Τι θα γίνει με την επενδυτική βαθμίδα σε περίπτωση ακυβερνησίας; Όλα όσα προβλέπουν διεθνείς οίκοι και μεγάλες τράπεζες

Τι θα γίνει με την επενδυτική βαθμίδα σε περίπτωση ακυβερνησίας; Όλα όσα προβλέπουν διεθνείς οίκοι και μεγάλες τράπεζες
epa10620991 An old wooden ballot box in an Electoral Material Preparation Center during the pre-election preparations, in Thessaloniki, Greece, 11 May 2023. Greece will hold general elections on 21 May. EPA/ACHILLEAS CHIRAS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πιθανό πολιτικό αδιέξοδο, εμπόδιο στην πορεία ανάκαμψης και την επιστροφή σε επενδυτική βαθμίδα βλέπουν λόγω εκλογών οι επενδυτικοί οίκοι.

Ενδεχόμενο πολιτικό αδιέξοδο στην Ελλάδα θα μπορούσε να εγείρει εμπόδια ως προς την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αναφέρει στις 19 Μαΐου σε ενημερωτικό σημείωμά της η γαλλική Societe Generale. Ως γνωστόν, οι γενικές εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν στις 21 Μαΐου με την απλή αναλογική που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά, και η οποία πιθανότατα θα οδηγήσει σε ένα εξαιρετικά κατακερματισμένο κοινοβούλιο. 

Παρά το γεγονός ότι στις δημοσκοπήσεις προηγείται με περίπου 36% το νυν κυβερνών κόμμα, η Νέα Δημοκρατία (ΝΔ), είναι πιθανό να δυσκολευτεί να σχηματίσει πλειοψηφικό συνασπισμό.  

«Δεύτερες εκλογές μέχρι τις αρχές Ιουλίου είναι πιθανές, αλλά δεν θα επιλύσουν το πολιτικό αδιέξοδο» αναφέρει η Societe Generale. Συνεπώς, «η επόμενη αξιολόγηση από τον οίκο Fitch στις 9 Ιουνίου είναι απίθανο να φέρει την επενδυτική βαθμίδα. Σε αυτό το πλαίσιο, κλείσαμε θέσεις στα ελληνικά ομόλογα, τα οποία θα… ξαναεπισκεφτούμε μετά τις εκλογές.

Την ίδια στιγμή, για πιθανότητα επιβράδυνσης της μεταρρυθμιστικής δυναμικής με επίπτωση στην πορεία της ανάπτυξης της ελληνική οικονομίας από μία ασταθή κυβέρνηση ή από ενδεχόμενο πολιτικό αδιέξοδο προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης Moody’s. Όπως επισημαίνει άλλωστε, η αξιολόγηση της χώρας στηρίζεται στο ισχυρό ιστορικό επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων και την επιταχυνόμενη δυναμική μεταρρυθμίσεων που έχει σημειωθεί από το 2019.

Κατά την Moody’s οι επόμενες κυβερνήσεις θα πρέπει να εφαρμόσουν συνετές δημοσιονομικές πολιτικές και να διεκπεραιώσουν θεσμικές και διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, ο σχηματισμός κυβέρνησης μετά τις εκλογές, που πιθανότατα θα διεξαχθούν σε δύο γύρους, θα είναι δύσκολος, όπως σημειώνει, με βάση τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, γεγονός που ενέχει τον κίνδυνο επιβράδυνσης της μεταρρυθμιστικής δυναμικής.

Δεύτερες κάλπες τον Ιούνιο

Σε δεύτερες εκλογές θα οδηγηθούν οι Έλληνες τον Ιούλιο λόγω… απλής αναλογικής, σύμφωνα με τον ολλανδικό κολοσσό ING. Όπως αναφέρει ο ασφαλιστικός γίγαντας, «η απλή αναλογική μπορεί να οδηγήσει σε δεύτερες εκλογές τον Ιούλιο, οι οποίες θα διεξαχθούν με ένα σύστημα που χαρίζει μπόνους εδρών στην πλειοψηφία, την οποία πιθανότατα θα συγκεντρώσει η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα που προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις – εφόσον τα πάει καλά την ερχόμενη Κυριακή».  

Πάντως, σύμφωνα με την απλή αναλογική, εκτιμάται ότι απαιτείται 45% για να έχει ένα κόμμα ή ένας συνασπισμός κομμάτων την απόλυτη πλειοψηφία. 

Στις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) προηγείται με περίπου 36% των ψήφων, ακολουθούμενο από τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ με 29% και, εξ αποστάσεως, το κεντρώο ΠΑΣΟΚ με 10%. Το κομμουνιστικό κόμμα (ΚΚΕ), η εθνικιστική Ελληνική Λύση (ΕΛ) και το αριστερόστροφο ΜέΡΑ 25 αναμένεται να αποκτήσουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Παρότι δεν αποκλείονται εκπλήξεις που σχετίζονται κυρίως με την πιθανή υποεκπροσώπηση στις δημοσκοπήσεις των νέων ψηφοφόρων (οι οποίοι συνήθως κλίνουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ), η ΝΔ φαίνεται να συγκεντρώνει καλές πιθανότητες να βγει πρώτη στις κάλπες, ενώ απέχει από το κοινοβουλευτικό πλειοψηφικό όριο. Πάντως, «για να φτάσουμε στο όριο της πλειοψηφίας των 151 εδρών, θα χρειαστεί αναπόφευκτα κάποια μορφή συνασπισμού» λέει η ING.

Τι θα κάνει ο Μητσοτάκης…

Με βάση τις δημοσκοπήσεις, μόνο μια συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να φτάσει κοντά στο κατώφλι των 151, ενώ πιθανή συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜΕΡΑ 25 (πολιτικά πιο δύσκολο να στηθεί) θα το έχανε. Το πόσο θα πιεστεί η ΝΔ για μια συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ θα εξαρτηθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα: όσο πιο ισχυρή βγει η ΝΔ στις δημοσκοπήσεις, τόσο χαμηλότερο είναι το κίνητρο να βιαστεί για μια γρήγορη συμφωνία. Γιατί έτσι; Διότι σε περίπτωση αδιεξόδου, θα ακολουθούσαν νέες κάλπες – αυτήν τη φορά με ένα σύστημα που ουσιαστικά θα είναι μια ενισχυμένη αναλογική (με μπόνους 50 έδρες για το πλειοψηφούν κόμμα), βάσει της μεταρρύθμισης του εκλογικού συστήματος που ενέκρινε ο Μητσοτάκης. Γνωρίζοντας λοιπόν ότι θα επωφεληθεί από το μπόνους της πλειοψηφίας, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενδέχεται να θέσει ως στόχο να υπάρξει κυβέρνηση σε δεύτερο εκλογικό γύρο, ο οποίος πιθανότατα θα διεξαχθεί στις αρχές Ιουλίου. 

«Πόσο ριψοκίνδυνο θα ήταν αυτό το στοίχημα για τον Μητσοτάκη; Όχι πολύ, κατά την άποψή μας» αναφέρει η ING.

Η ελληνική οικονομία τα πηγαίνει καλά, βοηθούμενη από τον θερινό τουρισμό, ενώ ο πληθωρισμός (όχι ο βασικός) συνεχίζει να επιβραδύνεται. Η ΝΔ μπορεί να τα αξιοποιήσει όλα αυτά κατά διάρκεια μιας υποθετικής σύντομης προεκλογικής εκστρατείας τον Ιούνιο, αντιπαραθέτοντας τη σταθερότητα με τις πιθανές εκκλήσεις για αλλαγή που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ

Για το σενάριο της συνεργασίας συνηγορεί η Capital Economics: Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ήταν αναμφισβήτητα η θετική έκπληξη της Ευρωζώνης και οι προοπτικές βραχυπρόθεσμα φαίνονται καλές. Ωστόσο, οι επικείμενες εκλογές ενδέχεται να οδηγήσουν σε μια κυβέρνηση συνασπισμού η οποία εκ των πραγμάτων θα είναι λιγότερο αφοσιωμένη στις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική σταθερότητα από την τρέχουσα κυβέρνηση».

Συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αναμένει η Fitch Solutions, σε έκθεσή της που επικεντρώνεται στις μεταρρυθμίσεις της Υγείας στην Ελλάδα. «Αναμένουμε να υπάρξει μια μικρή αλλαγή στο πολιτικό τοπίο της χώρας», υπογραμμίζεται.

Δεν ανησυχούν οι αγορές

Εν συνόλω, εάν οι δημοσκοπήσεις είναι ακριβείς, θα ακολουθήσουν δεύτερες κάλπες τον Ιούλιο. Οι αγορές δεν φαίνεται να ανησυχούν. Υποστηριζόμενο από ένα καλό οικονομικό περιβάλλον και βελτιώσεις στο μέτωπο των δημόσιων οικονομικών (η Ελλάδα εμφανίζει ήδη πρωτογενή πλεονάσματα) το spread του ελληνικού δεκαετούς προς το αντίστοιχο γερμανικό (GGB-Bund) συρρικνώθηκε στην περιοχή των 160 μονάδων βάσης για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2022.

«Το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών στις 21 Μαΐου στην Ελλάδα θα είναι ασαφές, αλλά ακόμη και αν χρειαστούν νέες εκλογές στις 2 Ιουλίου, η πορεία της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας δεν θα αλλάξει» υποστηρίζει η JP Morgan. Σε κάθε περίπτωση, τα περιθώρια για ριζική πολιτική ασυνέχεια είναι πολύ μικρότερα από ό,τι το 2015, χάρη στην ευρεία μετατόπιση της ελληνικής πολιτικής προς τον κεντρώο χώρο.  

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: