Τι πρέπει να γνωρίζω πριν αγοράσω τη νέα ηλεκτρική μου συσκευή

Τι πρέπει να γνωρίζω πριν αγοράσω τη νέα ηλεκτρική μου συσκευή
Ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς που... ζυγώνουν σε μερικές εβδομάδες.

Ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς που… ζυγώνουν σε μερικές εβδομάδες, όλοι μας σκεφτόμαστε να κάνουμε αγορές για εμάς ή για τα αγαπημένα μας πρόσωπα, με το you.gr να ενδείκνυται λόγω της πληθώρας των επιλογών και της ασφάλειας που παρέχει στους καταναλωτές.

Μια «ασφαλής» επιλογή είναι οι ηλεκτρικές συσκευές, είτε μιλάμε για κάποια οικιακή συσκευή (όπως ψυγείο, πλυντήριο, κλπ), είτε μιλάμε για μια αγορά υπολογιστή, smartphone τηλεόρασης, είτε σκεφτόμαστε κάποια συσκευή gaming.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε από πριν το τι ζητάμε από τις συσκευές μας και ποια είναι τα χαρακτηριστικά που θέλουμε αυτές να έχουν προτού κάνουμε τις αγορές μας, όπως τα παρακάτω:

Λευκές συσκευές Τι σημαίνουν οι διαφορετικές ενεργειακές κλάσεις

Από το 2021 ισχύει στην Ελλάδα η νέα ενεργειακή ετικέτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις ίδιες κλάσεις ίδιες κλάσεις, δηλαδή A, B, C, D, E, F, G, αλλά χωρίς «+». Αυτό σημαίνει πως  ο τρόπος υπολογισμού της κλάσης έχει αλλάξει. Αυτό σημαίνει, με απλά λόγια, πως η παλιά και η νέα κλάση δεν συγκρίνονται. Τα πρότυπα για τη νέα ετικέτα είναι πιο αυστηρά. Για παράδειγμα, ένα ψυγείο το οποίο στην παλιά ετικέτα εμφανίζεται ως κλάσης «A+++», με τη νέα μπορεί να εμπίπτει στην κατηγορία «C». Επομένως, όταν συγκρίνεις δύο συσκευές (προφανώς ιδίου είδους και τύπου), θα πρέπει να προσέχεις ώστε να συγκρίνεις την νέα ετικέτα και στις δύο.

Air condition: Η σημασία των ετήσιων service

Θεωρείται σημαντικό να κάνουμε service στο κλιματιστικό μας τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο. Ακόμα, θα είναι καλό να γίνεται συντήρηση στη μονάδα από εμάς τους ίδιους, με το καθάρισμα των φίλτρων του a/c από εμάς. Μπορείτε να βρείτε τις σχετικές οδηγίες στο manual για τη χρήση του air condition που έχετε.

Ο καθαρισμός διασφαλίζει και υγιεινή λειτουργία, καθώς ένα βρώμικο κλιματιστικό διασπείρει σκόνη και πιθανώς μικροοργανισμούς που έχουν συσσωρευτεί όλους τους μήνες που δεν λειτουργεί. Παράλληλα, ο τεχνικός θα βεβαιωθεί πως η πίεση του ψυκτικού υγρού είναι η σωστή, αποφεύγοντας τη σπατάλη ενέργειας.

Τηλεοράσεις: Οι διαφορές στα πάνελ και η επιλογή ιντσών

IPS vs VA vs QLED vs MiniLED vs OLED. Οι περισσότερες τηλεοράσεις σήμερα είναι τεχνολογίας LED. Για ακόμα καλύτερη απεικόνιση, τα κορυφαία μοντέλα της αγοράς έρχονται με ποιοτικότερα πάνελ. Οι τεχνολογίες MiniLED, OLED, QLED και QD-OLED, εξασφαλίζουν αναβαθμισμένη εμπειρία θέασης, με μεγαλύτερο δυναμικό εύρος, βαθύτερο μαύρο και πιστή απόδοση χρωμάτων.

Για το μέγεθος της τηλεόρασης, η διαγώνιος της οθόνης (μετριέται σε ίντσες) που σου ταιριάζει εξαρτάται από το χώρο στον οποίο θα τοποθετηθεί η τηλεόραση. Για ένα μικρό σαλόνι επίλεξε ένα μοντέλο 43-55″. Αν έχεις περισσότερο χώρο και κάθεσαι μακριά από την οθόνη τότε πήγαινε σε ένα μοντέλο από 65″ και πάνω. Για τα υπνοδωμάτια επίλεξε τηλεόραση μέχρι 32″.

Λάπτοπ: Η σημασία της διάρκειας ζωής της μπαταρίας

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τη χρήση που θέλουμε να κάνουμε στο λάπτοπ. Πχ, για το προφίλ ενός επιχειρηματία που ταξιδεύει πολύ και βρίσκεται συνεχώς στον δρόμο, μπορεί να ταιριάξει ένα μικρότερο σε μέγεθος λάπτοπ, που θα έχει τα πλεονεκτήματα της εύκολης μεταφοράς και της φορητότητας.

Εάν επιλέξετε ένα λάπτοπ για τη θέαση ταινιών ή για το gaming, μάλλον δεν θα θέλετε να κάνετε σκόντο στις ίντσες του υπολογιστή. Επομένως, «ζυγίστε» τις ανάγκες και επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα.

Διαβάζοντας πίσω από τις λέξεις

Κάνοντας την επιλογή για την αγορά, δεν πρέπει να παραβλέπουμε και τα δεδομένα όπως η εγγύηση, οι επιλογές επέκτασης εγγύησης και το ευρύτερο after sales support για τη συσκευή μας.

Σημαντικό επίσης είναι να ελέγχουμε εάν η αγορά προβλέπει δυνατότητα αντικατάστασης του προϊόντος, καθώς και το κόστος επιδιόρωθωσης σε περίπτωση βλάβης.

Η σημασία επιλογής ενός αναγνωρισμένου brand όσον αφορά το after sales support, την εγγύηση και τις επιλογές επέκτασης εγγύησης. Τι πρέπει να ξέρουμε πριν καταλήξουμε σε ποια συσκευή θέλουμε να αγοράσουμε.

Πολιτικές ορθής χρήσης

Σημαντικό για τις συσκευές μας είναι η διάρκεια χρήσης που αυτές έχουν, οι διαφορές μεταξύ off mode & stand by mode, η σωστή συντήρηση/αντικατάσταση του ηλεκτρικού δικτύου στο σπίτι (σπίτια με παλιό δίκτυο παρουσιάζουν μεγάλα προβλήματα ολικής ή μερικής πτώσης ρεύματος). Σε αυτήν την περίπτωση,  μπορεί να εξεταστεί η χρήση σταθεροποιητών τάσης (UPS) για να προστατέψουμε τις συσκευές μας από συχνές αυξομειώσεις της τάσης ή διακοπές ρεύματος.  Τα UPS περιέχουν μία ή περισσότερες μπαταρίες υψηλής χωρητικότητας, αλλά και κύκλωμα inverter (μετατροπής συνεχούς σε εναλλασσόμενο), ώστε να παρέχουν κανονική τάση 220-240V AC, σε περιπτώσεις διακοπής ρεύματος.

Τα UPS χωρίζονται σε κατηγορίες, ανάλογα με το είδος της τάσης που παρέχουν, αλλά και το είδος της προστασίας. Τα πιο ακριβά απομονώνουν εντελώς το ρεύμα της πρίζας και παρέχουν πεντακάθαρο ημίτονο στην έξοδο, εξαλείφοντας εντελώς βυθίσεις, διακοπές, ή άλλες ανωμαλίες. Τα πιο φθηνά επεμβαίνουν μόνο σε περιπτώσεις διακοπής.

Περισσότερες πληροφορίες και tips για τις ηλεκτρικές συσκευές καθώς και για τις υπόλοιπες αγορές σας μπορείτε να βρείτε στο blog του You.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: