Τι συζήτησαν οι Έλληνες τραπεζίτες με τη Goldman Sachs

Τι συζήτησαν οι Έλληνες τραπεζίτες με τη Goldman Sachs

Πώς σχολιάζει η αμερικανική τράπεζα τη συμφωνία με τους θεσμούς, τις εκροές καταθέσεων και την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών.

Το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα είναι αυτό που θα καθορίσει την πορεία των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους πιστωτές, σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs για τις ελληνικές τράπεζες και την πορεία της οικονομίας στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τη Goldman Sachs ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί στην πολιτική, στη χρηματοδότηση, καθώς και στην ποιότητα του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών. Σε συναντήσεις που είχαν στην Ελλάδα με εκπροσώπους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, αλλά και με αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου οι αναλυτές της Goldman Sachs κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα:

1. Η πορεία προς την πολιτική συμφωνία παραμένει αβέβαιη

Ασαφές παραμένει το ενδεχόμενο πολιτικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και των πιστωτών της. «Με όσους συνομιλήσαμε θεωρούν πως τελικά οι διαπραγματεύσεις θα τραβήξουν έως το καλοκαίρι. Οι βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης παραμένουν σχετικά περιορισμένες, παρότι η διευθέτησή τους μπορεί να απαιτήσει πιο ευέλικτη προσέγγιση από την πλευρά των πιστωτών της Ελλάδας», σημειώνεται στην έκθεση.

2. Οι εκροές καταθέσεων επιβραδύνθηκαν το Μάρτιο, αλλά παραμένουν μια βασική ανησυχία

Οι εκροές καταθέσεων περιορίστηκαν τον Μάρτιο στα 2-3 δισεκατομμύρια ευρώ από τα περίπου 25 δισεκατομμύρια ευρώ στα οποία εκτιμάται πως διαμορφώθηκαν στο διάστημα Δεκεμβρίου – Φεβρουαρίου. «Μεγάλο μέρος των πρόσφατων εκροών μπορεί να αποδοθεί στην απόσυρση καταθέσεων από την λιανική τραπεζική, ενώ πτώση κατεγράφη και στα διαθέσιμα του δημοσίου τομέα που όμως έπαιξε μικρότερο ρόλο. Οι μισές σχεδόν εκροές αφορούσαν μετρητά, ενώ οι υπόλοιπες ήταν μεταφορές κεφαλαίων σε money market funds και το εξωτερικό. Τα άτομα με τα οποία ήρθαμε σε επαφή εκτιμούν πως η φύση των εκροών γεννά την ελπίδα πως τουλάχιστον μέρος των καταθέσεων μπορεί να επιστρέψει στο σύστημα», επισημαίνεται.

3. Η ποιότητα του ενεργητικού που έχει επιδεινωθεί

«Η ποιότητα του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών επιδεινώθηκε σημαντικά μέχρι στιγμής φέτος κυρίως λόγω της μη εξυπηρέτησης ήδη αναδιαρθρωμένων δανείων. Οι προεκλογικές υποσχέσεις για διαγραφή χρεών συνέβαλλαν σε αυτό», τονίζουν οι αναλυτές της Goldman Sachs στην έκθεσή τους.

4. Διαθέσιμη χρηματοδότηση από το ευρω-σύστημα, αλλά υπό αυστηρό έλεγχο

«Η πρόσβαση στην χρηματοδότηση της ΕΚΤ παραμένει υπό την συνεχή ( σε καθημερινή βάση ) εξέταση του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας ( SSM ) . Το όριο του ELA επανεξετάζεται κάθε εβδομάδα και προσαρμόζεται στις ροές των καταθέσεω».

5. Παραμένουν σε εξέλιξη οι τραπεζικές μεταρρυθμίσεις

«Υπάρχει μικρή ορατότητα για το μέλλον των πολιτικών που μπορεί να επηρεάσουν τον τραπεζικό τομέα. Ο διάλογος με τη νέα κυβέρνηση παραμένει μάλλον εποικοδομητικός σύμφωνα με τις τράπεζες που , ταυτόχρονα,
«δείχνουν» τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας ως δυνητικό παράγοντα διαφύλαξης έναντι της πολιτικής επιρροής» .