Τι σημαίνει για τη φαρμακοβιομηχανία η εξαγορά- μαμούθ της Allergan από την AbbVie

Τι σημαίνει για τη φαρμακοβιομηχανία η εξαγορά- μαμούθ της Allergan από την AbbVie
Πώς φτάσαμε στη συμφωνία των δύο φαρμακοβιομηχανιών.

Η  AbbVie ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα εξαγοράσει την Allergan, σε μια συμφωνία που ανέρχεται στα περίπου 63 δισ. δολάρια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συγχώνευση της χρονιάς στον κλάδο της υγείας, καθώς πρόκειται να συγκεντρωθεί ένα πορτφόλιο που περιλαμβάνει το Humira της AbbVie, το φάρμακο με τις καλύτερες πωλήσεις στον κόσμο, και τη ναυαρχίδα της περιποίησης ομορφιάς Botox, της Allergan.

Υπό τους όρους του ντιλ, οι μέτοχοι της Allergan θα λάβουν 0,8660 μετοχές της AbbVie και 120,30 δολάρια σε μετρητά για κάθε μετοχή που έχουν, συνολικά 188,24 δολάρια ανά μετοχή Allergan -premium 45% στο κλείσιμο της Allergan τη Δευτέρα.

Η αντίδραση από τους επενδυτές ήταν ανάμεικτη. Οι μέτοχοι της Allergan φαίνεται πως χάρηκαν, καθώς οι μετοχές εκτοξεύτηκαν πάνω από 26% στις αρχές συναλλαγές της Τρίτης. Οι μετοχές της AbbVie, από την πλευρά τους, έπεσαν πάνω από 15%.

Αλλά η εν λόγω συμφωνία δεν είναι μόνο μια ιστορία για τις συγχωνεύσεις στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης. Είναι μια ιστορία για την κατάσταση της καινοτομίας ανάμεσα στις μεγάλες φαρμακευτικές που προσπαθούν να κλείσουν μελλοντικές «τρύπες» στις εισροές εσόδων τους. Και οι δύο εταιρείες έχουν χάσει αγοραία αξία την περασμένη χρονιά καθώς οι επενδυτές αναρωτιούνται το κατά πόσο η AbbVie μπορεί να επανορθώσει για τις ολοένα μειωμένες πωλήσεις για της μεγάλης εισπρακτικής επιτυχίας «Humira» κατά της ψωρίασης και της αρθρίτιδας, που κατάφερε να φέρει σχεδόν 20 δισ. δολάρια το 2018 σε έσοδα από μόνη της.

Ο CEO της AbbVie, Richard A. Gonzalez, προανήγγειλε ότι η συμφωνία θα είναι «μετασχηματιστική». «Αυτή είναι μια μετασχηματιστική συναλλαγή και για τις δύο εταιρείες και καταφέρνει τόσο μοναδικούς όσο και συμπληρωματικούς στρατηγικούς στόχους», ανέφερε σε δήλωσή του. «Αυτή η στρατηγική μας επιτρέπει να διαφοροποιήσουμε την AbbVie ενώ παράλληλα διατηρούμε την εστίασή μας στην καινοτομία και την μελλοντική εξέλιξη της γραμμής παραγωγής μας που ηγείται του κλάδου».

Ο διευθυντής της Allergan, Brent Saunders, θα προσχωρήσει στο διοικητικό συμβούλιο της AbbVie αν και όταν κλείσει η συμφωνία, ενώ ο Gonzalez θα παραμείνει πρόεδρος και CEO της συνενωμένης εταιρείας.

Για την AbbVie, η λογική για την εξαγορά είναι ξεκάθαρη. Στόχος είναι το να επεκτείνει το πορτφόλιό της και να διατηρήσει τα ελάχιστα έσοδά της, καθώς η πατέντα της Humira πρόκειται να λήξει στις ΗΠΑ το 2023. Αξίζει να σημειωθεί πως το εν λόγω φάρμακο έχει ήδη αρχίσει να αντιμετωπίζει αυξημένο ανταγωνισμό στις αγορές, όπως στην Ευρώπη.

Η Humira και το Botox είναι τόσο θεμελιώδη στοιχεία των πορτφόλιο των εκατέρωθεν εταιρειών, σε σημείο που οι φαρμακευτικές έχουν κάνει ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν τις πατέντες τους και να αποτρέψουν τους πιθανούς ανταγωνιστές τους από το να ενταχθούν στην αγορά. Και ο Gonzalez σημείωσε γρήγορα την ανοσία του Botox στον ανταγωνισμό ως τη λογική πίσω από τη συμφωνία: «Είναι πολύ απίθανο να δούμε ένα προϊόν που θα μοιάζει στο Botox για πολύ, πολύ καιρό, μπορεί και ποτέ», δήλωσε την Τρίτη, αναφερόμενος στις προσπάθειες της Allergan να προστατέψει το προϊόν.

Οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες έχουν οδηγηθεί στην πραγματοποίηση συμφωνιών και στη προστασία πατεντών τους τα τελευταία χρόνια, καθώς η επιστροφή τους στις επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη τις έριξαν σε χαμηλά 10ετίας το 2018. Μια πρόσφατη τάση ήταν το να επικεντρώνονται σε εξειδικευμένες θεραπείες με υψηλά κόστη. Η συμφωνία AbbVie- Allergan μπορεί να αποτελέσει μια case study 63 δισ. δολαρίων στο πώς μερικές μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα ενός χάσματος στην καινοτομία.