Τι «τρέχει» στο Χρηματιστήριο Αθηνών μπαίνοντας στον Μάιο;

Τι «τρέχει» στο Χρηματιστήριο Αθηνών μπαίνοντας στον Μάιο;
Γενική άποψη από το κτίριο του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020. Ράλι καταγράφει η χρηματιστηριακή αγορά ακολουθώντας την έντονη ανοδική κίνηση των ευρωπαϊκών αγορών στον απόηχο των ενθαρρυντικών μηνυμάτων από την κλινική μελέτη της Pfizer για το εμβόλιο. Το θετικό κλίμα υποστηρίζεται από την αναβάθμιση- έκπληξη της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody΄s η οποία έχει οδηγήσει σε πρωτοφανές ράλι και τα ελληνικά ομόλογα. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
H έλλειψη «βάθους» στο ταμπλό του ΧΑ αποτελεί παραδοσιακά πρόκληση.

Του Πέτρου Κ. Στεριώτη

Με το κλείσιμο του χρηματιστηριακού Απριλίου να απέχει ελάχιστα, ας ρίξουμε μια σύντομη ματιά στη δυναμική του ΧΑ και στα «κλειδιά» των επόμενων εβδομάδων.

Η εν εξελίξει ανακοίνωση εταιρικών αποτελεσμάτων τριμήνου στο εξωτερικό παραδοσιακά αυξάνει τη βραχυπρόθεσμη μετοχική μεταβλητότητα και διαχέεται και προς τη λεωφόρο Αθηνών, με τις διαθέσεις ανάληψης ρίσκου από τα ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια να επηρεάζονται από τις αποδόσεις που επιτυγχάνουν στις κατεξοχήν αναπτυγμένες Αγορές.

Οι αποκλίσεις των δημοσιευθέντων αποτελεσμάτων συγκριτικά με τα εκτιμώμενα προσφέρουν το καλύτερο άλλοθι για το κλείσιμο ή την αντιστροφή επενδυτικών θέσεων, το κλαδικό rotation και το rebalancing. Ταυτόχρονα, η έλλειψη «βάθους» στο ταμπλό του ΧΑ αποτελεί παραδοσιακά πρόκληση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεδομένης της φετινής υπερ-απόδοσης του Γενικού Δείκτη έναντι των Ξένων (κάποιοι αναλυτές της ελληνικής Αγοράς, την αποκαλούν «Παγκόσμιο Πρωταθλητή») και έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μας τη χρηματιστηριακή ρήση «sell in May and go away» και τα «κόκκινα» μηνιαία διαγραμματικά κηροπήγια του ΓΔ τον Μάιο του 2021 και τον Μάιο 2022, τα οποία έστω και όψιμα επιβεβαίωσαν την αρνητική εποχικότητα των μετοχών τον συγκεκριμένο μήνα, ανεβάζουμε (στενεύουμε) τα επίπεδα εξόδου (stops) από τις αγοραστικές θέσεις που παρουσιάζουν λογιστικά κέρδη, με στόχο να τα προστατεύσουμε.

Ενδεικτικά, ο Τραπεζικός Δείκτης (ΔΤΡ), ειδικά στην παρούσα φάση των εισαγόμενων αμερικάνικων τραπεζοκεντρικών ανασφαλειών, θα πρέπει να σεβαστεί την περιοχή των 780-760 μονάδων όπου συναντάται πληθώρα δυναμικών διαγραμματικών στηριγμάτων. (βλ. το παρακάτω Διάγραμμα).

Ο κλαδικός δείκτης, παρότι δεν παρέχει ως αυτόνομο εργαλείο τη ρευστότητα αγοραπωλησιών για τους επενδυτές, αποτελεί πολύ καλό «μπούσουλα» για την πορεία των μετοχών των επιμέρους συστημικών Τραπεζών, από τις οποίες άλλωστε αποτελείται.

Από άποψη ανάλυσης intermarket, η ταλαντωτική κίνηση της απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς benchmark ομολόγου σε οριζόντιο εύρος τις τελευταίες εβδομάδες , εκτιμούμε ότι αντικατοπτρίζει την «ασφάλεια» που παρέχει η ΕΚΤ σε θέματα απροσδόκητων «αναταράξεων», τις προσδοκίες επερχόμενων αναβαθμίσεων του ελληνικού αξιόχρεου, τις ελεγχόμενες ανησυχίες περί μετεκλογικού country risk αλλά και τις ελπίδες περί τερματισμού και ομαλής αναστροφής (pivot) των επιτοκικών συσφίξεων στις μεγάλες Οικονομίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον αντίποδα, επιπλέον προσοχή θα δώσουμε στις ενδείξεις αναζωπύρωσης του Πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, στους κινδύνους υφεσιακής τροπής του ΑΕΠ αλλά και στα δημοσκοπικά ευρήματα στην πορεία προς τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές.

O Πέτρος Στεριώτης είναι CEO Εταιρίας Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών και υποψήφιος Διδάκτορας στα Χρηματοοικονομικά (email επικοινωνίας: thetradingstrategist@yahoo.com).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: