Την πόρτα του ΟΗΕ σκέφτεται να «ξαναχτυπήσει» η ηγεσία της Παλαιστίνης

Την πόρτα του ΟΗΕ σκέφτεται να «ξαναχτυπήσει» η ηγεσία της Παλαιστίνης

Ο Μαχμούντ Αμπάς εξετάζει το ενδεχόμενο υποβολής νέου ψηφίσματος για τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους παρά την πρώτη απόρριψη.

Την πιθανότητα νέας υποβολής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψηφίσματος που προβλέπει τη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, δήλωσε σήμερα ότι συζητά με την Ιορδανία ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς. Το προηγούμενο ψήφισμα που είχε υποβάλει η Παλαιστινιακή Αρχή στο ΣΑ του ΟΗΕ απορρίφθηκε στις 31 Δεκεμβρίου αφού απέτυχε να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων.

«Δεν αποτύχαμε εμείς, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απογοήτευσε εμάς. Θα προσφύγουμε πάλι στο Συμβούλιο Ασφαλείας, γιατί όχι; Πιθανόν ύστερα από μία εβδομάδα», δήλωσε σε αξιωματούχους ο Αμπάς κατά τη διάρκεια διάσκεψης πολιτιστικού περιεχομένου που πραγματοποιήθηκε στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης. «Εξετάζουμε αυτό το ενδεχόμενο και θα το συζητήσουμε με τους συμμάχους μας, ιδιαίτερα την Ιορδανία… να υποβάλουμε ξανά το ψήφισμα, τρίτη ίσως και τέταρτη φορά», δήλωσε ο ίδιος.

Μέσω του ψηφίσματος αυτού οι Παλαιστίνιοι ζητούν την αποχώρηση του Ισραήλ από τα κατεχόμενα εδάφη πριν από το τέλος του 2017, παρά το γεγονός ότι είναι σχεδόν βέβαιο πως οι ΗΠΑ θα ασκήσουν και πάλι το δικαίωμα του βέτο που διαθέτουν ως μόνιμο μέλος του ΣΑ.

Το ΣΑ του ΟΗΕ απέρριψε στις 31 Δεκεμβρίου το παλαιστινιακό ψήφισμα σχετικά με την ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ. Η Γαλλία, η Κίνα και η Ρωσία –τρία από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου- υποστήριξαν το ψήφισμα, ενώ υπέρ τάχθηκαν επίσης η Αργεντινή, η Χιλή, η Ιορδανία και το Λουξεμβούργο. Ηνωμένες Πολιτείες και Αυστραλία ψήφισαν κατά.

Ο πρόεδρος Αμπάς υπέγραψε, πριν από λίγες ημέρες, διεθνείς συμφωνίες και συμβάσεις, συμπεριλαμβανομένου του Καταστατικού της Ρώμης, για την ένταξη του κράτους της Παλαιστίνης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Ισραήλ που ανακοίνωσε το πάγωμα της μηνιαίας μεταφοράς φορολογικών εσόδων στους Παλαιστινίους, κεφάλαιο που προορίζεται μεταξύ άλλων και για την καταβολή μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters