Την τρίτη της εκλογική νίκη γιορτάζει η Άνγκελα Μέρκελ

Την τρίτη της εκλογική νίκη γιορτάζει η Άνγκελα Μέρκελ

Με 295 έδρες οι Χριστιανοδημοκράτες μένουν χωρίς αυτοδυναμία στη νέα βουλή - Άνοιγμα της Μέρκελ για κυβέρνηση «συμμαχίας» - Δείτε τις φωτογραφίες.

Μικρές αλλαγές στα ποσοστά και στην κατανομή των εδρών δείχνουν τα τελευταία προγνωστικά της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, με τους Χριστιανοδημοκράτες να πέφτουν στο 41,7% και στις 295 έδρες, τους Σοσιαλδημοκράτες να βρίσκονται στο 25,6% με 182 έδρες, την Αριστερά (Die Linke) στο 8,6% με 61 έδρες και τους Πράσινους στο 8,4% και 60 έδρες.

Η Εναλλακτική για την Γερμανία (Afd) απομακρύνεται από το όριο εισόδου στην Βουλή, με 4,8%, όπως και οι Φιλελεύθεροι (FDP) που περιορίζονται στο 4,7%.

Σύμφωνα με αυτή την πρόγνωση, η Άνγκελα Μέρκελ δεν εξασφαλίζει αυτοδυναμία, αλλά οι αναλυτές τονίζουν ότι οι διαφορές είναι πολύ μικρές για να μπορεί κανείς να προβλέψει με ασφάλεια.

Η ίδια η Μέρκελ, που εκλέγεται σήμερα για τρίτη φορά καγκελάριος της Γερμανίας, δήλωσε ότι είναι «προφανές» ότι δεν θα αποπειραθεί να σχηματίσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας κι ότι αναμένει να διεξαχθεί διαπραγμάτευση με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), αλλά και με τους Πράσινους για να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση συμμαχίας στη Γερμανία.

Η Μέρκελ έκανε την δήλωση αυτή κατά την διάρκεια μιας τηλεοπτικής συζήτησης, όταν ο ένας από τους παρουσιαστές επισήμανε ότι τα κόμματα CDU/CSU μπορεί να μην μπορέσουν να συγκεντρώσουν την πλειοψηφία των εδρών στην κάτω βουλή της Γερμανίας.

«Κατά πάσα πιθανότητα οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό μιας κυβερνητικής συμμαχίας θα διεξαχθούν ανάμεσά μας», είπε η Μέρκελ, με το βλέμμα στραμμένο στην πλευρά του υποψήφιου των Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ και του υποψηφίου των Πρασίνων Γίργκεν Τριτίν, οι οποίοι βρίσκονταν επίσης στο στούντιο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος παράλληλα διέψευσε ότι σχεδιάζει να αποσυρθεί από την πολιτική στο μέσον της επόμενης τετραετούς θητείας της στο αξίωμα, αρνούμενη να αποκαλύψει τι σχεδιάζει να πράξει μετά το 2017.

«Τι περισσότερο να πω; Δεν πιστεύετε τις διαψεύσεις;», απάντησε η 59χρονη Μέρκελ στις ερωτήσεις των παρουσιαστών που της ζήτησαν να σχολιάσει τις εικασίες ότι πρόκειται να παραδώσει την εξουσία σε κάποιον διάδοχό της πριν λήξει η θητεία της.

«Το να μείνω στη θέση για τέσσερα χρόνια είναι θέμα υπεύθυνης συμπεριφοράς έναντι των ψηφοφόρων. Κοιτάω τα επόμενα τέσσερα χρόνια που έχω μπροστά μου. Στη φαντασία μου δεν χωράει τίποτε άλλο πέρα από το χρονικό διάστημα ως το 2017, και δεν είμαι σε θέση απόψε να σκεφτώ για τίποτε άλλο πέραν αυτού του διαστήματος», δήλωσε.

1/9
Photo:

Διαβάστε ακόμη: Άνγκελα Μέρκελ: «Είναι ένα σούπερ αποτέλεσμα!»