Τι σχεδιάζουν οι Γερμανοί για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Τι σχεδιάζουν οι Γερμανοί για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Εκτενείς αναφορές από τα γερμανικά ΜΜΕ για τον ΟΛΘ και την ιδιωτικοποίηση του.

Η κοινοπραξία του γερμανικού fund «Deutsche Invest Equity Partners GmbH», της γαλλικής «Terminal Link SAS» και της «Belterra Investments Ltd», συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη, ανακηρύχθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ πλειοδότης για το 67% του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, με βελτιωμένη προσφορά που περιλαμβάνει καταβολή τιμήματος ύψους 232 εκατ. ευρώ (συγκεκριμένα 231,926 εκατ. ευρώ), αφήνοντας στη δεύτερη θέση την αραβική «The Peninsular and Oriental Steam» του αραβικού ομίλου της Dubai Ports World, που είχε καταθέσει την υψηλότερη προσφορά στον πρώτο γύρο των δεσμευτικών προσφορών (περί το 40% υψηλότερη από τους Γερμανούς-Γάλλους-Σαββίδη).

Η συγκεκριμένη εξέλιξη σχολιάζεται από τον γερμανικό τύπο.

Το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό κανάλι n-tv γράφει στην ιστοσελίδα του: «Κονσόρτσιουμ γερμανικής διοίκησης θέλει να αναλάβει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Ομάδα επενδυτών γερμανικής διοίκησης επιδιώκει να αναλάβει το δεύτερο σημαντικότερο λιμάνι της Ελλάδας. Το επενδυτικό σχήμα κατέθεσε την καλύτερη προσφορά για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε το ελληνικό ταμείο ιδιωτικοποιήσεων».

Σε παρόμοιο ύφος και το δημοσίευμα της εφημερίδας Zeit, επίσης στην ιστοσελίδα της. Υπό τον τίτλο «Σε κονσόρτσιουμ γερμανικής διοίκησης το λιμάνι της Θεσσαλονίκης» ο δημοσιογράφος αναφέρει: «Οι επενδυτές θέλουν να πληρώσουν 232 εκατομμύρια ευρώ για το δεύτερο μεγαλύτερο ελληνικό λιμάνι. Η Ελλάδα θέλει να παραχωρήσει το δικαίωμα εκμετάλλευσης σε ομάδα στην οποία συμμετέχουν και Γερμανοί το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. (…) Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης θεωρείται στρατηγικά σημαντικό για ολόκληρη τη βαλκανική χερσόνησο. Το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, εκείνο του Πειραιά έχει παραχωρηθεί ήδη στο μεγαλύτερο μέρος του στη κινεζική εταιρεία Cosco. Η γερμανική Fraport ανέλαβε επισήμως τη διαχείριση 14 ελληνικών αεροδρομίων, μεταξύ των οποίων και αυτό της Θεσσαλονίκης. Η παραχώρηση των αδειών εκμετάλλευσης για περισσότερα από 40 χρόνια θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικοποιήσεις στην υπερχρεωμένη Ελλάδα.

Το ΤΑΙΠΕΔ κάνει λόγο για σημαντικά βελτιωμένη προσφορά των Γερμανών-Γάλλων-Σαββίδη, τη χαρακτηρίζει ως «εξέλιξη-ορόσημο» για το ίδιο, για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του Ελληνικού Δημοσίου και για τη Βόρεια Ελλάδα και επισημαίνει ότι προοιωνίζεται «νέα εποχή για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Βόρειας Ελλάδας και της χώρας συνολικά». Επισημαίνει, επίσης, ότι έλαβε υπ’ όψιν καθεμία από τις αποτιμήσεις, τις οποίες εκπόνησαν δύο διαφορετικοί αποτιμητές για τον ΟΛΘ Α.Ε., και ανακήρυξε την ανωτέρω ένωση ως πλειοδότη.

Η συνολική αξία της συμφωνίας, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανωτέρω προσφορά των 231,926 εκατ. ευρώ, υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 180 εκατ. την επόμενη επταετία και τα αναμενόμενα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών της ΟΛΘ Α.Ε.), αναμενόμενου συνολικού ύψους πλέον των 170 εκατ. ευρώ. Στο συνολικό ποσό λαμβάνονται, επίσης, υπ’ όψιν τα αναμενόμενα μερίσματα που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ για το υπολειπόμενο ποσοστό του 7,22%, καθώς και οι εκτιμώμενες (πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών) επενδύσεις μέχρι τη λήξη της παραχώρησης το 2051.

Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί τις προσεχείς εβδομάδες στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, η δε σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών θα υπογραφεί μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί, όπως πάντοτε, υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές και την ικανοποίηση ορισμένων περαιτέρω προϋποθέσεων που προβλέπονται στη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών.