«Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της κυρίας Μέρκελ»

«Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της κυρίας Μέρκελ»

Αναγνώρισε την ήττα του κόμματός του ο Πέερ Στάινμπρουκ και συνεχάρη την Άνγκελα Μέρκελ - Βαρύ το «κλίμα» στους Φιλελεύθερους που μένουν εκτός Βουλής.

«Δεν πετύχαμε το αποτέλεσμα που ελπίζαμε, αν και ενισχύθηκαν οι δυνάμεις μας. Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της κυρίας Μέρκελ! Πρέπει να βρει κυβερνητικό εταίρο ώστε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία», είπε στους υποστηρικτές του ο κεντροαριστερός αντίπαλός της Πέερ Στάινμπρουκ, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του οποίου συγκέντρωσαν ένα ποσοστό λίγο μεγαλύτερο από το 26% των ψήφων.

Αναγνωρίζοντας την καθαρή νίκη των Χριστιανοδημοκρατών, ο κ. Στάινμπρουκ είπε ότι εναπόκειται στην καγκελάριο να αποφασίσει πλέον τη σύνθεση της επόμενης ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας, αφήνοντας εμμέσως ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχει το κόμμα του σε ενδεχόμενη κυβέρνηση συνασπισμού.

1/3

Διαβάστε ακόμη: Άνγκελα Μέρκελ: «Είναι ένα σούπερ αποτέλεσμα!»

Από την άλλη πλευρά, «βαριά» είναι η ατμόσφαιρα στο στρατόπεδο των Φιλελευθέρων, αφού οι ηγέτες του κόμματος, μετά τα απογοητευτικά εκλογικά αποτελέσματα, άφησαν να εννοηθεί ότι θα παραιτηθούν, μιας και το FDP μοιάζει να οδεύει προς απώλεια όλων των κοινοβουλευτικών του εδρών.

Ο Φίλιπ Ρέσλερ, ηγετικό στέλεχος του κόμματος και υπουργός Οικονομικών, ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη για την ήττα του FDP.

«Αυτό είναι το χειρότερο αποτέλεσμα που καταγράψαμε ποτέ. Δεν είναι το τέλος του κόμματος. Τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα, αλλά το έργο μας θα συνεχιστεί», δήλωσε ο Ράινερ Μπρίντερλε, ο βασικός υποψήφιος των Φιλελεύθερων. Ο Κρίστιαν Λίντνερ, ανώτατο στέλεχος των Φιλελεύθερων, είπε πως το αποτέλεσμα σηματοδοτεί «τη χειρότερη ήττα που έχουμε υποστεί εδώ και δεκαετίες».

1/3

 

Ο επικεφαλής υποψήφιος των Πρασίνων Γιούργκεν Τριτίν δήλωσε ότι το κόμμα του έχασε απόψε, όπως έχασαν όλα τα μικρά κόμματα, αλλά αναφέρθηκε στην διάρκεια και στην ανθεκτικότητά του.

Από την πλευρά του Die Linke (Η Αριστερά), ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γκρέγκορ Γκίζι δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, καθώς, όπως είπε, αν και το κόμμα του έχασε δυνάμεις από το 2009, η Αριστερά θα είναι πιθανότατα η τρίτη δύναμη στην Βουλή. Επεσήμανε πάντως ότι δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν η κυρία Μέρκελ θα μπορεί να σχηματίσει μόνη της κυβέρνηση ή θα χρειαστεί οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι να μιλήσουν και με την Αριστερά.

Ανάμικτα είναι τα συναισθήματα στο στρατόπεδο της Εναλλακτικής για την Γερμανία (Afd), καθώς το 4,9% που συγκεντρώνει κατά τα μέχρι τώρα προγνωστικά αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την είσοδό τους στην Βουλή. «Ξέρουμε ήδη από τώρα ότι προχωρήσαμε την Γερμανία μπροστά», δήλωσε ο αρχηγός της AfD Μπερντ Λούκε.

Διαβάστε ακόμη: Σσσσσς… Οι Γερμανοί κοιμούνται!