Τι προβλέπει το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού

Τι προβλέπει το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού

Διαβάστε τις εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΚ για πρωτογενές πλεόνασμα, χρέος και έσοδα για το 2014. 

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, αμέσως μετά την παράδοση του κρατικού προϋπολογισμού του 2014 στον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη. «Οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας και διαβεβαίωσε ότι δεν θα ληφθούν άλλα οριζόντια μέτρα.

Στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2014 προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 812 εκατ. ευρώ , όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας αναλυτικά τον προϋπολογισμό στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Ειδικότερα, το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να ανέλθει σε 812 εκατ. ευρώ για το 2013 και 2,9 δισ. ευρώ για το 2014 που ως ποσοστά αντιστοιχούν σε 0,4% και 1,6% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, το πλεόνασμα αυτό είναι υπερδιπλάσιο από το προσχέδιο του προϋπολογισμού που είχε κατατεθεί πριν ένα μήνα περίπου και σε σχέση με το μηδενικό πλεόνασμα που προέβλεπε το πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας.

Διαβάστε σχετικά: Πρωτογενές πλεόνασμα 812 εκατ. ευρώ προβλέπει ο προϋπολογισμός

Το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2013 υπολογίζεται σε 2,2% του ΑΕΠ (3,9 δισ. ευρώ) και σε 2,3% του ΑΕΠ (4,2 δισ. ευρώ) για το 2014. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε ανάπτυξη το 2014 με ρυθμό 0,6%, έναντι ύφεσης 4% εφέτος.

Αναφορικά με το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης,  ο κ.Σταϊκούρας είπε ότι προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 320 δισ. ευρώ ή στο 174,8% του ΑΕΠ το 2014. Για πρώτη φορά προβλέπεται ότι, ως απόλυτο μέγεθος, θα μειωθεί λόγω, κυρίως, της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος, της συγκράτησης των δαπανών για τόκους και της υλοποίησης του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων, εκτιμώμενου ύψους 3,56 δισ. ευρώ.

Μεγάλο μέρος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου έχει αποπληρωθεί, ανακοίνωσε επίσης ο Χρήστος Σταϊκούρας. Πρόκειται για απλήρωτες υποχρεώσεις από δαπάνες καθώς και εκκρεμείς επιστροφές φόρων που είχαν δημιουργηθεί μέχρι το τέλος του 2011.

Στο δεκάμηνο του 2013, προσθέτοντας και τον Δεκέμβριο του 2012, οι χρηματοδοτήσεις των φορέων έφθασαν τα 6 δισ. ευρώ και οι πληρωμές τα 5,2 δισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του έτους, οι χρηματοδοτήσεις εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 6,6 δισ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, σε ότι αφορά τα έσοδα και τις δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2014:
* Προβλέπεται σημαντική αύξηση των καθαρών εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού.

* Αυτά προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 54,7 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 4% έναντι του 2013.

* Η αύξηση αυτή οφείλεται στις προβλεπόμενες αυξημένες εισπράξεις των δύο πρώτων μηνών του 2014.

Το ποσό αυτό όμως, όπως προαναφέρθηκε, αφορά αποπληρωμή υποχρεώσεων του 2013 και θα καταγραφεί στο δημοσιονομικό έτος 2013, μετά τις προβλεπόμενες εθνικολογιστικές προσαρμογές, όπως επίσης και στις ευνοϊκότερες μακροοικονομικές προβλέψεις, οι οποίες είναι σημαντικά βελτιωμένες έναντι των προβλέψεων που είχαν ληφθεί υπόψη κατά την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Διαβάστε επίσης: Ικανοποιητικές χαρακτηρίζει η τρόικα τις μέχρι τώρα συνομιλίες