Τι θα γίνει με τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης- Κρίσιμος μήνας για συμφωνία και παροχές

Τι θα γίνει με τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης- Κρίσιμος μήνας για συμφωνία και παροχές
Η ελληνική σημαία (Δ) και η σημαία της ΕΕ κυματίζουν πάνω από Παρθενώνα στο λόφο της Ακρόπολης, Αθήνα, Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018. Στις 21 Ιουνίου μετά από συνεδρίαση του Eurogroup αποφασίστηκε η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο, το οποίο λήγει και επίσημα στις 20 Αυγούστου του 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πλεόνασμα και προαπαιτούμενα κρίνουν τις διαπραγματεύσεις.

Τα ανοιχτά μέτωπα με το πρωτογενές πλεόνασμα και τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης θα πρέπει να κλείσει σε περίπου ένα μήνα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκής Επιτροπή θα έχει παρουσιάσει την γνωμοδότησή της για όλα τα προσχέδια των προϋπολογισμών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Για την Ελλάδα προβλέπεται να παρουσιαστεί ταυτόχρονα (στις 20 Νοεμβρίου) και η έκθεση για την τέταρτη αξιολόγηση των θεσμών.

Έτσι, μετά την επιτυχία της προκαταρκτικής αποδοχής από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής του προϋπολογισμού του 2020 αναφορικά με τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ το 2020, ο μαραθώνιος συνεχίζεται σε δύο πεδία διαπραγματεύσεων.

Το πλεόνασμα

Το πρώτο ανοιχτό μέτωπο είναι αυτό της υπεραπόδοσης των πρωτογενών πλεονασμάτων του 2019 και του 2020 τα οποία υποστηρίζει ότι έχει η ελληνική πλευρά.

Πέρα από το επίδομα θέρμανσης και την έκπτωση στην προκαταβολή εταιρικών φόρων που έχουν συμφωνηθεί, θέλει να διανείμει νέο κοινωνικό μέρισμα φέτος.

Για το 2020 το επιθυμητό είναι να δεχθούν οι θεσμοί υπεραπόδοση 200 περίπου εκατ. ευρώ (πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,6% του ΑΕΠ), με τα οποία θα μπορούσε να προωθήσει και άλλες παρεμβάσεις για την τόνωση της οικονομίας.

Τα προαπαιτούμενα

Στα προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το νέο σχέδιο απομείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, το φορολογικό νομοσχέδιο, η προώθηση του τραπεζικού νομοσχεδίου και οι παρεμβάσεων απομείωσης των κόκκινων δανείων.

Την ίδια στιγμή το ΔΝΤ στην έκθεσή του προβλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 2% για το 2019.

Για το μέτωπο της ανάπτυξης, το ΔΝΤ καταγράφει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% για το τρέχον έτος και 2,2% για το 2020, ενώ για το 2024 η ανάπτυξη τοποθετείται στο 0,9%. Οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις περιέχουν ορισμένες αναθεωρήσεις, καθώς τον περασμένο Απρίλιο το ΔΝΤ τοποθετούσε την ανάπτυξη στο 2,4% για το 2019.

Σχετικά με τις άλλες προβλέψεις για τη χώρα μας, το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 0,6% για το τρέχων έτος, ενώ θα αυξηθεί κατά 0,3% το 2020.

Για την μεσοπρόθεσμη πορεία του, το Ταμείο εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα βρίσκεται στο 1,8% το 2024.