Την Τετάρτη στην ολομέλεια της βουλής η ιστορική συνεδρίαση με θέμα τις γερμανικές αποζημιώσεις

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναμένεται ψήφισμα το οποίο θα επιβεβαιώνει τις αξιώσεις για τις επανορθώσεις από τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μία ιστορική απόφαση καλείται να λάβει την Τετάρτη, 17 Απριλίου, η Βουλή των Ελλήνων για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

Στην Ολομέλεια θα συζητηθεί το πόρισμα της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής και το βράδυ θα εγκρίνει ψήφισμα, που ισοδυναμεί με την επίσημη έναρξη της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών από την ελληνική κυβέρνηση. Κατόπιν της έγκρισης του ψηφίσματος, η ελληνική κυβέρνηση υποχρεούται να προβεί σε ρηματική διακοίνωση προς τη γερμανική κυβέρνηση.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, παρουσίασε στη Διάσκεψη των Προέδρων το σχέδιο του ψηφίσματος με το οποίο θα καλείται η ελληνική κυβέρνηση «να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές και νομικές ενέργειες για τη διεκδίκηση και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους από τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Με το ψήφισμα, η Βουλή θα δηλώνει ότι:

– Το ζήτημα των οφειλών προς την Ελλάδα από τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο παραμένει ανοιχτό ως απαράγραπτο χρέος που αναζητά επίμονα την ηθική, ιστορική και νομική του δικαίωση,

– Οι αξιώσεις του ελληνικού κράτους παραμένουν εκκρεμείς και ενεργές,

– Το Ελληνικό Κράτος, ουδέποτε και καθ’ οιονδήποτε τρόπο αποποιήθηκε των αξιώσεών του,

– Δεν τίθεται και δεν δύναται να τεθεί κανένα ζήτημα παραγραφής των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους.

Η διεκδίκηση συνίσταται κυρίως στο κατοχικό δάνειο, στις μαρτυρικές πόλεις και τα χωριά, στην καταστροφή και κλοπή της πολιτιστικής κληρονομιάς και στον λιμό.

«Το ζήτημα έχει πολλές πτυχές», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, και σημείωσε ότι η Βουλή, μετά το ψήφισμα, θα κινητοποιηθεί προκειμένου να ενημερώσει για τις αποφάσεις της το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα Κοινοβούλια των κρατών – μελών. Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο βήμα, κατά το Διεθνές Δίκαιο, είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ρηματική διακοίνωση προς τη γερμανική κυβέρνηση.

Η αυριανή συζήτηση οπωσδήποτε θα φωτίσει έτι περαιτέρω ένα θέμα που έχει ανοίξει και θα ακολουθήσει συστηματική δουλειά για τη διεκδίκηση, είπε ο Νίκος Βούτσης και προσέθεσε ότι είναι μια σημαντική στιγμή για την ελληνική Βουλή. Υπογράμμισε, ακόμη, ότι έχει γίνει σαφές πως οι διεκδικήσεις είναι ενεργές όλα αυτά τα χρόνια, δεν ανεστάλησαν ποτέ και, μάλιστα, μέσα σε δύσκολους καιρούς, τα τελευταία χρόνια αυτό κατέστη σαφές σε όλες τις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού και του προέδρου της Βουλής κι έχει καταγραφεί ως απαίτηση.

Προσέθεσε, μάλιστα, ότι η καθυστέρηση από την έκδοση του πορίσματος πριν από δύο χρόνια μέχρι την αυριανή ιστορική συνεδρίαση οφείλεται στο ότι δεν ήθελε η Ελλάδα, σε καμία περίπτωση, μέσα στην κρίση και έως ότου λάβουν τέλος οι μνημονιακές υποχρεώσεις, να επιχειρηθούν συμψηφισμοί με τα χρέη της χώρας, στο πλαίσιο του προγράμματος.

«Είναι ηθική, πολιτική και ιστορική υποχρέωση, την οποία η Βουλή δεν μπορεί παρά να την εκπληρώσει», είπε ο κ. Βούτσης και επισήμανε ότι η Βουλή με το αυριανό της ψήφισμα δεσμεύει τη σημερινή αλλά και την εκάστοτε κυβέρνηση να προχωράει στα αναγκαία βήματα στο πλαίσιο της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί το ψήφισμα έτυχε ευρύτατης αποδοχής, καθώς στη Διάσκεψη των Προέδρων θετικά τοποθετήθηκαν η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και η Ένωση Κεντρώων.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια θα ξεκινήσει στις 10:00 και θα ολοκληρωθεί στις 21:00. Θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: Επί της ουσίας, η συζήτηση επί του πορίσματος της Επιτροπής που είχε συγκροτηθεί για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών θα διεξαχθεί στην πρώτη φάση. Το βράδυ, θα διεξαχθεί συζήτηση και ψηφοφορία δι εγέρσεως στη βάση της πρότασης του προέδρου της Βουλής για την απόφαση της ελληνικής Βουλής προς την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου για να διεκδικήσει τις αξιώσεις επί των γερμανικών οφειλών για το σύνολο των ζητημάτων που αναφέρονται στο πόρισμα.

Τον λόγο στην Ολομέλεια αναμένεται να λάβουν ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί.