Time: Γιατί η Ελλάδα είναι σημαντική για όλους

Time: Γιατί η Ελλάδα είναι σημαντική για όλους

«Είτε μας αρέσει, είτε όχι η Ελλάδα είναι ένα ντόμινο που θα έχει παράπλευρες συνέπειες για όλο τον υπόλοιπο κόσμο», σημειώνει δημοσίευμα του Time.

«Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα. Αντιπροσωπεύει το 0,3% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Οι περισσότεροι ιδιώτες πιστωτές έβγαλαν τα χρήματά τους έξω από την καταχρεωμένη χώρα πριν από χρόνια. Γιατί, λοιπόν, η πιθανή έξοδος της Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ ταρακουνά τις αγορές; Επειδή αντιπροσωπεύει αυτό που θα μπορούσε να είναι το τέλος του μεγαλύτερου και πιο καλοπροαίρετου πειράματος στην παγκοσμιοποίηση που έχει γίνει ποτέ», αναφέρει το δημοσίευμα του Time που εξηγεί γιατί η περίπτωση της Ελλάδας είναι θέμα όλων και προσθέτει:

«Για τους Έλληνες, οι επόμενες εβδομάδες θα είναι χαοτικές. Οι τράπεζες είναι κλειστές από την προηγούμενη εβδομάδα, οι πολίτες μπορούν να κάνουν ανάληψη μόνο 60 ευρώ την ημέρα από τα ΑΤΜ και αυτή την εβδομάδα το ποσό μπορεί να πάει στα 20 ευρώ».

Στη συνέχεια, επισημαίνεται: «Ο κίνδυνος πλέον είναι πως μπορεί πραγματικά μία ελληνική έξοδος από τη ζώνη του ευρώ να αρχίσει να υπονομεύει την πίστη και σε άλλες περιφερειακές χώρες, όπως η Ιταλία ή η Ισπανία. Προσέξτε τις αποδόσεις των ομολόγων τους τις επόμενες ημέρες. Αν αυξηθούν πολύ, αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές ανησυχούν. Ενώ ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έχει υποσχεθεί χρήματα για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της οικονομίας της Ευρωζώνης, δεν μπορεί να σταματήσει την πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου ή να κρατήσει τους επενδυτές μακριά από τη φυγή προς «ασφαλή καταφύγια», όπως τα αμερικανικά έντοκα γραμμάτια. Αυτό μπορεί να είναι καλό για τις αγορές ομολόγων των ΗΠΑ, όμως η κρίση της Ευρώπης θα μπορούσε να επηρεάσει την ικανότητα της Fed να αυξήσει τα επιτόκια της τον Σεπτέμβριο, κάτι που μέχρι πρόσφατα φαινόταν σαν κάτι σίγουρο».

Και προστίθεται: «Αλλά ακόμη πιο σημαντικές από τον βραχυπρόθεσμο πανικό, θα είναι οι μακροπρόθεσμες οικονομικές και γεωπολιτικές επιπτώσεις της κρίσης της ευρωζώνης. Ένας από τους λόγους που η Ρωσία είναι τόσο επιθετική σε μέρη όπως η Ουκρανία, είναι επειδή αντιλαμβάνεται πως η Ευρώπη εμφανίζεται αδύναμη να προχωρήσει στην πολιτική ολοκλήρωση που θα λύσει την κρίση χρέους μόνιμα».

Και καταλήγει: «Εάν η Ελλάδα μείνει μόνη της, πού θα στραφεί για βοήθεια; Στη Ρωσία, στην Κίνα, καθώς και σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Ξαφνικά, διακυβεύεται η σταθερότητα των Βαλκανίων. Και δεδομένου ότι καθίσταται σαφές πως το μέλλον του δεύτερου ισχυρότερου νομίσματος του κόσμου δεν είναι εξασφαλισμένο, αυτό θα μπορούσε να αποδυναμώσει τις επενδύσεις στην Ευρώπη συνολικά, να ρίξει την Ευρωζώνη ξανά στην ύφεση και να υπονομεύσει την ΕΕ στην παγκόσμια σκηνή.

Ένα πολιτικό μπλοκ που δεν μπορεί να εγγυηθεί το ίδιο του το νόμισμα, θα έχει μειωμένη επιρροή σε κάθε είδους πολιτική διαπραγμάτευση. Η αδυναμία της Ευρώπης θα μπορούσε να είναι σημαντικός αποσταθεροποιητικός παράγοντας σε μια εποχή που η αμερικανική γεωπολιτική ισχύς έχει υποχωρήσει. Αυτά είναι άσχημα νέα για όλους. Η Ευρώπη είναι ένα από τα τρία πόδια του σκαμνιού της παγκόσμιας οικονομίας: τα άλλα είναι οι ΗΠΑ και η Κίνα».