Τι προβλέπει το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της ΔΕΗ για τους εργαζόμενους στις λιγνιτικές μονάδες

Τι προβλέπει το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της ΔΕΗ για τους εργαζόμενους στις λιγνιτικές μονάδες
Το πρόγραμμα προβλέπει κλιμακούμενα κίνητρα αποχώρησης, ανάλογα με συγκεκριμένα κριτήρια.

Νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για τους εργαζόμενους στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ τίθεται σε εφαρμογή με χθεσινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ.

Το πρόγραμμα προβλέπει κλιμακούμενα κίνητρα αποχώρησης, ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας, την οικογενειακή κατάσταση, την ηλικία και την απόσταση από τη σύνταξη και το συνολικό κόστος αναμένεται ότι θα φθάσει στα 21 εκατ. ευρώ, ποσό που θα αποσβεστεί σε διάστημα 9 μηνών από τη μείωση της μισθοδοσίας που εκτιμάται σε 30 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές από κύκλους της επιχείρησης:

-Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 1283 εργαζόμενους άνω των 51 ετών με προϋπηρεσία τουλάχιστον 15 ετών. Εκτιμάται ότι θα ενταχθούν περί τους 500 εργαζόμενους, κυρίως άνω των 55 ετών για τους οποίους τα κίνητρα είναι μεγαλύτερα.

-Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει στις 30 Οκτωβρίου ενώ οι αποχωρήσεις θα γίνουν από τις 30 Νοεμβρίου ως το τέλος του χρόνου. Προβλέπεται επιπλέον μπόνους για όσους δηλώσουν συμμετοχή τον πρώτο μήνα ισχύος του προγράμματος, έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

-Το βασικό ποσό αποζημίωσης είναι 15.000 ευρώ, στο οποίο προστίθενται κλιμακούμενα ποσά ανάλογα με την ηλικία, τα χρόνια προϋπηρεσίας, την οικογενειακή κατάσταση (προστατευόμενα τέκνα), την άμεση εκδήλωση ενδιαφέροντος. Προβλέπεται επίσης μπόνους αυτασφάλισης ύψους 5.000 ευρώ για όσους είναι κοντά στη σύνταξη (για αναγνώριση χρόνου ασφάλισης).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμοδίων, το μέσο κίνητρο αποχώρησης για τους εργαζόμενους έως 55 ετών διαμορφώνεται στις 42.000 ευρώ ενώ για την ηλικιακή ομάδα 55 – 60 όπου εκτιμάται ότι θα είναι εντονότερο το ενδιαφέρον, το μπόνους φθάνει μέχρι 57.000 ευρώ.

Η αποχώρηση εργαζομένων από τις λιγνιτικές μονάδες που βαίνουν στο σύνολό τους σε πρόωρη απόσυρση, συνοδεύεται από προσλήψεις σε τομείς όπου οι ανάγκες είναι αυξημένες, όπως για παράδειγμα στον ΔΕΔΔΗΕ όπου είναι σε εξέλιξη προκήρυξη για 664 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Πηγή: ΑΠΕ