Την Τρίτη οι ανακοινώσεις για τα σχολεία- Τι προτείνουν Σύψας, Γαργαλιάνος

Την Τρίτη οι ανακοινώσεις για τα σχολεία- Τι προτείνουν Σύψας, Γαργαλιάνος
Μαθητές της Γ΄ Λυκείου φορούν μάσκες και κρατούν απόσταση στην αίθουσα διδασκαλίας, τη Δευτέρα 11 Μαΐου 2020. Σε ένα πρωτόγνωρο, περιβάλλον μπήκαν στις τάξεις τους οι μαθητές της Γ’ Λυκείου των δυο σχολείων στο Ναύπλιο. Οι μαθητές μπήκαν κατευθείαν στις τάξεις χωρίς την πρωινή συγκέντρωση, ενώ πολλοί καθηγητές και μαθητές ήταν εφοδιασμένοι με μάσκες προστασίας αλλά και μεζούρες για την τήρηση των αποστάσεων. Η επιστροφή στα σχολεία δύο μήνες μετά το κλείσιμο τους ήταν κάπως αμήχανη, καθώς καθηγητές και μαθητές θα πρέπει να έχουν συνέχεια στο μυαλό τους τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού. Από σήμερα λοιπόν μπήκαν σε εφαρμογή αυστηρά μέτρα, τα οποία θα πρέπει να τηρούνται ευλαβικά, από τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, ενώ την επόμενη εβδομάδα – 18 Μαΐου – θα ακολουθήσουν οι μαθητές των υπόλοιπων τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου. Άγνωστο ακόμη παραμένει αν και πότε θα γυρίσουν στα σχολεία οι μαθητές του δημοτικού. Τις τελευταίες οδηγίες στους μαθητές έδωσε ο Λυκειάρχης των σχολείων. ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία προτείνουν τα δυο μέλη της επιτροπής. Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος προειδοποιούν και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να κλείσουν ξανά.

Αύριο το μεσημέρι θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών για το άνοιγμα των σχολείων, ώστε  να είναι όλα έτοιμα σε περίπτωση που τα σχολεία ανοίξουν τελικά στις 7 Σεπτεμβρίου.

Την είδηση γνωστοποίησε η  υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η οποία ανέφερε ότι την Τρίτη θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Σύμφωνα με την υπουργό, όλα είναι έτοιμα για να ανοίξουν τα σχολεία όποτε αποφασιστεί, καθώς έχουν γίνει προσλήψεις εκπαιδευτικών νωρίτερα από ποτέ, τα βιβλία είναι στη θέση τους, ενώ ήδη έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον κορωνοïό.

Και πρόσθεσε ότι «θα σταθμίσουμε την παράμετρο της επιστροφής των εκδρομέων του Αυγούστου, ώστε να έχουν περιοριστεί οι μετακινήσεις των ασυμπτωματικών, οι οποίες δημιουργούν πρόβλημα».

7 Σεπτεμβρίου προτείνουν Σύψας, Γαργαλιάνος- Την Τρίτη οι ανακοινώσεις

Την ίδια ώρα δυο μέλη της επιτροπής τάχθηκαν υπέρ της έναρξης των μαθημάτων στις 7 Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, ο Νίκος Σύψας είπε ότι η δική του προσωπική άποψη και η εισήγησή του στην επιτροπή με βάση τα σημερινά δεδομένα, είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου.

Την ίδια ημερομηνία προκρίνει και ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι όλα έτοιμα, με μάσκες και υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία και εκπαίδευση των εκπαιδευτικών.

Και οι δύο επιστήμονες πάντως είπαν ότι δεν έχει και μεγάλη σημασία εάν τελικά θα επιλεγεί η μία ή η άλλη ημερομηνία, καθώς το χειμώνα μπορεί να χρειαστεί να κλείσουν ξανά.

«Το 7 ή 14 δεν μας προσφέρει τίποτα. Το χειμώνα θα δούμε πως θα πάνε», είπε ο κ. Γαργαλιάνος στο ΣΚΑΪ.

«Ενδεχομένως Ιανουάριο, Φεβρουάριο θα πρέπει να αξιολογηθούν τα σχολεία κατά πόσο μπορεί να είναι ανοιχτά», τόνισε ο κ. Σύψας.

Γ.Γ. υπουργείου Παιδείας στο MEGA: Όλα είναι πανέτοιμα για τις 7 Σεπτέμβρη

Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησε και η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αναστασία Γκίκα για το άνοιγμα των σχολείων και για το κατά πόσο είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους μικρούς μαθητές εν μέσω κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την κυρία Γκίκα, οι τελικές αποφάσεις της επιτροπής επιδημιολογίας θα ανακοινωθούν από την υπουργό παιδείας, Νίκη Κεραμέως, την Τρίτη (1/9).

Τα βήματα που θα ακολουθηθούν εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά στοιχεία και τις οδηγίες των ειδικών.

Η κυρία Γκίκα υποστήριξε πως υπήρξε ο χρόνος για την αποστολή των βιβλίων, τους διορισμούς εκπαιδευτικών και την ανάρτηση των προσωρινών πινάκων του ΑΣΕΠ.

Όσον αφορά τις καθαρίστριες, αυτές θα είναι στη θέση τους και θα καθαρίσουν τα σχολεία με βάση τις οδηγίες.

Αντισηπτικά και καθαριστικά, είναι υλικά που παρέχονται από τη σχολική επιτροπή πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κάθε δήμου.

Τέλος, σύμφωνα με την κυρία Γκίκα, η προετοιμασία έχει γίνει και όλα είναι πανέτοιμα για τις 7 Σεπτέμβρη.

Σε πολλά σχολεία δεν γίνεται να υπάρχουν τάξεις ολιγάριθμων μαθητών

Για το άνοιγμα των σχολείων και τα μέτρα που έχουν παρθεί για τη λειτουργία τους μίλησε στο MEGA η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας στο ΕΚΠΑ, Μαρία Τσολιά.

Σύμφωνα με την κυρία Τσολιά, χρειάζεται μεγαλύτερη ενημέρωση στους γονείς για τα πλεονεκτήματα της μάσκας και τη δυνατότητα που δίνει για να είναι τα σχολεία ανοιχτά.

Θεωρεί ότι τα μέτρα επαρκούν για το άνοιγμα των σχολείων και πως ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι τόσο μεγάλος ώστε να παραμείνουν κλειστά. «Η επιδημιολογία το επιτρέπει» είπε χαρακτηριστικά, χωρίς όμως να υπάρχει «100% ασφάλεια».

Σε πολλά σχολεία δεν είναι δυνατόν να γίνουν τάξεις ολιγάριθμων μαθητών, υποστήριξε, επομένως ο μόνος τρόπος να ξεπεραστεί το πρόβλημα είναι η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων.