Την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ χωρίς διακρίσεις ζητά η ΓΣΕΕ

Την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ χωρίς διακρίσεις ζητά η ΓΣΕΕ
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος (Δ) και ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης (Δ) κατα την παρουσίαση έκθεσης για την οικονομία και την απασχόληση , Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Η ΓΣΕΕ απευθύνει έξι ερωτήματα προς την κυβέρνηση μετά τις εξαγγελίες για αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοινώθηκε, χρησιμοποιείται ως φύλλο συκής για τη μη αποδοχή του κυρίαρχου αιτήματος της ΓΣΕΕ, για άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, χωρίς διακρίσεις και με ταυτόχρονη νομοθέτηση της αποκατάστασης της αρμοδιότητας του εφεξής καθορισμού του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, για όλους τους εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ)». Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων η ΓΣΕΕ, σε ανακοίνωσή της σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τον πρωθυπουργό.

Ακόμη η ΓΣΕΕ αναφέρει ότι θεωρεί «επί της αρχής, ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι επιβεβλημένη και κινείται σε θετική κατεύθυνση», θέτει όμως «για μία ακόμα φορά τα ερωτήματα που αναδεικνύουν την πραγματικότητα».

Τα έξι ερωτήματα που απευθύνει η ΓΣΕΕ είναι τα εξής :

– Είναι πραγματική η αύξηση;

– Λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες βιοπορισμού των εργαζομένων

– Η αύξηση αυτή θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα για το 2018; –

– Διασφαλίζονται θεμελιώδεις συλλογικές κατακτήσεις των εργαζομένων;

– Ποια είναι η πραγματικότητα για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού σε βάρος των νέων εργαζομένων έως 25 χρονών;

– Η αύξηση αυτή διασφαλίζει συνολικά την έννοια του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου για όλους τους εργαζόμενους;».

Παράλληλα, η Συνομοσπονδία κάνει λόγο για «πλήγμα στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και στις κατακτήσεις των εργαζομένων που συντελέσθηκε το 2012 παραμένει καίριο παρά την πολυδιαφημιζόμενη έξοδο από τα μνημόνια και την επιστροφή στην κανονικότητα».

«Είναι πλήγμα σε έναν θεσμό διασφάλισης των ορίων ασφαλείας στην αμοιβή και τους όρους εργασίας όλων των εργαζομένων στην ελληνική επικράτεια, που μέσω αυτού κατορθώθηκε στη δίνη της κρίσης να διατηρηθούν αρχικά τα 751,39 ευρώ (βασικός μισθός) και τα 33,57 ευρώ (βασικό ημερομίσθιο) χωρίς ηλικιακό κριτήριο και υποκατώτατο μισθό, με το επίδομα γάμου και με 3 τριετίες για τους υπαλλήλους και 6 για τους εργατοτεχνίτες», καταλήγει η ανακοίνωση.