«Γκρεμίστηκε» η κεφαλαιοποίηση του Facebook: Έχασε 250 δισ. δολάρια σε αξία σε 24 ώρες

«Γκρεμίστηκε» η κεφαλαιοποίηση του Facebook: Έχασε 250 δισ. δολάρια σε αξία σε 24 ώρες
epa07944423 Chairman and CEO of Facebook Mark Zuckerberg testifies before the US House Financial Services Committee hearing on 'An Examination of Facebook and Its Impact on the Financial Services and Housing Sectors', on Capitol Hill in Washington, DC, USA, 23 October 2019. Zuckerberg faces questions from lawmakers concerned over issues with the cryptocurrecy Libra, financial data and potential misinformation on Facebook surrounding the 2020 US presidential election. EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχεδόν 250 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία έχασε την Πέμπτη η Meta, η μητρική εταιρεία του Facebook, μία μέρα πριν το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης κλείσει τα 18 του χρόνια. Όπως σημειώνει το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση σε κεφαλαιοποίηση που σημείωσε ποτέ αμερικανική εταιρεία.

Πιο συγκεκριμένα, η μετοχή της μητρικής εταιρείας του Facebook κατέγραψε την Πέμπτη απώλειες 26%, μετά τα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρεία, δημιουργώντας πονοκέφαλο στον ισχυρό άνδρα της ναυαρχίδας των μέσων κοινωνικών δικτύωσης, Μάρκ Ζούκερμπεργκ.

Τα κέρδη της εταιρείας για το τέταρτο τρίμηνο, ύψους 3,67 δολαρίων ανά μετοχή, υπολείπονται των 3,85 δολαρίων που ανέμεναν οι αναλυτές. Τα έσοδα ύψους 33,67 δισ. δολαρίων ήταν περίπου σύμφωνα με τις προβλέψεις της Wall Street.

Οι 1,93 δισεκατομμύρια καθημερινοί ενεργοί χρήστες της Meta στο τέταρτο τρίμηνο δεν ικανοποίησαν τις προσδοκίες των αναλυτών για 1,95 δισεκατομμύρια χρήστες. Ο αριθμός αυτός ήταν επίσης ελαφρώς μικρότερος από τον αριθμό των ημερήσιων χρηστών που είχε καταγράψει το προηγούμενο τρίμηνο, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που η εταιρεία παρουσίασε πτώση χρηστών στην ιστορία της.

Όσον αφορά το μέλλον, η Meta προέβλεψε πωλήσεις ύψους 27 έως 29 δισ. δολαρίων για το προσεχές τρίμηνο, κάτω από τα 30,15 δισ. δολάρια που ανέμεναν οι αναλυτές.

Οι μετοχές των Twitter, η Snap και η Pinterest παρασύρθηκαν με την σειρά τους σε ένα πτωτικό σπιράλ και έκλεισαν όλες χαμηλότερα την Πέμπτη, με τον δείκτη Nasdaq να κινείται πτωτικά κατά 4,2%.

Οι μετοχές της Meta αυξήθηκαν 1,4% αργóτερα. Η κεφαλαιοποίηση της Meta από το κλείσιμο της Τετάρτης ήταν περίπου 900 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο ίδιος ο Ζούκερμπεργκ είδε την περιουσία να μειώνεται κατά σχεδόν 30 δισεκατομμύρια δολάρια. Με τρέχουσα περιουσία 84,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes, είναι η πρώτη φορά που ο 37χρονος δεν περιλαμβάνεται στους 10 πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη από το καλοκαίρι του 2015.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι μετοχές της Meta πέφτουν δραματικά. Η μετοχή σημείωσε βουτιά 19% τον Ιούλιο του 2018 λόγω της επιβράδυνσης της αύξησης των χρηστών, που μεταφράζεται σε πτώση περίπου 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς.