Τι πιστεύουν οι πολίτες για τα ελληνοτουρκικά και τι φοβούνται

Τι πιστεύουν οι πολίτες για τα ελληνοτουρκικά και τι φοβούνται
Δυνάμεις των ΜΑΤ φυλάσουν τα Ελληνοτουρκικά σύνορα δίπλα στον συνοριακό σταθμό των Καστανιών για την αποτρόπη εισόδου προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκική πλευρά στην περιοχή του Έβρου, Ορεστιάδα, Δευτέρα 2 Μαρτίου 2020. Από χθες μέχρι σήμερα το πρωί, κατά μήκος των συνόρων του Έβρου έγιναν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σποραδικές απόπειρες εισόδου στον ελληνικό έδαφος είτε μέσω φθορών στο φράκτη είτε μέσω διέλευσης του ποταμού ενώ την ίδια στιγμή την πραγματοποίηση άσκησης με πραγματικά πυρά στον Έβρο ανακοίνωσε το Δ’ Σώμα Στρατού για σήμερα, ενώ αντίστοιχη άσκηση θα πραγματοποιηθεί και στο Αιγαίο. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τις σκέψεις των Ελλήνων για τη σχέση Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά και τις προετοιμασίες ενόψει των εορτασμών για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, καταγράφει έρευνα της aboutpeople για το 20/20 του NEWS 24/7.

Τη δημοσκόπηση της aboutpeople για το 20/20 με επίκεντρο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση παρουσιάζει το News24/7 και τα αποτελέσματα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Οι πολίτες εμφανίζονται αρκετά προβληματισμένοι για την εξέλιξη των σχέσεων με τη γείτονα χώρα, διαπιστώνουν επιδείνωση τους τελευταίους μήνες, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό των ερωτηθέντων ανησυχεί, ακόμα και για το ενδεχόμενο πολεμικές σύγκρουσης. Παράλληλα, ενόψει της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης, οι πολίτες έχουν συγκεκριμένη άποψη για την κατεύθυνση που θα πρέπει να έχουν οι εκδηλώσεις που θα διοργανώσει η Πολιτεία.

Στα αξιοσημείωτα της έρευνας

  • Σημαντικό ποσοστό πολιτών ανησυχεί για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
  • Η πλειοψηφία βλέπει επιδείνωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας τον τελευταίο χρόνο.
  • Τέσσερις στους 10 είναι ανήσυχοι για το ενδεχόμενο πολέμου Ελλάδας-Τουρκίας.
  • Η συντριπτική πλειοψηφία, επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, σημειώνοντας όμως ότι οι γείτονες πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις.
  • Οι πολίτες θεωρούν το προσφυγικό ως το σημαντικότερο ζήτημα αυτή τη στιγμή στη σχέση μας με την Τουρκία.
  • Οι περισσότεροι απάντησαν σωστά στην ερώτηση για την ημερομηνία έναρξης της Επανάστασης, και ξεχωρίζουν τρία πρόσωπα για την προσφορά τους στον αγώνα, με πρώτο τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.
  • Η πλειοψηφία δεν θέλει γιορτές για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης, αλλά εκδηλώσεις που θα αναδεικνύουν τις αξίες του αγώνα και την προβολή τους στο μέλλον της χώρας.

Ανησυχία για την επιδείνωση των σχέσεων με την Τουρκία

Το 70,2% των ερωτώμενων δηλώνει πολύ και αρκετά ανήσυχο εξαιτίας των πρόσφατων εξελίξεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Περισσότερο ανήσυχες οι γυναίκες και οι ηλικίες άνω των 35 ετών.

Διαβάστε περισσότερα στο News247.gr

Πηγή: NEWS247.gr