepares to update reporters about an agreement in principle with the White House over the debt limit outside his office in the US Capitol in Washington, DC, USA, 28 May 2023. McCarthy said not everyone gets exactly what they want in the deal, but that it's 'a step in the right direction'. Secretary of the Treasury Janet Yellen has warned the US could default on its debt as early as 01 June 2023, if Congress fails to raise the debt limit. EPA/JIM LO SCALZO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι Ρεπουμπλικάνοι επιχειρούν να στριμώξουν τον Λευκό Οίκο, με την απειλή για στάση πληρωμών στις ΗΠΑ να παραμένει.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ότι αυτός μαζί με τον Κέβιν Μακάρθι (φωτογραφία) κατέληξαν σε μια τελική συμφωνία σχετικά με τη νομοθεσία για την αύξηση του ορίου χρέους, και ότι θα εργαστούν για να περάσει στο Κογκρέσο. Ο Μακάρθι είπε ότι η Βουλή θα ψηφίσει το νομοθέτημα την Τετάρτη, δίνοντας χρόνο στη Γερουσία να το εξετάσει πριν από τις 5 Ιουνίου, την ημερομηνία κατά την οποία η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να αθετήσουν τις υποχρεώσεις τους για το χρέος εάν οι νομοθέτες δεν δρούσαν εγκαίρως.

Τι είναι εντός και εκτός συμφωνίας, με βάση όσα είναι γνωστά μέχρι στιγμής:

Η συμφωνία θα διατηρήσει τις μη αμυντικές δαπάνες σχεδόν σταθερές το οικονομικό έτος 2024 και θα τις αυξήσει κατά 1% το επόμενο έτος, και επίσης θα προβλέπει διετή αύξηση του ορίου του χρέους – μετά τις επόμενες προεδρικές εκλογές το 2024. Αυτό προκύπτει από μια πηγή με γνώση της συμφωνίας, η οποία μοιράστηκε λεπτομέρειες ζητώντας να παραμείνει ανώνυμη.

Η συμφωνία θα χρηματοδοτήσει πλήρως την ιατρική περίθαλψη για βετεράνους στα επίπεδα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2024 που πρότεινε ο Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένου ενός ταμείου αφιερωμένου σε βετεράνους που έχουν εκτεθεί σε τοξικές ουσίες ή περιβαλλοντικούς κινδύνους. Ο Μπάιντεν ζήτησε 20,3 δισεκατομμύρια δολάρια για το ταμείο εκθέσεων σε τοξικά στον προϋπολογισμό του και οι Ρεπουμπλικάνοι διαπραγματευτές εξασφάλισαν την Κυριακή ότι η χρηματοδότηση θα παραμείνει ανέγγιχτη.

Οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν προτείνει την ενίσχυση των απαιτήσεων εργασίας για ικανούς ενήλικες χωρίς εξαρτώμενα άτομα σε ορισμένα προγράμματα κρατικής βοήθειας. Συγκεκριμένα, είπαν ότι αυτό θα φέρει περισσότερους ανθρώπους στο εργατικό δυναμικό, οι οποίοι στη συνέχεια θα πληρώνουν φόρους και θα βοηθούν στη στήριξη βασικών προγραμμάτων πρόνοιας, δηλαδή της Κοινωνικής Ασφάλισης και του Medicare.

Η συμφωνία θα επεκτείνει ορισμένες απαιτήσεις εργασίας για το Πρόγραμμα Συμπληρωματικής Διατροφικής Βοήθειας (SNAP). Θα αυξήσει την ηλικία για τις υπάρχουσες απαιτήσεις εργασίας από 49 σε 54 έτη, παρόμοια με την πρόταση των Ρεπουμπλικάνων, αλλά αυτές οι αλλαγές λήγουν το 2030. Ο Λευκός Οίκος είπε ότι ταυτόχρονα θα μειώσει τον αριθμό των ευάλωτων ατόμων — συμπεριλαμβανομένων των βετεράνων και των ατόμων που είναι άστεγοι — όλων των ηλικιών που υπόκεινται στις απαιτήσεις.

Η συμφωνία θα αποδεσμεύσει περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια που είχαν δεσμευθεί ως ανακούφιση για τις επιπτώσεις του κορονοϊού, με εξαιρέσεις για την ιατρική περίθαλψη βετεράνων, τη στεγαστική βοήθεια, την Υπηρεσία Υγείας για τους Ινδιάνους και περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια για ένα πρόγραμμα που επικεντρώνεται στην ταχεία ανάπτυξη της επόμενης γενιάς εμβολίων και θεραπειών για τον COVID-19.

Η συμφωνία επιφέρει αλλαγές στον Νόμο για την Εθνική Περιβαλλοντική Πολιτική για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες που θα όριζε «έναν μόνο επικεφαλής φορέα» για την διενέργεια περιβαλλοντικών ελέγχων, με την ελπίδα να εξορθολογιστεί η διαδικασία.

Οι Ρεπουμπλικάνοι προσπαθούν εδώ και καιρό να ακυρώσουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν να παράσχει ελάφρυνση για τα φοιτητικά δάνεια και βοήθεια σε εκατομμύρια δανειολήπτες κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Ενώ η πρόταση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να ακυρώσει το σχέδιο του Λευκού Οίκου για διαγραφή χρεών από 10.000 έως 20.000 δολαρίων για σχεδόν όλους τους δανειολήπτες δεν συμπεριλήφθηκε στο πακέτο, ο Μπάιντεν συμφώνησε να βάλει τέλος στην αναστολή των αποπληρωμών των φοιτητικών δανείων.

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής ψήφισαν νομοθεσία τον περασμένο μήνα που θα δημιουργούσε νέες απαιτήσεις εργασίας για ορισμένους αποδέκτες του Medicaid, αλλά η ρύθμιση αυτή έμεινε εκτός της τελικής συμφωνίας. Επίσης απουσιάζει από την τελική συμφωνία η πρόταση των Δημοκρατικών για την κατάργηση πολλών από τις φορολογικές εκπτώσεις για την καθαρή ενέργεια που οι Δημοκρατικοί ψήφισαν πέρυσι για την ενίσχυση της παραγωγής και της κατανάλωσης καθαρής ενέργειας. Ο Μακάρθι και οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν υποστηρίξει ότι οι φορολογικές ελαφρύνσεις «στρεβλώνουν την αγορά και σπαταλούν χρήματα των φορολογουμένων».

Ο Λευκός Οίκος υπερασπίστηκε τις εκπτώσεις φόρου, καθώς είχαν ως αποτέλεσμα εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας στη μεταποίηση στις ΗΠΑ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: