Εκτός εκλογών ο Κατρούγκαλος μετά τις δηλώσεις για αυξήσεις εισφορών – Τι απάντησε ο Τσίπρας

Εκτός εκλογών ο Κατρούγκαλος μετά τις δηλώσεις για αυξήσεις εισφορών – Τι απάντησε ο Τσίπρας
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος συνομιλούν στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που γίνεται στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή, Αθήνα Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μετά από όσα είπε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ οδηγήθηκε σε απόσυρση από την εκλογική κούρσα.

«Στην πολιτική είσαι αναγκασμένος να παίρνεις και δυσάρεστες αποφάσεις, όταν εμφανίζεσαι με ένα συμβόλαιο να μην επιτρέπεις σε κανέναν να το αμφισβητήσει. Ανάσες θα δώσουμε στη μεσαία τάξη. Ο Κατρούγκαλος που έκανε ένα λάθος εκτός, ο Καραμανλής των Τεμπών εντός ψηφοδελτίων».

Με αυτά τα λόγια ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε δημόσια την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να αφήσει εκτός ψηφοδελτίων τον Γιώργο Κατρούγκαλο, μετά από δήλωσή του που έφερε μαζικές αντιδράσεις στον επιχειρηματικό κόσμο.

Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για επαναφορά των κρατήσεων των ασφαλιστικών εισφορών στο 20% του ετήσιου εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών, κάτι το οποίο προκάλεσε την οργή των επιχειρηματικών παραγόντων, και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλά για «κυρίαρχες απόψεις Κατρούγκαλου».

Πιο συγκεκριμένα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι «θα πρέπει να υπάρχει σύνδεση, ασφαλιστική, των εισφορών με το εισόδημα» και παράλληλα υπερασπίστηκε την καταβολή για ασφαλιστικές εισφορές του 20% του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών. «Αυτό κατέληξε -στο 80% των περιπτώσεων- σε μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές από όσες πλήρωναν πριν» υποστήριξε.

«Τα πιστεύουν βαθιά αυτά. Ο κ. Κατρούγκαλος δεν είπε κάτι που του ξέφυγε. Επιχειρηματολόγησε με συνέπεια, δεν έχω αμφιβολία ότι αυτές οι απόψεις είναι κυρίαρχες στον ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύφθηκε ποιο είναι το κρυφό τους σχέδιο. Κάπου πρέπει να βρουν τα χρήματα για να κάνουν αυτά που θέλουν. Όλα αποκαλύφθηκαν. Λέω στους ελεύθερους επαγγελματίες να σηκωθούν από τον καναπέ και να πάνε να ψηφίσουν, αν θέλουν να διατηρηθεί το ίδιο ασφαλιστικό σύστημα», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Παρασκευή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είπε την Παρασκευή σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι στην πολιτική κάποιες φορές είσαι αναγκασμένος να παίρνεις και δυσάρεστες αποφάσεις, για να τονίσει πως «όταν απευθύνεσαι στοn λαό με ένα Συμβόλαιο Αλλαγής δεν μπορείς να δώσεις το δικαίωμα σε κανέναν, είτε ηθελημένα είτε άθελά του, να το αμφισβητήσει».

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε αποφασισμένος να τηρήσει κατά γράμμα αυτό το συμβόλαιο και πως ιδιαίτερα για τη μεσαία τάξη που αδικήθηκε όλα τα μνημονιακά χρόνια, αισθάνεται την ηθική υποχρέωση να «δώσουμε ανάσα». Σημείωσε ότι «όχι μόνο δεν θα υπάρξουν επιπλέον εισφορές, θα υπάρξει αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ, η δυνατότητα ρύθμισης των χρεών, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος». «Ανάσες θα δώσουμε στη μεσαία τάξη», τόνισε.

«Ο Κατρούγκαλος που έκανε ένα λάθος, εκτός, με ευθιξία δική του και αποφασιστικότητα δική μου. Ο Καραμανλής των Τεμπών εντός ψηφοδελτίων. Ο ένας εκτός γιατί κατανοεί και ο ίδιος τι θα πει ευθιξία, ότι έκανε λάθος. Ο άλλος ‘δεν έκανε κανένα λάθος’ και θέλει να ξεπλυθεί με την ψήφο του ελληνικού λαού», συνέχισε.

Σε διαδικτυακή του συνέντευξη στην ιστοσελίδα in.gr ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «λαθροθηρία» την προσπάθεια των πολιτικών του αντιπάλων να κερδίσουν ψήφους με «fake news», όπως είπε, αναφερόμενος στο ζήτημα που προέκυψε με τη δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου. «Δεν υπάρχει καμία αύξηση εισφορών». Όπως υπογράμμισε, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν αλλαγές στη ζωή τους, «αλλά οι αλλαγές θα είναι θετικές».

Με ανάρτησή του στα social media ο Γιώργος Κατρούγκαλος ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τις εκλογές της Κυριακής και έκανε λόγο για «προσωπικές θέσεις» και «θεατρική παράσταση που οργανώνει η Νέα Δημοκρατία».

Ολόκληρη η δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου:

«Παρακολουθώ τη θεατρική παράσταση που οργανώνει η Νέα Δημοκρατία με αφορμή χθεσινή μου τοποθέτηση για τις ασφαλιστικές εισφορές. Ξεκαθάρισα από το πρωί ότι αναφερόμουν σε προσωπικές θέσεις αρχής και όχι στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που είναι δημοσιευμένες εδώ και καιρό. Οι συκοφαντίες της Νέας Δημοκρατίας περί “κρυφής ατζέντας” είναι φαιδρές. Η Αριστερά μιλά πάντα τη γλώσσα της αλήθειας. Αν υπήρχε κρυφή ατζέντα, θα τη φανέρωνα αυτόβουλα δυο μέρες πριν από τις εκλογές; Η ζημιά όμως γίνεται, με όργανο την μιντιακή παντοκρατορία της δεξιάς. Δεν θα τη διευκολύνω. Άλλωστε η εμπλοκή μου στην πολιτική δεν έγινε ποτέ με όρους προσωπικού συμφέροντος, αλλά προσφοράς. Εγκατέλειψα το Ευρωκοινοβούλιο όταν προσκλήθηκα στην πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ανέλαβα με άγνοια κινδύνου την καυτή πατάτα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη για τη χθεσινή μου τοποθέτηση και δηλώνω ότι αποσύρομαι από την εκλογική μάχη».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Η μεσαία τάξη, με μεγάλες θυσίες, πλήρωσε πανάκριβα την κρίση και τις αλαζονικές πολιτικές του κ. Μητσοτάκη που δεν νοιάστηκε. Η μεσαία τάξη, λοιπόν, μόνο ελαφρύνσεις δικαιούται.

Το Συμβόλαιο Αλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι απόλυτα σαφές ως προς αυτό. Είναι το συλλογικό μας όραμα, η ηθική μας υποχρέωση, που μας δεσμεύει να το κάνουμε πράξη.

Όποιος παρεκκλίνει από το Συμβόλαιο Αλλαγής, είτε συνειδητά, είτε από λάθος, θέτει εαυτόν εκτός της συλλογικής προσπάθειας για τη μεγάλη αλλαγή.

Ο ελληνικός λαός την Κυριακή θα κληθεί να προσυπογράψει με την ψήφο του το Συμβόλαιο Αλλαγής και Εμπιστοσύνης και μόνο αυτό. Και να μας κρίνει από την υλοποίησή του».

Επίσης, σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «δεν υπάρχει καμία αύξηση εισφορών» και έκανε λόγο για fake news.

Σφοδρές αντιδράσεις από εμπορικούς φορείς

Τις δηλώσεις του κ. Κατρούγκαλου στηλίτευσαν μαζικά οι φορείς των επαγγελματιών. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, τόνισε ότι «μόνο επιστροφή στη μαύρη περίοδο που οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις άφησαν πίσω τους συνιστά η δήλωση για το ενδεχόμενο αύξησης ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες, που οδήγησε στέλεχος της αντιπολίτευσης σε παραίτηση λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές».

Η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, είπε ότι «η συγκεκριμένη επιλογή στο παρελθόν οδήγησε στην εξόντωση χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι αδυνατούσαν να πληρώσουν τις υπέρογκες εισφορές, αλλά και σε αύξηση της “μαύρης” οικονομίας».

Ο πρόεδρος του ΟΕΕ, Κωνσταντίνος Κόλλιας, ανέφερε ότι όταν ίσχυε ο περίφημος νόμος Κατρούγκαλου, πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες αδυνατούσαν να πληρώσουν τις υπέρογκες εισφορές, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στη διακοπή της λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης, ενώ ταυτόχρονα εκτοξεύθηκαν οι συνεργασίες με πληρωμές σε μαύρα, χωρίς παραστατικά.

Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός, είπε ότι «ξαφνικά, τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές, ο κ. Κατρούγκαλος βάζει θέμα επαναφοράς της ασφαλιστικής εισφοράς 20%».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: