Την πόρτα των ελληνικών εταιρειών χτυπούν τα μεγαλύτερα αμερικανικά funds

Την πόρτα των ελληνικών εταιρειών χτυπούν τα μεγαλύτερα αμερικανικά funds

Στήριξη στην ελληνική προσπάθεια από τις ΗΠΑ στο 3ο Ελληνικό Επενδυτικό Φόρουμ που διεξάγεται με μεγάλη επιτυχία. 

Σε εξέλιξη βρίσκεται το 3ο Ελληνικό Επενδυτικό Φόρουμ στη Νέα Υόρκη, στο οποίο και συμμετέχουν φέτος στελέχη 25 εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι οποίοι θα συνεχίσουν σήμερα τις συναντήσεις τους με εκπροσώπους αμερικανικών επενδυτικών ομίλων, τραπεζών, και επιχειρήσεων.

Στη Νέα Υόρκη βρίσκονται εκπρόσωποι της Εθνικής Τράπεζας, του ομίλου Πειραιώς, της Alpha Bank , της Eurobank, αλλά και της Τράπεζας Αττικής . Συμμετέχει επίσης η Marfin Investment Group, ο ΟΠΑΠ, η Αegean Airlines, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ, η Ελλάκτωρ (σ.σ χθες δημοσιεύτηκε στο site της η παρουσίαση στο roadshow), η Folli Follie, η εταιρεία Σαράντης, η ΕΧΑΕ, η Intralot, η Motor Oil και τα ΕΛΠΕ. Επίσης ο όμιλος Μυτιληναίου και η ΜΕΤΚΑ, η Τέρνα Ενεργειακή, ο όμιλος Τιτάν, το Πλαίσιο, η MLS Πληροφορική, τα Πλαστικά Θράκης, η Σωληνουργεία Κορίνθου καθώς και η Lamda Development η οποία αυτή την περίοδο βρίσκεται σε αναζήτηση ξένων επενδυτών που θα ενδιαφερθούν να συμμετάσχουν στο φαραωνικό project ανάπτυξης του Ελληνικού.

Λόγω του ανασχηματισμού και της ορκωμοσίας του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότης Μηταράκης, δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν στο Φόρουμ, όπως είχε προγραμματιστεί από τους διοργανωτές.

Τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Οι διοργανωτές μιλούν για συμμετοχές ρεκόρ που αντανακλούν το αυξημένο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, ενώ «πρωτοφανής» χαρακτηρίζεται και η προσέλευση οικονομικών παραγόντων και επενδυτών στο χθεσινό συνέδριο.

Το μεγάλο στοίχημα είναι να μετατραπεί το θεωρητικό ενδιαφέρον σε πράξη και να επιστρέψουν τα στελέχη των ελληνικών εταιρειών με χρήματα και προτάσεις στις βαλίτσες τους. Στο φετινό Ελληνικό Επενδυτικό Forum συμμετέχουν πάνω από 150 fund managers, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι των Morgan Stanley, Black Rock, Templeton, Baupost, Lazard, Dupont, Highfieldw Capital, Ziff Brothers Investments. Columbia Wanger Asset Management, Contarian Capital Management, Discerene Value Advisors, Fintech Advisors κ.α.

Στήριξη από τις ΗΠΑ
«Η κυβέρνηση Ομπάμα θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα για να προχωρήσει στην ανάπτυξη» τόνισε ο αναπληρωτής βοηθός υφυπουργός Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών για θέματα Ευρώπης, Matthew Murray, μιλώντας στο Ελληνικό Επενδυτικό Φόρουμ που συνδιοργανώνεται από το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνομιλία που είχε η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Πένυ Πρίτζκερ, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, οι οποίοι συζήτησαν, όπως είπε, αρκετά ζητήματα «εμπορικής συνεργασίας» και «επενδυτικού ενδιαφέροντος», επισημαίνοντας ότι «έδωσαν έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην τεχνολογία».
Ο αναπληρωτής βοηθός υφυπουργός Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών μίλησε για «εμπορική διπλωματία» και ότι συμφώνησαν σ’ ένα «σχέδιο δράσης», υπογραμμίζοντας ότι «το οικονομικό και επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα «σημαντικά βήματα» που έχουν γίνει στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και στην αναγκαιότητα για συνέχισή τους ώστε να ενισχυθεί η προοπτική της ανάπτυξης, όπως ανέφερε, προσθέτοντας ενδεικτικά: «Η χώρα μου είναι παρούσα για να βοηθήσει στην απάλειψη των εμποδίων».

Ο Matthew Murray διατύπωσε και την άποψη ότι η Ελλάδα είναι «μοντέλο εκσυγχρονισμού» της οικονομίας, αναφερόμενος παράλληλα στην πρόοδο που επιτεύχθηκε για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, όπως με το νέο επενδυτικό νόμο.

«Εμπεριστατωμένη και στοιχειοθετημένη» χαρακτηρίστηκε από συνέδρους η ομιλία του προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργου Ζανιά, ο οποίος περιέγραψε τη σημερινή εικόνα της ελληνικής οικονομίας, αναδεικνύοντας τα «νέα δεδομένα» που δρομολογούν την ανάπτυξη στην Ελλάδα και προβάλλοντας τη θέση ότι «όσο το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται, τόσο η ρευστότητα θα ενισχύεται».

Ο κ. Ζανιάς επικεντρώθηκε στα «θετικά αποτελέσματα» των διαθρωτικών αλλαγών, σημειώνοντας ότι «οι αλλαγές αυτές, που αποσκοπούν στην ανάπτυξη, αλλάζουν το επενδυτικό κλίμα και υπάρχουν πλέον σημάδια ότι η κρίση φτάνει στο τέλος της». Αναφορές έκανε σε «ζωτικούς τομείς» που συνεισφέρουν στην ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας και ιδιαίτερα στον τουρισμό και στη ναυτιλία, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχουν και άλλοι εν δυνάμει τομείς και υπηρεσίες που μπορούν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη».

Ο κ. Ζανιάς τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει κάνει εντυπωσιακή πρόοδο και αναμένεται η πρόοδος να συνεχιστεί την περίοδο 2014-2020. Σ’ αυτή την εξαετία, θα φανούν οι καρποί της όλης προσπάθειας που έχει γίνει». Επίσης, ανέφερε ότι «ο τραπεζικός τομέας έχει φτάσει σε πολύ ικανοποιητικό σημείο».

Στο περιθώριο του Φόρουμ δόθηκε συνέντευξη Τύπου από τους προέδρους του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτη Λαζαρίδη και του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμου Αναστασόπουλου. Και οι δυο τους δήλωσαν ότι πρόκειται για ένα «πολύ πετυχημένο» Φόρουμ, που έχει φέτος ως κύριο θέμα του την ανάπτυξη στην Ελλάδα και με βασικό στόχο την στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

«Σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να μιλάμε για το δεύτερο βήμα και ελπίζω και το τελευταίο. Έχει σχέση με την ανάπτυξη και την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση» τόνισε ο κ. Αναστασόπουλος, σημειώνοντας ότι «βρισκόμαστε εδώ για να δείξουμε σε στελέχη επενδυτικών ομίλων και μεγάλων επιχειρήσεων τις επενδυτικές ευκαιρίες που έχει σήμερα η χώρα μας».

Ο κ. Λαζαρίδης ανέφερε ότι «φέτος, οι συνθήκες είναι σαφώς καλύτερες από πλευράς ενδιαφέροντος, σε σχέση με πέρσι. Το βλέπουμε και στην αύξηση των κερδών που καταγράφει το Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά και στην αύξηση της συμμετοχής των ξένων επενδυτών και η αμερικανική επενδυτική κοινότητα έχει το μεγαλύτερο μερίδιο».

Διαβάστε ακόμη: 

Σωκράτης Λαζαρίδης: «Οι επενδυτές, μας εμπιστεύονται»