Τι προτείνουν οι θεσμοί για να αποφύγουμε τις μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις

Τι προτείνουν οι θεσμοί για να αποφύγουμε τις μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις

Ποιες προτάσεις είναι έτοιμοι να καταθέσουν οι δανειστές για το συνταξιοδοτικό - Δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί το ύψος του δημοσιονομικού κενού.  

Εν μέσω προειδοποιήσεων από τους Ευρωπαίους να μην καθυστερήσει άλλο η αξιολόγηση, η κυβέρνηση παραδέχεται πλέον και επισήμως ότι η επιστροφή του κουαρτέτου θα καθυστερήσει τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Οι δανειστές δεν έχουν αποφασίσει ακόμη για το ύψος του δημοσιονομικού κενού και για το κατά πόσο τα μέτρα που έχει προτείνει μέχρι στιγμής επαρκούν για να το καλύψουν.

Στους κόλπους της τρόικας υπάρχουν και συγκεκριμένες προτάσεις για να αποφευχθούν διψήφιες μειώσεις στις συντάξεις: η ένταξη των ειδικών μισθολογίων (ένστολοι, νοσοκομειακοί γιατροί, πανεπιστημιακοί, δικαστικοί) στο Ενιαίο Μισθολόγιο.

Το συγκεκριμένο μέτρο είναι μεν μνημονιακή υποχρέωση, ωστόσο, η κυβέρνηση αρνείται να το εφαρμόσει. Οι θεσμοί έχουν αρχίσει να το συζητούν ως εναλλακτική προκειμένου οι μειώσεις στις κύριες συντάξεις να είναι μικρότερες και να “περάσουν” πιο εύκολα, δεν έχει όμως τεθεί ακόμη επισήμως στο τραπέζι.

Πάντως, το Eurogroup της 7ης Μαρτίου, ως ορόσημο για κάποιου είδους απόφαση έχει πλέον χαθεί, αφού είναι πολύ πιθανό να μην έχουν καν φθάσει στην Αθήνα οι επικεφαλής του κουαρτέτου.

Η ανησυχία είναι πλέον διάχυτη, καθώς η πραγματική οικονομία στερείται ρευστότητας, αφού το Δημόσιο έχει προχωρήσει σε άτυπη στάση πληρωμών και όλοι οι αρμόδιοι φορείς χτυπούν καμπανάκι κινδύνου για το ενδεχόμενο να φρενάρει η ανάκαμψη που όλοι περιμένουν για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ο δεύτερος κίνδυνος είναι η καθυστέρηση να είναι τόσο μεγάλη, ώστε να φθάσουμε στον Ιούλιο όταν πρέπει να πληρωθούν τόκοι και χρεολύσια ύψους 4 δισ. ευρώ, ανάμεσά τους δύο ομόλογα της ΕΚΤ ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Είναι το “κακό” σενάριο, το οποίο όλοι απεύχονταν το φθινόπωρο και το οποίο όλοι πλέον βλέπουν ως πιθανό.

Στις συζητήσεις των δανειστών αρχίζει και μπαίνει και το ενδεχόμενο των εκλογών, καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που φοβούνται ότι οι παρασκηνιακές απειλές για πρόωρες κάλπες είναι πολύ πιθανό να πάρουν σάρκα και οστά, εάν ο Αλέξης Τσίπρας κρίνει ότι δεν μπορεί να φέρει τα μέτρα στη Βουλή.

Οι ίδιοι παράγοντες, πάντως, εκτιμούν ότι το μόνο success story που μπορεί να “πουλήσει” ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνο της γρήγορης αξιολόγησης και μιας συμφωνίας για το χρέος, που θα του δώσει το “όπλο” της αναμονής της ανάκαμψης.