Τι σημαίνει για το μέλλον της Ευρώπης η αλλαγή των στόχων για «καθαρότερη» ενέργεια

Τι σημαίνει για το μέλλον της Ευρώπης η αλλαγή των στόχων για «καθαρότερη» ενέργεια
Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε τις παρεμβάσεις, αλλά ορισμένες χώρες εξακολουθούν να ζητούν εξαιρέσεις.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο ενέκριναν την Τρίτη νομοθεσία με την οποία αναθεωρούνται ανοδικά οι στόχοι για το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με το Reuters, ο νόμος ορίζει πως το 42,5% της ενέργειας που θα χρειάζεται η ΕΕ μέχρι το 2030 πρέπει να προέρχεται από ΑΠΕ έναντι στόχου 32% που ήταν μέχρι σήμερα.

Το νομοσχέδιο αποτέλεσε σημείο τριβών κατά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των κυβερνήσεων των χωρών της ΕΕ και εξασφάλισε υποστήριξη μόνο αφού η Γαλλία κέρδισε εξαιρέσεις για την πυρηνική ενέργεια, η οποία είναι χαμηλών εκπομπών άνθρακα, αλλά όχι ανανεώσιμη.

Το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε για την έγκριση του νόμου με μεγάλη πλειοψηφία, 470 νομοθέτες ψήφισαν υπέρ, 120 κατά και 40 απείχαν. Οι χώρες μέλη της ΕΕ πρέπει επίσης να δώσουν το πράσινο φως στο τελικό νομοσχέδιο πριν τεθεί σε ισχύ.

Οι χώρες της ΕΕ και οι νομοθέτες είχαν διαπραγματευτεί τον Μάρτιο μια συμφωνία σχετικά με τον νόμο για τις ΑΠΕ, η οποία υποτίθεται ότι θα ήταν οριστική, αλλά εμποδίστηκε από τις χώρες που επιδιώκουν μεγαλύτερη αναγνώριση της πυρηνικής ενέργειας. Οι χώρες της Ένωσης ενέκριναν ανεπίσημα τη συμφωνία τον Ιούνιο, αφού οι Βρυξέλλες προσέφεραν γραπτές διαβεβαιώσεις ότι θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να εξαιρέσουν ορισμένα εργοστάσια αμμωνίας από τους στόχους για τα ανανεώσιμα καύσιμα, επιτρέποντάς τους να λειτουργούν με καύσιμα που βασίζονται στην πυρηνική ενέργεια.

Η Γαλλία λέει ότι η «στροφή» της Ευρώπης προς την πράσινη ενέργεια θα απαιτήσει υδρογόνο που παράγεται τόσο από ΑΠΕ όσο και από πυρηνικά και ότι η νομοθεσία της ΕΕ θα πρέπει να υποστηρίζει και τα δύο. Οι νέοι στόχοι -οι οποίοι περιλαμβάνουν συγκεκριμένους στόχους για την αύξηση της χρήσης των ΑΠΕ στις μεταφορές και τη βιομηχανία– αποσκοπούν στην τόνωση των επενδύσεων για τη μαζική επέκταση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας.

Οι Βρυξέλλες ελπίζουν ότι αυτό μπορεί να γίνει με περισσότερη παραγωγή εντός. Η Κίνα προμηθεύει σήμερα τα περισσότερα από τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στις ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας. Η ευρωπαϊκή βιομηχανία ηλιακής ενέργειας προειδοποίησε τη Δευτέρα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η πτώση των τιμών των μονάδων – που οφείλεται εν μέρει στον έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των κινεζικών προμηθευτών – ωθεί τους ευρωπαίους κατασκευαστές προς τη χρεοκοπία.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε την Τρίτη ότι έχει επίγνωση των δυσκολιών και ότι βρίσκεται σε επαφή με τους κατασκευαστές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να συζητήσει πιθανές λύσεις. Η ΕΕ διαπραγματεύεται επί του παρόντος νόμο με στόχο την αύξηση της στήριξης της τοπικής παραγωγής πράσινων τεχνολογιών. Η Ευρώπη προμηθεύτηκε το 22% της ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές το 2021, το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν επίσημα στοιχεία της ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com