Τι θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας από Μέρκελ και Ολάντ

Τι θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας από Μέρκελ και Ολάντ
ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ Α ΜΕΡΚΕΛ Α ΟΛΑΝΤ Φ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Το χρέος στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων – Στόχος να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση.

Κατ’ ιδίαν συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την Πέμπτη, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Η συνάντηση θα γίνει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός άλλωστε κατά την ομιλία του στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, έστειλε “μήνυμα” στο Βερολίνο για το χρέος.

Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις Σόιμπλε περί παράτασης στις συζητήσεις για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, ο πρωθυπουργός απάντησε στον Γερμανό ΥΠΟΙΚ από το βήμα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας:

«Ανοίξαμε όλα τα μέτωπα. Έχουμε ιστορική ευθύνη, θα μπορούσαμε να λέμε η οικονομία ανακάμπτει. Αποδείχθηκε στην πράξη ότι έχουν καλύτερες επιδόσεις, σε σχέσεις με όλες τις προβλέψεις. Άρα, πώς καταστράφηκε η οικονομία; Και το ’16, όταν οι προβλέψεις μιλούσαν για διατήρηση της ύφεσης. Δεν θέλουμε ιστορίες επιτυχίας, θέλουμε η οικονομία να απογειωθεί, να κλείσουμε κοινωνικές πληγές που άνοιξαν στα πέντε χρόνια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Είχαμε σκοπό να κλείσουμε την αξιολόγηση για να φτάσουμε στην κρίσιμη συζήτηση για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση. Συνεχίζουμε να τηρούμε τη συμφωνία, το ίδιο περιμένουμε και από τους εταίρους μας να την τηρήσουν. Οι ολιγωρίες δεν μπορούν και δεν θα γίνουν αποδεκτές», τόνισε και συνέχισε θίγοντας το ζήτημα του χρέους:

«Η κυβέρνηση έχει καταφέρει να χτίσει ισχυρές συμμαχίες στην Ευρώπη. Δυνάμεις στην Ευρώπη πιστεύουν ότι πρέπει να γίνει η συζήτηση για το χρέος, όχι μόνο προς το συμφέρον της Ελλάδας, αλλά και για το συμφέρον της Ευρώπης. Δεν μιλάμε για ελληνικό, αλλά για ευρωπαϊκό πρόβλημα. Ο χρόνος της συζήτησης για το ελληνικό χρέος είναι κρίσιμο μέγεθος. Η Ευρώπη έχει επιδείξει αμηχανία και καθυστέρηση που τις συνέπειες τις ζούμε όλες. Εξαιτίας της διαχείρισης της αργής των κρίσεων η Ευρώπη αντιμετωπίζει άνοδο των δυνάμεων της ακροδεξιάς, Γι΄ αυτό είχαμε το αποτέλεσμα που είχαμε στο δημοψήφισμα της Μ. Βρετανίας, την άνοδο της ακροδεξιάς στη Γαλλία και τη Γερμανία. Θεωρούμε ότι τώρα είναι η κρίσιμη ώρα για να συζητηθεί το χρέος».

Ο Σόιμπλε, χαρακτήρισε «παρεξήγηση» την άποψη ότι είναι αβέβαιη η συμμετοχή του ΔΝΤ επειδή δεν είναι βιώσιμο το χρέος. Έκανε λόγο για πρόοδο στην Ελλάδα, αλλά εκτίμησε πως η πρόωρη συζήτηση για το χρέος είναι τροχοπέδη για τις μεταρρυθμίσεις, καθώς πρόβλημα για την Ελλάδα δεν είναι το χρέος, αλλά η αδυναμία της διοίκησης και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας.

Όπως δήλωσε δεν είναι η γερμανική κυβέρνηση σε σύγκρουση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: Tο Ταμείο αμφιβάλλει πως η Ελλάδα θα εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της και πως αυτές επαρκούν για να επιστρέψει η χώρα σε ανάπτυξη. Όμως, υπενθύμισε, τη συμφωνία της άνοιξης για τον κόφτη και τη δέσμευση της Αθήνας να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποδειχθεί ότι έχει δίκιο ως προς την απαισιοδοξία του.

Στόχος να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση
Βασικός στόχος είναι να κλείσει γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση, όπως δήλωσε χθες υψηλόβαθμος τραπεζικός παράγοντας, μετά από χθεσινή σύσκεψη στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος και ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας.

Η ίδια πηγή έκανε λόγο για πυρετό διαβουλεύσεων στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο, με πρωτοβουλία κυρίως της ΕΚΤ, ώστε να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα του χρέους. Πρακτικά δηλαδή να βρεθεί ένα πακέτο μέτρων, που θα αποτρέψει μία ρήξη με το ΔΝΤ και θα βοηθήσει το Βερολίνο να χειριστεί πολιτικά το θέμα, για το πλαίσιο εμπλοκής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. «Όλοι μιλάνε με όλους, υπάρχουν πολλοί παίκτες που ενδιαφέροντα να βρεθεί λύση και αυτό μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών μετά τη χθεσινή σύσκεψη, σημειώνοντας πως ενημερώθηκε ο κεντρικός τραπεζίτης και για την αξιολόγηση.

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ ΕΔΩ