Τι προτείνει η κυβέρνηση αντί για διαγραφή χρέους

Τι προτείνει η κυβέρνηση αντί για διαγραφή χρέους

Ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων με νέα αξιόγραφα, τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Η κυβέρνηση της Ελλάδας προτείνει τον τερματισμό της διένεξης με τους διεθνείς πιστωτές της διαμέσου της ανταλλαγής των ομολόγων της με νέα αξιόγραφα, τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, όπως δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στην εφημερίδα Financial Times.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε επίσης ότι η Αθήνα δεν θα ζητήσει σε τέτοια περίπτωση την διαγραφή μέρους του χρέους της Ελλάδας, το οποίο ανέρχεται σε 315 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αντ’ αυτού, θα επιδιώξει μια σειρά «ανταλλαγών χρεογράφων», προσφέροντας δύο είδη νέων ομολόγων: το ένα θα συνδέεται με την ονομαστική οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και θα αντικαταστήσει τα ευρωπαϊκά δάνεια διάσωσης , ενώ το δεύτερο, το οποίο αποκάλεσε «perpetual bond» (μη εξαγοράσιμες ομολογίες, χωρίς ημερομηνία λήξης που πληρώνουν διαρκώς τόκο), θα αντικαταστήσει αυτά που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο ίδιος είπε ότι η πρότασή του για ανταλλαγή χρέους θα είναι μια μορφή «έξυπνης διαχείρισης του χρέους» (smart debt engineering) η οποία θα αποφεύγει τη χρήση όρων όπως «κούρεμα» χρέους, που είναι πολιτικά μη αποδεκτοί στη Γερμανία και σε άλλες πιστώτριες χώρες γιατί ακούγεται στους φορολογούμενους ως άμεση ζημία. Όμως υπάρχει έντονος σκεπτικισμός σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ειδικά στο Βερολίνο, για την ακραία πολιτική της νέας κυβέρνησης και τις εκκλήσεις της για να μπει τέλος στις πολιτικές λιτότητας.

«Αυτό που θα έλεγα στους εταίρους μας είναι πως συνδυάζουμε πρωτογενή πλεονάσματα με μια μεταρρυθμιστική ατζέντα» είπε ο κ. Βαρουφάκης, ένας αριστερός ακαδημαϊκός οικονομολόγος και δεινός μπλόγκερ. «Θα έλεγα, βοηθήστε μας να μεταρρυθμίσουμε τη χώρα μας και δώστε μας δημοσιονομικό περιθώριο για να το κάνουμε, διαφορετικά θα συνεχίσουμε να ασφυκτιούμε και θα γίνουμε μια παραμορφωμένη, παρά μια μεταμορφωμένη Ελλάδα».

Πάντως το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε διευκρινιστική ανακοίνωση:

Επειδή δίνονται εσφαλμένες ερμηνείες σε τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών σε επενδυτές στο Λονδίνο, o Γιάνης Βαρουφάκης διευκρινίζει:

«Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ευφημισμούς και εργαλεία χρηματοπιστωτικής μηχανικής ώστε να βγάλουμε την Ελλάδα από την χρεοδουλοπαροικία, θα το κάνουμε.

Η ουσία, όμως, είναι μια. Το ελληνικό δημόσιο χρέος, θα γίνει βιώσιμο, θα ανοίξει η προοπτική της πραγματικής ανάπτυξης και ο ελληνικός λαός επιτέλους θα ανασάνει.

Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών δεν κάνουν πίσω, όσο κι αν θλίβονται ορισμένοι από την αποφασιστικότητα μας».