Τιμ Κουκ κατά Κομισιόν: «Προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία της Apple στην Ευρώπη»

Τιμ Κουκ κατά Κομισιόν: «Προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία της Apple στην Ευρώπη»
epa05326630 Apple CEO Tim Cook talks with former European Commissioner for Digital Agenda Neelie Kroes (unseen) of StartupDelta, at the opening day of the Startup Fest Europe in Amsterdam, the Netherlands, 24 May 2016. The Startup Fest Europe gathers international experts to discuss the latest innovations, products and services in all sorts of business fields from 24 to 28 May 2016. EPA/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Επίθεση του CEO της Apple κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά το πρόστιμο «μαμούθ» των 13 δισ. ευρώ.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του CEO της Apple, Τιμ Κουκ, έπειτα από την απόφαση της Κομισιόν να επιβάλλει πρόστιμο ύψους 13 δισ. ευρώ στην εταιρεία κατηγορώντας τη για μεθόδους αποφυγής καταβολής φόρων που πραγματοποιούσε στην Ευρώπη μέσω ειδικών φορολογικών συμφωνιών με την Ιρλανδία.

Σε επιστολή του προς τους πελάτες της εταιρείας την Τρίτη, ο Τιμ Κουκ αναφέρει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε μια προσπάθεια να ξαναγράψει την ιστορία της Apple στην Ευρώπη, αγνοώντας τους φορολογικούς κανόνες της Ιρλανδίας και παρακάμπτοντας τη διεθνή φορολογική νομοθεσία». Συνεχίζοντας ο Κουκ σημειώνει ότι «Η απόφαση που ανακοινώθηκε στις 30 Αυγούστου υποστηρίζει ότι η Ιρλανδία παρείχε ειδικό φορολογικό καθεστώς στην Apple. Αυτή η άποψη δεν έχει καμία νομοθετική βάση. Ποτέ δεν ζητήσαμε, ούτε λάβαμε, κάποια ειδική συμφωνία. Τώρα καλούμαστε να πληρώσουμε αναδρομικούς φόρους σε μια κυβέρνηση η οποία υποστηρίζει ότι δεν τους χρωστάμε τίποτα κι ότι έχουμε εξοφλήσει όλες τις οφειλές μας».

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Κομισιόν η Apple απέφυγε να πληρώσει φόρους ύψους 13 δισ. ευρώ στις ιρλανδικές αρχές, καθώς εκμεταλλεύτηκε το εξαιρετικά φιλικό φορολγικό καθεστώς της χώρας μεταφέροντας εκεί το μεγαλύτερο μέρος των διεθνών δραστηριοτήτων της. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτή η κίνηση παρείχε στην Apple εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους ανταγωνισμού σε σχέσεις με τις υπόλοιπες εταιρείες.

Ο Τιμ Κουκ επιχείρησε να υπερασπιστεί την πρακτική της Apple αναφέροντας ότι η Ιρλανδία αποτέλεσε την πρώτη διεθνή αγορά στην οποία κινήθηκε η εταιρεία από το 1980. Συμπλήρωσε πως όχι μόνο απασχολεί 6.000 εργαζόμενους στη χώρα, αλλά κι ότι σε όλη την Ευρώπη έχει δημιουργήσει περισσότερες από 1,5 εκατ. θέσεις εργασίας. Σε αυτές περιλαμβάνονται και οι προμηθευτές, οι πωλητές, οι αλυσίδες καταστημάτων και διανομέων αλλά και οι προγραμματιστές. «Η κίνηση της Κομισιόν ήταν απρόσμενη και θα έχει πολύ σοβαρές συνέπειες», τόνισε ο CEO της Apple. «Επιχειρεί να αλλάξει τη φορολογική νομοθεσία της Ιρλανδίας με έναν τρόπο που εκείνη θεωρεί σωστό. Αυτό θα έχει πολύ σοβαρό αντίκτυπο στην αξιοπιστία της Ευρώπης και των κρατών-μελών της ΕΕ όσον αφορά τα δικά τους φορολογικά ζητήματα, καθώς και στο ίδιο το ευρωπαϊκή δίκαιο. Η Ιρλανδία έχει ήδη γνωστοποιήσει ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον της απόφασης της Κομισιόν, και το ίδιο θα πράξει και η Apple».

Υπερασπιζόμενος τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Apple, ο Τιμ Κουκ έγραψε ότι «η εταιρεία στη δική της περίπτωση διατηρεί σχεδόν ολόκληρο το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης στην Καλιφόρνια, επομένως η συντριπτική πλειοψηφία των εσόδων φορολογείται σε αμερικανικό έδαφος. Το ίδιο συμβαίνει και με όσες ευρωπαϊκές εταιρείες δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ. Όμως από ό,τι φαίνεται η Κομισιόν επιχειρεί να αλλάξει αναδρομικά αυτούς τους κανόνες».

Σε δήλωσή του στο BBC ο Ιρλανδός υπουργός οικονομικών, Μάικλ Νούναν εξέφρασε την αντίθεσή του στην απόφαση. «Διαφωνώ πλήρως με την Κομισιόν. Η συγκεκριμένη απόφαση δεν μου δίνει άλλη επιλογή από το ζητήσω από το υπουργικό συμβούλιο να καταφύγουμε εναντίον της. Είναι απαραίτητο, εφόσον θέλουμε να διατηρήσουμε την αξιοπιστία του φορολογικού μας συστήματος, να παράσχουμε στις εταιρείες φορολογική ασφάλεια και να αμφισβητήσουμε την άποψη περί κρατικής ενίσχυσης ενός κυρίαρχου κράτους της ΕΕ όσον αφορά τα θέματα φορολόγησης».

Με το hashtag #AppleTax πάρα πολλοί Ιρλανδοί χρήστες του Twitter αλλά και μέλη της αντιπολίτευσης στη χώρα εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την απόφαση της κυβέρνησης να προσφύγει κατά της Κομισιόν για έσοδα τα οποία προορίζονται να μπουν στα κρατικά ταμεία της χώρας. Έπειτα από τις περιπέτειες της Ιρλανδίας και τη διαδικασία του μνημονίου όπου πέρασε τα προηγούμενα χρόνια, η άποψη αυτή γίνεται όλο και πιο ισχυρή όσο περνούν οι ώρες.

Με ανάρτησή του στο λογαριασμό του στο Twitter, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, έσπευσε να συγχαρεί την Κομισιόν για την απόφασή της, σημειώνοντας ότι «καμία εταιρεία δεν πρέπει να είναι τόσο ισχυρή ώστε να αποφεύγει να πληρώνει τους φόρους της».