Τι σημαίνει η αλλαγή του ονόματος του Facebook για τους υπόλοιπους τεχνολογικούς κολοσσούς

Τι σημαίνει η αλλαγή του ονόματος του Facebook για τους υπόλοιπους τεχνολογικούς κολοσσούς
Meta Platforms Inc. logo is pictured through a magnifying glass in this illustrative photo taken in Kyiv on 29 October, 2021. Facebook renames itself to new company brand Meta, Chief of Facebook Mark Zuckerberg said on 28 October 2021. (Photo by STR/NurPhoto) (Photo by NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Από το FAANG στο MAANG.

Το Facebook ανακοίνωσε την Πέμπτη την αλλαγή του ονόματός του σε “Meta”, αλλά αυτή δεν είναι η μόνη αλλαγή ονόματος που θα πρέπει να συνηθίσουν οι χρήστες.

Με την αλλαγή του ονόματος του Facebook, το ακρωνύμιο για τις πέντε μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, Facebook, Amazon, Apple, Netflix και Google, θα μετατραπεί με συνοπτικές διαδικασίες από FAANG στο ακόμη λιγότερο ελκυστικό MAANG.

Μια γρήγορη αναζήτηση στο Google για το “maang” φέρνει πολλές εικόνες για το maang tikka, ένα είδος κοσμήματος που συνήθως φοριέται από τις Ινδές γυναίκες στο μέτωπό τους, ειδικά στους γάμους. Το δεύτερο αποτέλεσμα φέρνει το λήμμα της Wikipedia για τη γλώσσα Maang, μια ασιατική γλώσσα που ομιλείται στην περιφέρεια Wenshan, στο Yunnan της Κίνας και στο βόρειο Βιετνάμ.

Παρά τη σύγχυση στο Google, κάποιοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διασκεδάζουν με το νέο ακρωνύμιο. Δεδομένης της πρόσφατης αρνητικής προσοχής των μέσων ενημέρωσης που είχε η Meta/Facebook τους τελευταίους μήνες, η αλλαγή του ονόματος είναι ίσως ο πιο ανάλαφρος λόγος για τον οποίο η εταιρεία βρίσκεται στο προσκήνιο τον τελευταίο καιρό.

Οι μετοχές και των πέντε εταιρειών MAANG διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο Nasdaq και περιλαμβάνονται στους δείκτες S&P 500 και Fortune 500. Τον Αύγουστο του 2021, οι εταιρείες αυτές αποτελούσαν το 19% του S&P 500, σύμφωνα με το Investopedia. Δεδομένου ότι ο δείκτης θεωρείται ευρέως αντιπροσωπευτικός της αγοράς, τυχόν διακυμάνσεις στις τιμές των μετοχών αυτών των επιχειρήσεων μπορούν να επηρεάσουν τη συνολική αγορά. Συνδυαστικά, οι εταιρείες MAANG έχουν κεφαλαιοποίηση άνω των 7,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο όρος FAANG επινοήθηκε για πρώτη φορά ως FANG από τον Jim Cramer του Mad Money το 2013. Το 2017, προστέθηκε το δεύτερο “Α” για να συμπεριλάβει την Apple. Αν και το ακρωνύμιο που επινόησε ο ίδιος πιθανότατα θα αλλάξει μετά τη σημερινή ημέρα, ο Cramer δήλωσε στο Twitter ότι του άρεσε το νέο όνομα του Facebook.

Σε ένα tweet, ο Cramer ανέφερε: «Αυτό δεν είναι κοινωνικό μέσο, και μπορεί το Meta να είναι πολύ σύντομο αλλά μου αρέσει».

Το Facebook δήλωσε την Πέμπτη ότι αλλάζει το όνομά του για να ευθυγραμμιστεί καλύτερα με τις μελλοντικές φιλοδοξίες του στο metaverse, ή έναν ψηφιακό κόσμο που δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί πλήρως, όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να αλληλεπιδρούν εικονικά. Ο διευθύνων σύμβουλος Μαρκ Ζούκερμπεργκ δήλωσε στο ετήσιο συνέδριο Connect της εταιρείας την Πέμπτη ότι το όνομα Facebook είναι πολύ «στενά συνδεδεμένο» με ένα προϊόν.

«Με την πάροδο του χρόνου, ελπίζω ότι θα θεωρηθούμε ως μια εταιρεία του metaverse», δήλωσε ο Ζούκερμπεργκ. «Θέλω να θεμελιώσουμε τη δουλειά μας και την ταυτότητά μας σε αυτό προς το οποίο κατευθυνόμαστε».

Αν και ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης Facebook θα διατηρήσει το όνομά του, ο Ζούκερμπεργκ σημείωσε ότι η εταιρεία θα προσαρμόσει το διακριτικό της σε MVRS από FB. Η μετοχή της εταιρείας σημείωσε άνοδο 1,51% στις απογευματινές συναλλαγές μετά την ανακοίνωση της αλλαγής του ονόματος.