Τη στρατηγική «ανάπτυξης μέσω αφαίρεσης» ακολουθεί η IBM: Τι είναι και τι σημαίνει για την εταιρεία

Τη στρατηγική «ανάπτυξης μέσω αφαίρεσης» ακολουθεί η IBM: Τι είναι και τι σημαίνει για την εταιρεία
epa07509553 (FILE) - A close-up image of an IBM, International Business Machines, logo on a computer at IBM stand at CeBIT computing and IT trade fair in Hanover, Germany, 16 March 2015 (reissued 16 April 2019). IBM ist to release their 1st quarter 2019 results on 16 April 2019. EPA/MAURITZ ANTIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παρά το γεγονός ότι πουλάει αγαθά και υπηρεσίες σε έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους στον κόσμο, στον κλάδο της πληροφορικής που η ίδια η εταιρεία βοήθησε να δημιουργηθεί, η ίδια έχει… καταφέρει να αποφύγει την ανάπτυξη.

του Adam Lashinsky

Η International Business Machines, όπως είναι η επίσημη επωνυμία της IBM, κατάφερε με την πάροδο των ετών να επιτύχει ένα αμφιβόλου αξίας …κατόρθωμα. Παρά το γεγονός ότι πουλάει αγαθά και υπηρεσίες σε έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους στον κόσμο, στον κλάδο της πληροφορικής που η ίδια η εταιρεία βοήθησε να δημιουργηθεί, έχει… καταφέρει να αποφύγει την ανάπτυξη.

Η εταιρεία που ήταν συνώνυμη με τα mainframes, που κυριάρχησε στις πρώτες μέρες του προσωπικού υπολογιστή (η λέξη «υπολογιστής» σήμαινε κάποτε μια συσκευή που «έτρεχε» λογισμικό που είχε κατασκευαστεί σύμφωνα με τα τεχνικά πρότυπα της IBM), και που ανακάλυψε εκ νέου τον εαυτό της ως σύμβουλος τεχνολογίας, έμεινε πίσω ενώ κάποιες νεοσύστατες επιχειρήσεις και μερικοί από τους παλιούς ανταγωνιστές της πέρναγαν μπροστά.

Αυτό στο οποίο τα πήγε καλύτερα η IBM πιο συχνά ήταν να προωθεί μια εκδοχή του φιλόδοξου εαυτού της. Οι επαγγελματίες της συμβούλευαν τους πολεοδόμους για το πώς να δημιουργήσουν «έξυπνες πόλεις». Η τεχνητή της νοημοσύνη, συσκευασμένη σε ένα λογισμικό, μπήκε στη μάχη κατά του καρκίνου. Και τα ανώτατα στελέχη της εντυπωσίαζαν στο Νταβός με έξυπνα διατυπωμένα οράματα για το πώς οι εταιρείες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων της κοινωνίας.

Αυτό που δεν έκανε η IBM ήταν να αναπτυχθεί ή να συμμετάσχει επαρκώς στη μεγαλύτερη τάση στον τομέα της πληροφορικής για επιχειρήσεις: το cloud computing. Τώρα, όπως λέει ο βετεράνος αναλυτής τεχνολογίας Toni Sacconaghi της Bernstein, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της IBM, Arvind Krishna, ακολουθεί μια στρατηγική «ανάπτυξης μέσω αφαίρεσης». Η εταιρεία ξεφορτώνεται την επιχειρηματική δραστηριότητά της στο IT outsourcing, ένα τμήμα με χαμηλό περιθώριο ανάπτυξης και κερδοφορίας που συγκεντρώνει ετήσιες πωλήσεις ύψους 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Krishna είπε στο Fortune ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε εξαγορές μετά το spinoff. «Είμαστε ανοιχτοί για επιχειρήσεις», είπε.

Η κίνηση είναι τολμηρή. Ο λόγος που χρειάστηκε τόσο πολύς χρόνος και ένας νέος ηγέτης για να απομακρυνθεί το τμήμα outsourcing είναι διότι αυτό υποτίθεται ότι θα τροφοδοτούσε τις πωλήσεις hardware και άλλων υπηρεσιών της IBM.

Ωστόσο, ο Krishna, ο οποίος προήχθη για τη σχέση του με την εκκολαπτόμενη προσπάθεια της IBM στην υπολογιστική cloud – όπως ακριβώς και ο Satya Nadella της Microsoft ηγείτο του τμήματος cloud της εταιρείας του προτού βρεθεί στην κορυφή – αναγνωρίζει ότι μόνο με την απόρριψη μιας ετοιμοθάνατης επιχειρηματικής δραστηριότητας μπορεί η IBM να επικεντρωθεί και να επενδύσει σωστά σε αυτήν τη δραστηριότητα που έχει σημασία.