ΤΥΡΑΣ: Η γαλακτοβιομηχανία που έδωσε «πνοή» στα Τρίκαλα

ΤΥΡΑΣ: Η γαλακτοβιομηχανία που έδωσε «πνοή» στα Τρίκαλα

Ο Μιχάλης Σαράντης μιλά στο Fortune για τα 30 χρόνια ζωής της ΤΥΡΑΣ, τη συγκέντρωση στον κλάδο και τα σχέδια στις αγορές του εξωτερικού.

Όταν η εταιρεία ΤΥΡΑΣ έκανε δειλά- δειλά τα πρώτα της βήματα, το 1986, στον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας τίποτα δεν προμήνυε τον καθοριστικό ρόλο που θα έπαιζε για την τοπική κοινωνία, και κατ’ επέκταση οικονομία, της περιοχής των Τρικάλων. Η γνώση, η πολυετής εμπειρία αλλά και το μεράκι της οικογένειας Σαράντη τους οδήγησε στη δημιουργία ενός brand, το οποίο έχει αναγνωριστεί ως μια από τις διασημότερες και πιο αγαπητές μάρκες της ελληνικής αγοράς. Η αναπτυξιακή πορεία με αύξηση τόσο των οικονομικών μεγεθών, όσο και της παρουσίας στην εγχώρια, αλλά και στις διεθνείς αγορές, είναι από τους βασικούς λόγους που η οικογενειακή επιχείρηση ΤΥΡΑΣ συμπεριλαμβάνεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στην Ελλάδα.

Τα γερά «θεμέλια», αλλά και η ακλόνητη πεποίθηση της διοίκησης πως πίσω από κάθε τι καλό υπάρχει κάτι ακόμη καλύτερο, ήταν ο παράγοντας που εξασφάλισε τη διαχρονική της πορεία. Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Fortunegreece.com ο Μιχάλης Σαράντης, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου ΤΥΡΑΣ, υπογραμμίζει πως η επιμονή αποτέλεσε χαρακτηριστικό που καθόριζε τις αποφάσεις της διοίκησης και τη συντρόφευε σε κάθε της βήμα.

«Ακόμη και όταν τα προϊόντα μας έφτασαν σε ένα πολύ καλό επίπεδο, εμείς εξακολουθούμε να επιδιώκουμε να γίνουν άριστα. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και με την ποιότητα του νωπού γάλακτος που προμηθευόμαστε, αλλά και τις επενδύσεις σε εξοπλισμό. Όλα αυτά μας έδωσαν τη δυνατότητα να πετύχουμε βελτιώσεις σημαντικές και κρίσιμες για την ποιότητα των προϊόντων μας. Επιπλέον, εκτιμώ ότι στην επιτυχία μας συνέβαλε και η προσαρμοστικότητά μας, η ευελιξία μας, η σβελτάδα και η τόλμη στις αποφάσεις μας, η εστίασή μας στις κατά καιρούς μεταβαλλόμενες, ανάγκες των καταναλωτών μας, οι μακροχρόνιες σχέσεις μας με τους προμηθευτές, τους πελάτες και τους συνεργάτες μας, η απαρέγκλιτη πορεία πάνω στο δρόμο που είχαμε χαράξει, ακόμα και όταν αυτό είχε κόστος, και τέλος η συνεχόμενη προσωπική ενασχόληση με τη δουλειά μας» .

 

«Τα λάθη κοστίζουν αλλά μερικές φορές αξίζουν»
Σε ένα χρόνο η ΤΥΡΑΣ θα συμπληρώσει 30 επιχειρηματικού βίου με αρκετές εμπειρίες, καλές και κακές, να καταγράφονται στο ενεργητικό της. Για τον κ. Σαράντη τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα είναι πολλά και σύνθετα, ωστόσο, πιστεύει πως κάθε δυσκολία μπορεί να ξεπεραστεί αρκεί ο επιχειρηματίας να είναι δίκαιος και να βρίσκει λύσεις. « Η αναγνώριση του λάθους θέλει δύναμη και αυτή η δύναμη είναι που σε κάνει πιο δυνατό για να μην το ξανακάνεις. Τα λάθη που κάνουμε και διορθώνουμε είναι πιο σημαντικά για το μέλλον, απ’ ότι οι επιτυχίες, και μερικά από αυτά τα έχουμε και σε «κορνίζα». Με λίγα λόγια , τα λάθη είναι σίγουρο ότι κοστίζουν, αλλά μερικές φορές αξίζουν» μας αναφέρει.

Μολονότι ο κλάδος των τροφίμων κρατά γερές αντιστάσεις, η κρίση δεν τον αφήνει εντελώς ανεπηρέαστο. Οι πωλήσεις στην ελληνική αγορά δείχνουν σημάδια κόπωσης με την διοίκηση της ΤΥΡΑΣ να εκτιμά ότι από το 2016 θα καταγραφεί ελαφριά πτώση στον όγκο των πωλήσεων. «Γενικά ο κλάδος, αν και τα προϊόντα είναι άμεσης ανάγκης, αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα. Τα ποσοστά πτώσης κυμαίνονται κατά μέσο όρο τα τελευταία 4 χρόνια, γύρω στο 5%. Η ανάπτυξη τζίρου, προέρχεται από τις πωλήσεις του εξωτερικού».

Δύο μήνες απέμειναν από το κλείσιμο του φετινού ισολογισμού και όπως όλα δείχνουν το 2015 οι πωλήσεις του ομίλου θα αγγίξουν τα 310 εκατ. ευρώ και τα EBITDA τα 47εκ. ευρώ.  «Για το 2016, στοχεύουμε σε μια ανάπτυξη των πωλήσεων του ομίλου της τάξης του 5% και επιπλέον στοχεύουμε να διατηρήσουμε τον EBITDA σε ποσοστό περίπου 15% επί των πωλήσεων».

Καμία εξέλιξη στο «φλερτ» με ΔΕΛΤΑ και Δωδώνη
Ενδιαφέρον προξενεί η «διαδρομή» που ακολουθεί ο κλάδος της γαλακτοβιομηχανίας τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, καθώς η πολιτική των συγχωνεύσεων και των εξαγορών κρίνεται επιβεβλημένη προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα ορισμένων επιχειρήσεων. Στο παρελθόν το όνομα της ΤΥΡΑΣ συνδέθηκε με την ΔΕΛΤΑ και την Δωδώνη για τις οποίες έχει εκφράσει κατά καιρούς ενδιαφέρον. Όπως δηλώνει στο Fortunegreece.com ο κ. Σαράντης, μέχρι και σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη σχετική με το θέμα. Ωστόσο, ευχάριστη είδηση αποτέλεσε για την διοίκηση της ΤΥΡΑΣ η πρόσφατη ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς αναφορικά με την ανανέωση των συνεργασιών Συμβολαιακής Κτηνοτροφίας, δίνοντάς της για 3η συνεχόμενη χρονιά «ψήφο εμπιστοσύνης». «Μόνο με συνεργασίες μπορούμε να βοηθήσουμε πρώτα τους κτηνοτρόφους προκειμένου να έχουμε και όγκο, αλλά και ποιότητα στο παραγόμενο γάλα. Η τράπεζα Πειραιώς φαίνεται να κάνει καλά τη δουλειά της».

Ευρώπη, ΗΠΑ και Αυστραλία παρουσιάζουν ευκαιρίες
Αξίζει να αναφερθεί πως τόσο η «ΤΥΡΑΣ Α.Ε.» όσο και η «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ Α.Ε.» (μετά την πρόσφατη τροποποίηση της επωνυμίας με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης μεταξύ εταιριών ΟΛΥΜΠΟΣ και ΡΟΔΟΠΗ) είναι εταιρίες δυναμικά αναπτυσσόμενες και εξωστρεφείς που δραστηριοποιούνται με ιδιαίτερη επιτυχία και στις αγορές του εξωτερικού. Σήμερα, ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές σε 36 χώρες του κόσμου ανακαλύπτουν και απολαμβάνουν τις αξίες της μεσογειακής διατροφής επιλέγοντας ελληνικά brands. «Με δεδομένη την καταγεγραμμένη αυξημένη διεθνή ζήτηση για ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα, ο Όμιλος μας βλέπει με ιδιαίτερη αισιοδοξία τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στη διεθνή σκηνή και συνεχίζει να επενδύει σε νέα προϊόντα εστιάζοντας τόσο στις γειτονικές μας χώρες των Βαλκανίων όσο και στις μεγάλες ώριμες αγορές της Μ. Βρετανίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Σκανδιναβικών χωρών. Οι αγορές που συμπεριλαμβάνονται στους στόχους μας είναι οι αγορές των ευρωπαϊκών χωρών, όπως και οι αντίστοιχες των ΗΠΑ αλλά και τις Αυστραλίας».

Ο κ. Σαράντης προσθέτει πως στην ώριμη αγορά της Ευρώπης η συγκέντρωση που έχει συντελεστεί στον κλάδο έχει δημιουργήσει εταιρείες κολοσσούς, με τον όμιλο ΤΥΡΑΣ να είναι προετοιμασμένος να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε καινοτόμα προϊόντα καθώς και σε προϊόντα με Ελληνική ταυτότητα όπως είναι η Φέτα, το γιαούρτι και οι Ελληνικοί χυμοί. «Κοιτάμε το μέλλον χωρίς ποτέ να ξεχνάμε το παρελθόν. Όπως αυτά τα τριάντα χρόνια αναπτύξαμε μια σειρά καινοτόμων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και ανώτερης ποιότητας, έτσι στοχεύουμε και στο μέλλον να πράξουμε, έχοντας πάντα ως προτεραιότητά μας τη διατήρηση της υψηλής ποιότητας και την αγάπη και το μεράκι σε αυτό το οποίο κάνουμε λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις ανάγκες των καταναλωτών».