Την ώρα που το Facebook «γκρεμιζόταν», η Amazon κέρδιζε 191 δισ. δολάρια

Την ώρα που το Facebook «γκρεμιζόταν», η Amazon κέρδιζε 191 δισ. δολάρια
epa07269321 (FILE) - Trade fair visitors pass an inflatable stand promoting amazon web services at the CeBIT computer show in Hanover, Germany, 16 March 2016 (reissued 08 January 2019). Reports on 08 January 2019 state Amazon has reached the world's most valuable company status at the close of US stock markets on Monday, 07 January 2019. Amazon eclipsed Microsoft's market value of 789 billion USD and rose to the top of list with 797 billion USD in market value. EPA/MAURITZ ANTIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μεγάλες συγκινήσεις στο κλείσιμο της εβδομάδας στην Wall Street.

Αυτήν την εβδομάδα δύο τεχνολογικοί γίγαντες έκαναν νέα ρεκόρ στην Wall Street, όμως μόνο ένας το πανηγύρισε.

Την Παρασκευή η κεφαλαιοποίηση της Amazon ενισχύθηκε κατά 190 δισ. δολάρια, σπάζοντας το ιστορικό ρεκόρ της Apple των 179 δισ. δολαρίων μόλις μια εβδομάδα πριν.

Η μετοχή της Amazon κέρδισε σε μια συνεδρίαση 14%, έπειτα από την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του δ’ τριμήνου, τα οποία περιείχαν περισσότερες λεπτομέρειες για την τεράστια αύξηση των διαδικτυακών υπηρεσιών διαφήμισης και την αύξηση κατά 20 δολάρια της Prime συνδρομής η οποία προσφέρει δωρεάν αποστολές εντός των ΗΠΑ. Παρότι, μάλιστα, τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο υψηλά όσο ανέμεναν οι αναλυτές, οι επενδυτές έδειξαν πολύ μεγάλη αισιοδοξία ιδιαίτερα για τον τομέα του cloud computing.

Από την άλλη πλευρά η Meta, μητρική του Facebook, έχασε την Πέμπτη κεφαλαιοποίηση αξίας 250 δισ. δολαρίων – τη μεγαλύτερη απώλεια που είχε ποτέ κάποια εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Έσπασε, μάλιστα, ένα ακόμη ρεκόρ που είχε η Apple, η οποία τον Σεπτέμβριο του 2020 είχε απωλέσει σε χρηματιστηριακή αξία το ποσό των 182 δισ. δολαρίων

Η κατάρρευση της Meta ήρθε μια μέρα μετά την ανακοίνωση απογοητευτικών αποτελεσμάτων στα κέρδη, φοβίζοντας τους επενδυτές ότι η εταιρεία δείχνει σημάδια στασιμότητας και απώλειας της ανταγωνιστικότητάς της απέναντι σε ανταγωνιστές όπως το TikTok.

Παρά το γεγονός ότι η Meta ανακοίνωσε πως οι αλλαγές ιδιωτικότητας στην πλατφόρμα iOS από την Apple έφεραν μεγάλο πλήγμα στα διαφημιστικά της έσοδα, μια άλλη εταιρεία, η Snap, αποκάλυψε στα δικά της οικονομικά αποτελέσματα ότι αυτό δεν είναι απολύτως σωστό. Κι αυτό διότι Meta και Snap ουσιαστικά στοχεύουν στο ίδιο κοινό μέσω του iOS.

Μετά από πολύ θετικά νέα, η μετοχή της Snap εκτοξεύτηκε σχεδόν κατά 60% την Παρασκευή.

Την ίδια στιγμή, η Netflix εξακολουθεί να περνά δύσκολες μέρες, με τη μετοχή της να χάνει μέσα σε μια μέρα τον περασμένο μήνα το 20% της αξίας της έπειτα από την ανακοίνωση χαμηλότερης των προσδοκιών αύξησης των συνδρομητών της.