Τι σημαίνει πρακτικά ότι το Snapchat μπαίνει στη Wall Street

Τι σημαίνει πρακτικά ότι το Snapchat μπαίνει στη Wall Street

H Snap μπαίνει σήμερα στο Χρηματιστήριο και αυτά είναι όσα πρέπει να γνωρίζετε.

του Γιεν Βίτσνερ

Ήρθε η μέρα που όλες οι εταιρείες τεχνολογίας και οι επενδυτές περίμεναν με ανυπομονησία. Η Snap, η μητρική εταιρεία της εφαρμογής προσωρινών φωτογραφιών Snapchat, τιμολόγησε τη μετοχή της στην αρχική δημόσια προσφορά της χρονιάς. Η διαπραγμάτευση της μετοχής της Snap θα ξεκινήσει σήμερα Πέμπτη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, στα 17 δολάρια ανά μετοχή, με τον κωδικό SNAP.

Η τιμή της αρχικής δημόσιας προσφοράς κινείται πάνω από το αναμενόμενο εύρος της Snap, που ήταν από 14 έως 16 δολάρια ανά μετοχή, και η εταιρεία αποτιμάται στα 24 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το χρηματιστήριο των ΗΠΑ ανοίγει στις 9.30 το πρωί ώρα Νέας Υόρκης (16.30 ώρα Ελλάδας) και η διαπραγμάτευση αναμένεται να ξεκινήσει κάποια στιγμή μεταξύ 11.00 και 11.30 τοπική ώρα. Η διαπραγμάτευση της μετοχής της Alibaba, η οποία θα συνεχίσει να διατηρεί τον τίτλο της μεγαλύτερης αρχικής δημόσιας προσφοράς σε αμερικανικό χρηματιστήριο στην ιστορία, είχε ξεκινήσει στις 11.54, όταν έκανε ντεμπούτο τον Σεπτέμβριο του 2014.

Οι επενδυτές θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής βασικά στοιχεία προτού προβούν σε αγορά της μετοχής: Το 2016, τα έσοδα της Snap αυξήθηκαν κατά περίπου 600%, ξεπερνώντας τα 404 εκατομμύρια δολάρια. Όμως, η εταιρεία παραμένει ζημιογόνα, καθώς μόνο πέρυσι είχε ζημιές 515 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτό σημαίνει ότι η μετοχή της Snap είναι εξωφρενικά ακριβή. Με αποτίμηση αξίας 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι μετοχές της Snap θα έχουν λόγο τιμής-προς-πωλήσεις 59 – νούμερο που κάνει τη συγκεκριμένη δημόσια προσφορά την πιο ακριβή για εταιρεία τεχνολογίας, πολύ πιο ακριβή από εκείνη της Facebook.

Επίσης – σε μια κίνηση δίχως προηγούμενο – η μετοχή της Snap θα δίνει μηδενικά δικαιώματα ψήφου. Αυτό σημαίνει ότι οι μέτοχοι της Snap δεν θα έχουν τους συνήθεις τρόπους ελέγχου που αποτελούν θεμέλιο της εταιρικής διακυβέρνησης. Δεν θα μπορούν να ψηφίζουν υπέρ ή κατά μιας εξαγοράς ή συγχώνευσης, ούτε να προτείνουν ή να αντικαθιστούν μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ούτε βέβαια να υποβάλλουν προτάσεις σε μια ετήσια γενική συνέλευση.

Η MSCI βαθμολόγησε χθες με «Β» τη Snap ως προς την εταιρική της διακυβέρνηση – ένας από τους χαμηλότερους βαθμούς που έχει δοθεί ποτέ – σημειώνοντας ότι η εταιρεία «υπολείπεται» στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά τη μετοχή της Snap σήμερα για να δουν εάν θα κινηθεί ανοδικά ή καθοδικά – μια ένδειξη του κατά πόσο οι επενδυτικοί τραπεζίτες τιμολόγησαν ορθά τις μετοχές.

Σε κάθε περίπτωση, η Snap, η οποία πρόκειται να συγκεντρώσει 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια στην αρχική δημόσια προσφορά της, είναι πλέον η μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά από την εποχή της Facebook, το 2012, όταν η εταιρεία είχε συγκεντρώσει 16 δισεκατομμύρια δολάρια με αποτίμηση 104 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι μετοχές στις ΗΠΑ άγγιξαν νέο ιστορικό υψηλό την Τετάρτη, με τον δείκτη Dow Jones να αυξάνεται κατά 300 μονάδες, ξεπερνώντας το όριο των 21.000 μονάδων. Υπ’ αυτή την έννοια, η επιλογή του timing για την αρχική δημόσια προσφορά της Snap δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη.