Tier Mobility: Τα 100 εκατ. δολάρια έφτασε ο β’ γύρος χρηματοδότησής της

Tier Mobility: Τα 100 εκατ. δολάρια έφτασε ο β’ γύρος χρηματοδότησής της
Η ευρωπαϊκή startup ενοικίασης ηλεκτρικών πατινιών με έδρα στο Βερολίνο λέει ότι τα επιπλέον κεφάλαια θα επενδυθούν σε έρευνα & ανάπτυξη για την επίτευξη επιπλέον αποδοτικότητας και για την ανάπτυξη των οχημάτων.

πηγή: Steve O’ Hear, TechCrunch

Η Tier, η ευρωπαϊκή νεοφυής επιχείρηση ενοικίασης ηλεκτρικών πατινιών που λειτουργεί σε 55 πόλεις σε 11 χώρες, εξασφάλισε νέα χρηματοδότηση για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις μήνες.

Ο Β’ Γύρος χρηματοδότησης της εταιρείας με έδρα στο Βερολίνο έχει πλέον επεκταθεί στα 100 εκατομμύρια δολάρια, από τα 60 εκατομμύρια δολάρια που ήταν τον Οκτώβριο. Το επιπλέον κεφάλαιο είναι ένα μίγμα συμμετοχών και δανεισμού που δόθηκε από την RTP Global (με έδρα στη Μόσχα), τη Novator (με έδρα στο Λονδίνο) και ένα άγνωστο αμερικανικό fund. Ένα μέρος της χρηματοδότησης Series B ολοκληρώθηκε υπό την ηγεσία της Mubadala Capital και της Goodwater Capital.

Η Tier λέει ότι τα επιπλέον κεφάλαια θα επενδυθούν σε έρευνα & ανάπτυξη για την επίτευξη επιπλέον αποδοτικότητας και για την ανάπτυξη των οχημάτων. Η startup, η οποία δραστηριοποιείται στον λεγόμενο κλάδο της «μικρο-κινητικότητας», θα συνεχίσει επίσης να ισχυροποιεί την ομάδα διοίκησής της- η εταιρεία προσέλαβε πρόσφατα έναν νέο διευθυντή λειτουργιών κι έναν νέο εμπορικό διευθυντή- και να διερευνά ευκαιρίες για συγχωνεύσεις & εξαγορές.

Επιπλέον, η Tier λέει ότι θα επεκτείνει τον στόλο οχημάτων της- ίσως με νέες κατηγορίες προϊόντων μικρο-κινητικότητας- ώστε να φέρει «τη βιώσιμη κινητικότητα σε περισσότερους ανθρώπους και περισσότερες πόλεις σε όλη την Ευρώπη».

Εντωμεταξύ, τον Ιανουάριο η Tier εξαγόρασε τη βρετανική startup Pushme Bikes, η οποία κατασκευάζει μπαταρίες και άλλα εξαρτήματα που σχετίζονται με την κινητικότητα. Η εταιρεία λέγεται ότι ανέπτυσσε ένα δίκτυο φόρτισης μπαταριών, μια κίνηση που ταιριάζει με την πρόσφατη πρωτοβουλία της Tier να αναβαθμίσει τον στόλο ηλεκτρικών πατινιών της με νέα, τα οποία χρησιμοποιούν αντικαταστάσιμες μπαταρίες.

Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Tier, Lawrence Leuschner, περιέγραψε την αγορά της Pushme Bikes ως μια «εξαγορά-πρόσληψη» που στόχο έχει την εξειδικευμένη γνώση που έχει συσσωρεύσει η ομάδα της Pushme στους τομείς του σχεδιασμού και της ανάπτυξης. Η γνώση αυτή θα προσφέρει στην Tier μια αναγκαία ώθηση στα μελλοντικά σχέδιά της στον χώρο του hardware.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η στροφή της Tier σε ηλεκτρικά πατίνια που έχουν αντικαταστάσιμες μπαταρίες έχει οδηγήσει στην αντικατάσταση του 80% του στόλου με σκούτερ που χρησιμοποιούν τη σχετική τεχνολογία. Η κίνηση αυτή θα οδηγήσει σε μεγάλη βελτίωση των οικονομικών δεδομένων ανά μονάδα επειδή πλέον τα σκούτερ δεν θα χρειάζονται να απομακρύνονται από τον δρόμο και να μεταφέρονται με φορτηγάκι αλλού για φόρτιση και συντήρηση. Αντιθέτως, πλέον οι άδειες μπαταρίες θα αντικαθίστανται απευθείας με φορτισμένες, θα μεταφέρονται σε κάποιον σταθμό φόρτισης, και στη συνέχεια θα τοποθετούνται εκ νέου για να αντικαταστήσουν τις προηγούμενες κλπ.

Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των εταιρειών ενοικίασης ηλεκτρικών σκούτερ, η Tier απέρριψε την επιλογή να χρησιμοποιήσει εργαζομένους της gig economy (μοντέλου εργασίας που βασίζεται στην ευέλικτη και προσωρινή απασχόληση των εργαζομένων) για τη φόρτιση του στόλου, στρεφόμενη αντιθέτως σε ένα συγκεντρωτικό σύστημα ώστε να διατηρείται μια υψηλή ποιότητα υπηρεσιών. «Η gig economy έχει πεθάνει σε σχέση με τις ενοικιάσεις ηλεκτρικών πατινιών» λέει με έμφαση ο Leuschner, προσθέτοντας ότι η τεχνολογία αντικαταστάσιμης μπαταρίας σημαίνει ότι το συγκεντρωτικό σύστημα διαχείρισης καθίσταται ακόμα πιο κατάλληλο για τον κλάδο.

Όσο για την κατάληξη των παλαιών σκούτερ, ύστερα από την αντικατάσταση του στόλου, ο Leuschner εξήγησε ότι οι συσκευές- που είναι κατασκευασμένες από την Okai– πωλούνται απευθείας σε Γερμανούς καταναλωτές για ιδιωτική χρήση μέσω της εφαρμογής My Tier. Δεν προκαλεί έκπληξη κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Tier είναι συνιδρυτής της reBuy, ηγέτιδας δύναμης στην ευρωπαϊκή αγορά μεταχειρισμένων ηλεκτρονικών συσκευών.

Ο Anton Inshutin, εταίρος στην RTP Global, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Εντυπωσιαστήκαμε από την εστίαση της ομάδας στην αποδοτικότητα του κεφαλαίου και την προαγωγή της λειτουργικής αριστείας. Κατάφεραν να επιτύχουν άριστες οικονομικές επιδόσεις ανά μονάδα, γεγονός που τους επέτρεψε να επεκταθούν κερδοφόρα τον χειμώνα. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με αυτή την εντυπωσιακή ομάδα, καθώς η εταιρεία συνεχίζει να μεγεθύνεται».